Zagovorniki surovega mleka pravijo, da pasterizacija uničuje pozitivne učinke mleka in lahko vpliva na nivo tiamina, vitamina B12 in vitamina C v mleku. Prav zato menijo, da bi mleko morali piti surovo. A v resnici ni nikakršnih dokazov, ki bi kazali, da pasterizacija preprečuje pozitivne učinke mleka na zdravje, poleg tega četudi zmanjša količino omenjenih snovi, mleko ni glavni vir teh hranil, pojasnjuje zdravnica splošne medicine dr. Kristen Danielson, ki nasprotuje pitju surovega mleka. ''V resnici številne raziskave kažejo pozitivne učinke pasterizacije na zdravje. Govora je o škodljivih bakterijah, ki jih lahko najdemo tudi v premalo kuhanem mesu ali surovem mesu, kot so tudi izjemno nevarne Listeria, Salmonella, E. coli, and Cryptosporidium,'' je zdravnica zapisala na spletni strani Yahoo Health. Te bakterije lahko povzročajo hudo okužbo, še posebej nevarne pa so za nosečnice, otroke, dojenčke in za ljudi z oslabelim imunskim sistemom, ki lahko postanejo močno bolni, končajo v bolnišnici ali celo umrejo.
Njene trditve je potrdila tudi študija objavljena prejšnji mesec v medicinskem žurnalu Emerging Infectious Diseases, ki je pokazala, da je skoraj 20 odstotkov ljudi (1 od 5), ki so uživali surovo mleko, zbolelo za okužbo s škodljivo bakterijo. Zanimivo je tudi, da so v letih okoli 1900 pred izumom pasterizacije, mame opažale, da so njihovi otroci pogosteje zbolevali, če so jih hranile z mlekom, ki so ga pridobile direktno od živali. Prav zato so mleko pričele prekuhavati, preden so ga ponudile svojim otrokom.
Pri uživanju surovega mleka je tako treba biti previden, vsekakor pa se je pomembno zavedati, da lahko otrokom in nosečnicam prinese grozljive posledice. Če je možno se tako držite izdelkov, ki so pasterizirani.
KOMENTARJI (19)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV