Vizita.si
Napihnjenost je pogosti spremljujoči simptom zaprtja, ki se lahko pojavi po zaužitem obroku. Tu je nekaj nasvetov, kako jo preprečiti in poskrbeti za urejeno prebavo.

Zdravje

Nekaj najboljših nasvetov proti napihnjenosti

K.B.
08. 06. 2015 15.14
5

Se spopadate z napihnjenostjo in bolečinami v trebuhu? Priznana britanska novinarka je združila nekaj najboljših ajurvedskih nasvetov za premagovanje težav s prebavo, ki jih je dodbra spoznala v svoji dolgoletni novinarski karieri. Preverite, kaj svetuje ob napihnjenosti in drugih težavah s prebavo.

Napihnjenost je pogosti spremljujoči simptom zaprtja, ki se lahko pojavi po zaužitem obroku. Tu je nekaj nasvetov, kako jo preprečiti in poskrbeti za urejeno prebavo.
Napihnjenost je pogosti spremljujoči simptom zaprtja, ki se lahko pojavi po zaužitem obroku. Tu je nekaj nasvetov, kako jo preprečiti in poskrbeti za urejeno prebavo.FOTO: Thinkstock
Naj gre za napihnjenost, diarejo, zaprtje ali zgago … Vsakdo se občasno spopade s prebavnimi težavami, ki navadno hitro izginejo, a so lahko izjemno neprijetne. Priznana britanska novinarka in avtorica knjige The Body Balance Diet Plan Eminé Ali Rushton, je za spletno stran Healthista razkrila nekaj najboljših nasvetov ajurvede – tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije – za premagovanje težav s prebavo.
Na tešče spijte kozarec tople vode z limono ali ingverjem.
Na tešče spijte kozarec tople vode z limono ali ingverjem. FOTO: Profimedia

Topla voda z limono zgodaj zjutraj

Če se spopadate z zaprtjem in z občutkom napihnjenosti, zjutraj na tešče spijte kozarec tople vode, v katero stisnite limono ali nastrgate ingver. ''Topla voda, ki takoj zjutraj steče v želodec, ima neverjeten učinek, saj je prva stvar, ki po več urah, steče po 'ceveh' prebave. Prav zato učinkovito spodbudi prebavo,'' je zapisala novinarka. Predlaga, da kozarec tople vode z limono ali ingverjem spijete 20 minut pred zajtrkom ter doda, da je to tudi odličen način tudi za to, da na hitro prebudimo naše telo.

Uporabljajte začimbe, ki so prijazne prebavi

''Vsakič, ko sem imela kot otrok razdražen želodec, mi je mati pripravila napitek, kjer je v vrelo vodo dodala ščepec janeževih semen. Ko se je napitek ohladil sem ga spila in v nekaj minutah se je moj želodec pomiril. Počutila sem se bolje,'' pove Eminé Ali Rushton. Janež, ki mu pravimo tudi komarček ali koromač, namreč hitro pomiri prebavo, zato ga lahko dodate jedem že med pripravo. Dodajte ga kuhanim jedem ali jedem, ki jih prevrete. Druge začimbe, ki prav tako pozitivno delujejo na prebavo, so še ingver, mleti koriander, kurkuma, kumina in poper – gre za stare dobre znance ajurvede.

Janež, ki mu pravimo tudi komarček ali koromač, namreč hitro pomiri prebavo, zato ga lahko dodate jedem že med pripravo.
Janež, ki mu pravimo tudi komarček ali koromač, namreč hitro pomiri prebavo, zato ga lahko dodate jedem že med pripravo. FOTO: Thinkstock

Uživajte sadje sobne temperature, na prazen želodec

Ajurveda priporoča, da sadje jemo na prazen želodec. Zato bi idealno zjutraj najprej spili kozarec tople vode z limono, nato pa si privoščili sadež sobne temperature. ''Najbolje je, da bi zaužili svež sadež, ki ga je ogrelo sonce in bi ga odtrgali z drevesa,'' pove Eminé Ali Rushton. ''Ko sadje ohladimo, z njim šokiramo želodec in tako preprečimo optimalno prebavo. Poleg je vse sadje bolj okusno in sladko, če je segreto na sobno temperaturo. Še posebej jagodičevje, breskve, marelice in melone.'' Ker večina ljudi nima možnosti, da bi zjutraj odtrgali svež sadež, svetuje, da sadje vzamete iz hladilnika vsaj 40 minut preden ga zaužijete.

Čas, ki je primeren za uživanje sadja, je poleg jutra še sredi dopoldneva, pred kosilom. Če jeste zajtrk pred 9.00, potem je najbolje, da sadež zaužijete med 10 in 11 uro zjutraj, kosilo pa okoli 1 ure popoldne. Na ta način boste spodbudili proizvodnjo prebavnih sokov in vsa zaužita živila se bodo dobro prebavila.

Jejte počasi

Naslednje pravilo je, da svoje obroke jeste počasi. Ajurveda v prevodu pomeni znanje o življenju, ki pokriva štiri aspekte človeka: dušo, um, čustva in telo. To pomeni, da človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo in mu pomaga živeti zdravo. Ajurveda deli tri rauzlične tipe teles ali dosh, ki jih imenuje vata, pitta in kapha. Nekatere vrste dosh si morajo vzeti več časa za obrok kot preostale. ''Tip Kapha slovi po počasni prebavi, zato je zanj ključnega pomena, da dobro prežveči hrano. Pitta je tip, ki slovi po svojem močnem notranjemu ognju, zaradi česar je zanj priporočljivo, da hrano je tiho in umirjeno. Tip Vata pa pogosto trpi za prebavnimi težavami in oslabljenim črevesjem, zato morajo jesti zelo počasi. Morali bi prav tako uživati v vsakem grižljaju in nikoli ne bi smeli jesti na poti, čeprav je to zanje precej pogosta stvar, saj so po naravi leteči in vedno zaposleni,'' pojasni novinarka.

Probiotiki

''Da bi dosegli optimalno zdravje prebave, je dobro, da si pomagate tudi s probiotiki. To je sicer nekaj, kar je priporočilo sodobne znanosti, saj je jasno, da v tradicionalni ajurvedski medicini, probiotikov niso poznali,'' je pojasnila. Še posebej priporoča uživanje probiotikov, če ste pred kratkim preboleli kakšno bolezen ali ste uživali antibiotike. ''Pogosto slišimo, da je naš imunski sistem v našem črevesju. To pa pomeni, da je 70 odstotkov protibakterijskih in protivirusnih celic v našem telesu naseljenih na stenah želodca in prebavil. Naš želodec prav tako proizvaja kislino, ki pobije večino patogenov, naše tanko črevo pa proizvaja sluz, ki prepreči vstop potencialnih patogenov v krvni obtok. Ko je oslabljena naša prebava, je oslabljena tudi naša imunska odpornost,'' pojasni. Prav zato je ključnega pomena, da poskrbimo za dobro prebavo.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662