Britanski znanstveniki so spremljali 2000 žensk in ugotovili, da se lahko proti nastanku kardiovaskularnih bolezni zelo učinkovito borimo, če vsak dan uživamo meso, ribe, mleko in mlečne izdelke pa tudi stročnice in določeno zelenjavo, ki vsebuje beljakovine: recimo špinačo in brokoli. "Če v svojo prehrano na dan vključimo dovolj takšne hrane, je to zelo enostaven način, da se zaščitimo. V študiji smo videli pri ženskah, ki so na dan užile po 100 gramov lososa ali 75 gramov govedine ali pol litra mleka zmanjšanje previsokega krvnega tlaka in večjo prožnost arterij, kot jo opazimo pri tistih, ki prenehajo kaditi in prekomerno piti, ki začnejo več telovaditi ali zmanjšajo količine soli." Zmanjšanje previsokega krvnega tlaka in večja prožnost arterij močno zmanjšata tveganje, da pride do infarkta ali kapi. Prehrana z več mesa, rib, mleka in stročnic pa bolezni srca in ožilja tako preprečuje kot pomaga, če se z njimi že spopadamo, še dodaja dr. Jennigs.
Rastlinske in živalske beljakovine imajo drugačen učinek
Zanimivo je, da na naše zdravje rastlinske in živalske beljakovine vplivajo drugače. Kot pojasnjuje zdravnica, so v rastlinski hrani, kamor uvrščamo tudi stročnice, večje količine določenih aminokislin, v živalski pa drugih. Medtem ko prve bolj pomagajo pri zniževanju tlaka, so druge bolj učinkovite pri vzpostavljanju prožnejših arterij. Tako blagodejno pa aminokisline (kot gradniki beljakovin) na sploh učinkujejo zato, ker so ključne za nemoteno delovanje vseh celic, tkiv in mišic v našem telesu. Študija je bila objavljena v zborniku Journal of Nutrition. Naj dodamo, da so bile najbolj zdrave ženske, ki so uživale največ beljakovin.
KOMENTARJI (28)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV