Po tem, ko je 60 upokojencev samo 30 dni redno uživalo dve skodelici kakava na dan (in nobene čokolade oziroma kakava v drugi obliki), so se na preizkusih spomina in kognitivnih sposobnosti odrezali občutno bolje. "Ko različni deli možganov potrebujejo več energije, da opravijo nalogo, ki je pred njimi, potrebujejo tudi več krvi," razloži nevrologinja dr. Farzaneh Aghdassi Sorond. "Na ta način lahko tudi preprečimo, da se pojavijo bolezni možganov, kot sta demenca ali Alzheimerjeva bolezen, ki mučita čedalje več starejših."
Skrivnost Nobelovih nagrajencev?
Še ena zanimiva raziskava, ki so jo opravili na priznani univerzi Columbia, pa je pokazala, da imajo države, kjer se pogosteje sladkajo s čokolado, več Nobelovih nagrajencev, kar dodatno pokaže, da kakav res izboljša delovanje možganov.
Znižuje tlak in holesterol
Ker tudi znižuje krvni pritisk ter raven sladkorja in slabega holesterola v krvi, zelo blagodejno vpliva še na srce in ožilje ter dolgoročno preprečuje, da nas zadane srčna kap. Pa tudi možganska, saj lahko strdek v ožilju nastane tudi tam.
KOMENTARJI (11)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV