Vizita.si
Skoraj 20 odstotkov ljudi (1 od 5-ih), ki so uživali surovo mleko, je zbolelo za okužbo s škodljivo bakterijo.
Zdravje

Nevarnosti surovega mleka

K.B.
27. 02. 2014 08.14
19

Surovo mleko je tisto, ki ga pridobimo neposredno iz živalskega vira, kot so krava, ovca in podobno. Ko se mleko pomolze, ga običajno pasterizirajo. Gre za proces, v katerem s segrevanjem na visoko temperaturo uničijo nevarne bakterije. A nekateri se kljub vsemu raje odločajo za pitje surovega mleka.

Skoraj 20 odstotkov ljudi (1 od 5-ih), ki so uživali surovo mleko, je zbolelo za okužbo s škodljivo bakterijo.
Skoraj 20 odstotkov ljudi (1 od 5-ih), ki so uživali surovo mleko, je zbolelo za okužbo s škodljivo bakterijo.FOTO: iStockphoto

Zagovorniki surovega mleka pravijo, da pasterizacija uničuje pozitivne učinke mleka in lahko vpliva na nivo tiamina, vitamina B12 in vitamina C v mleku. Prav zato menijo, da bi mleko morali piti surovo. A v resnici ni nikakršnih dokazov, ki bi kazali, da pasterizacija preprečuje pozitivne učinke mleka na zdravje, poleg tega četudi zmanjša količino omenjenih snovi, mleko ni glavni vir teh hranil, pojasnjuje zdravnica splošne medicine dr. Kristen Danielson, ki nasprotuje pitju surovega mleka. ''V resnici številne raziskave kažejo pozitivne učinke pasterizacije na zdravje. Govora je o škodljivih bakterijah, ki jih lahko najdemo tudi v premalo kuhanem mesu ali surovem mesu, kot so tudi izjemno nevarne Listeria, Salmonella, E. coli, and Cryptosporidium,'' je zdravnica zapisala na spletni strani Yahoo Health. Te bakterije lahko povzročajo hudo okužbo, še posebej nevarne pa so za nosečnice, otroke, dojenčke in za ljudi z oslabelim imunskim sistemom, ki lahko postanejo močno bolni, končajo v bolnišnici ali celo umrejo.

Njene trditve je potrdila tudi študija objavljena prejšnji mesec v medicinskem žurnalu Emerging Infectious Diseases, ki je pokazala, da je skoraj 20 odstotkov ljudi (1 od 5), ki so uživali surovo mleko, zbolelo za okužbo s škodljivo bakterijo. Zanimivo je tudi, da so v letih okoli 1900 pred izumom pasterizacije, mame opažale, da so njihovi otroci pogosteje zbolevali, če so jih hranile z mlekom, ki so ga pridobile direktno od živali. Prav zato so mleko pričele prekuhavati, preden so ga ponudile svojim otrokom.

Pri uživanju surovega mleka je tako treba biti previden, vsekakor pa se je pomembno zavedati, da lahko otrokom in nosečnicam prinese grozljive posledice. Če je možno se tako držite izdelkov, ki so pasterizirani.
 

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
pa vij ste naure ka čujete kak trava rastej!!!
Ne pijem mleka, nikoli ga nisem, ker mi je njegov okus odvraten ze od malih nog. Tudi v prehrani ga veckrat nadomestim z rastlinskim nadomestkom, pa sem ziva in zdrava. In zacuda nisem nikakrsen medicinski fenomen, poznam se nekaj takih, ki mleka ne marajo (da ne govorim o tistih, ki so nanj celo alergicni). Dokaz torej, da mleko cloveku za zdrav razvoj in rast ni niti najmanj potrebno.
provokatorr 01. 03. 2014 22.45
ja, mleko nadomestiš z rastlinskim nadomestkom, naprimer z mlekom iz gensko manipulirane soje. bravo.
Nope. S homemade ovsenim mlekom ponavadi. Vcasih s homemade mandljevim mlekom ali (jup, spet homemade) mlekom indijskih oresckov. Ampak to ni bilo bistvo mojega zapisa. Bistvo je to, da sem ena mnogih, ki ze celo zivljenje ne pijemo mleka, pa smo zdravi. Niti nikoli nisem imela zlomljene (ali pocene) ene same kosti, kljub temu, da strasij, da bomo umrli zaradi pomanjkanja kalcija, ce ne bomo pili mleka. Niti nimam nic proti mleku, ampak nujno za nase prezivetje in zdravje pa se zdaaaaalec ni.
se strinjam! ne pijem mleka, ker ga res ne prenesem pa vseeno živim. :) to so le marketinške poteze, ko so npr. da kakšni ministri za kmetijstvo tudi v takšnih poslih, da se ukvarjajo z mlekom in pol še imajo vpliv pri določanju ˝zdrave hrane˝,halo da napišejo da je mleko zdravo :D
Čist tko za info ;) že 15 let pijem kravje mleko (kar v štali natočim že kozarec) pa še nisem nič zbolel, bolj opažam pomankanje mleka, po prekuhanem mi pa ni všeč ker izgubi tisti okus. Je pa tudi odvisno od samega posameznika in njegove imunosti ...
idi. se nekaj zmislejo sam da bi kmete uničl
Itak, vse je zarota proti kmetom. Hopla, hopla, kaj pa, ce je vse res?
jaz sem kot otrok 10 let pil surovo mleko pa sem bil vedno zdrav, živa bedarija in nateg
Samo eno vprašanje: ali ste že videli odraslo kravo piti mleko? Le-to je namenjeno telečkom, otrokom.. ki rastejo, ne zdaj študije delat in toplo vodo odkrivat.. vsi vitamini in druge potrebne zadeve človek črpa iz preostale hrane (sadje, zelenjava etc) saj se pri pitju mleka kalcij nabira na kosteh mi pa nimamo haska od njega, razen težav s sesirjanjem v želodcu in alergij. Raje spijte kak kefir.
preveč si pameten
"Mind" to so posledice pitja homogeniziranega mleka... ne samega mleka... surovo mleko je zelo hranjivo... pa lahko te tud nazaj vprašam :) a si že videl kravo pit kefir? :) hahaha... kake neumnosti ;)
Pasterizirana hrana ni živa in ni hrana. Pasterizacija je le način, da se proda nekaj, kar bi sicer vrgli stran (ali kar je pridelano z nehigienskimi metodami, ki sicer ne bi bile dopustne, so pa veliko cenejše …). Je tudi način za služenje in povečevanje profitov – enako kot posneti mlečni izdelki, za katere zdaj vemo, da so škodljivi in namesto pospeševanja zgube teže celo redijo.
Surovo mleko in nepasterizirani (fermentirani) izdelki iz njega za človeka niso nevarni in so zelo zdravi. Nasprotno pa so pasterizirano mleko in mlekarski izdelki ter tudi vsa druga pasterizirana živila zelo nezdravi. Se pa žal veliko polresnic in zgodbic o nevarnosti glede okužb zavzeto prenaša naprej, saj je ljudi treba držati v strahu. V strahu za preživetje, za denar, za imetje, še najbolj pa za zdravje! Poleg tega od domnevne zaželenosti pasterizacije zavisi profit cele vrste prehranskih industrij. Zato se je glede pasterizacije in njene “pomembnosti” oziroma “potrebnosti” dobro čimbolj temeljito in vsestransko informirati. Z dopuščanjem možnosti, da so živila sploh lahko pasterizirana (ker to je ravno tako nesprejemljivo kot pa da so polna pesticidov, umetnih gnojil, hormonov in ostalega) samo dajemo potuho izdelovalcu in mu polnimo žep. Omogočamo mu, da so zaradi pasterizacije delovni postopki manj pazljivi in čisti – saj mu ni treba paziti, ko pa bo pozneje itak vse skupaj pasterizirano in živila lahko ostanejo na policah bistveno dlje, kot bi bila sicer. Vsi pa vemo, kako je s hrano, ki traja “neskončno” dolgo – ta hrana ne mrtva in nekoristna. No, če imamo srečo, je nekoristna, navadno pa je škodljiva. Vsi dobro vemo, da je najbolj zdravo tisto, kar je najbolj sveže. Kako se potem lahko slepimo, da naj bi bilo dobro jesti nekaj, kaj je mrtvo in brez hranilnih snovi? In absurd vseh absurdov, prišli smo celo tako daleč, da se slepimo, da naj bi bilo pasterizirano “boljše” od svežega.
Surovo mleko in nepasterizirani (fermentirani) izdelki iz njega za človeka niso nevarni in so zelo zdravi. Nasprotno pa so pasterizirano mleko in mlekarski izdelki ter tudi vsa druga pasterizirana živila zelo nezdravi. Se pa žal veliko polresnic in zgodbic o nevarnosti glede okužb zavzeto prenaša naprej, saj je ljudi treba držati v strahu. V strahu za preživetje, za denar, za imetje, še najbolj pa za zdravje! Poleg tega od domnevne zaželenosti pasterizacije zavisi profit cele vrste prehranskih industrij. Zato se je glede pasterizacije in njene “pomembnosti” oziroma “potrebnosti” dobro čimbolj temeljito in vsestransko informirati. Ljudje bi se morali začeti zavedati, da z dopuščanjem možnosti, da so živila sploh lahko pasterizirana (ker to je ravno tako nesprejemljivo, kot pa da so polna pesticidov, umetnih gnojil, hormonov in ostalega) samo dajemo potuho izdelovalcu in mu polnimo žep. Omogočamo mu, da so zaradi pasterizacije delovni postopki manj pazljivi in čisti – saj mu ni treba paziti, ko pa bo pozneje itak vse skupaj pasterizirano, kot živila pa lahko ostanejo na policah bistveno dlje, kot bi bila sicer. Vsi pa vemo, kako je s hrano, ki traja “neskončno” dolgo – ta hrana je mrtva in nekoristna. No, če imamo srečo, je nekoristna, navadno pa je škodljiva. Vsi dobro vemo, da je najbolj zdravo tisto, kar je najbolj sveže. Kako se potem lahko slepimo, da naj bi bilo dobro jesti nekaj, kaj je mrtvo in brez hranilnih snovi? In absurd vseh absurdov, prišli smo celo tako daleč, da se slepimo, da naj bi bilo pasterizirano “boljše” od svežega. Skratka, pasterizacija ni tukaj zaradi nas, tukaj je zaradi njih! Ali če strnemo: Pasterizirana hrana ni živa in ni hrana. Pasterizacija je le način, da se proda nekaj, kar bi sicer vrgli stran (ali kar je pridelano z nehigienskimi metodami, ki sicer ne bi bile dopustne, so pa veliko cenejše …). Je tudi način za služenje in povečevanje profitov – enako kot posneti mlečni izdelki, za katere zdaj vemo, da so škodljivi in namesto pospeševanja zgube teže celo redijo.
Saj nebi smeli nič jesti in piti samo da bi čimprej pocrkali to jim je cilj ????
Moja babica in ded sta pila tudi surovo mleko sta docakala skoraj 100 let oba, mislim da jih jaz ne bom cez 60 docakala, od prehrane ki jih nudijo po trgovinah.
Jani Perovšek 27. 02. 2014 09.29
Samo nakladanje! js sm ga piu od majhnga naprej pa še dns ga direktno ispod krave pa še nkul nism zbolu in še nbedn kukr jih js poznam! Zbolijo najbrz tisti meščani p taki k cele dneve visijo doma u bajt za računalniki in so že tku al tku skus nekj bolni pa na use alergični.
sm meščanka, k tud pije sveže mleko sm pa ke in nisem nikol mela težav :) po moje je bolj fora od tega kako kmet skrbi za krave in kakšno krmo jim daje...
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080