"Povsem v redu je, če gobico uporabimo za pomivanje posode pod vročo vodo, nikakor pa ne smemo z gobico obrisati čistega krožnika,“ pove Hugh Pennington, profesor in eden vodilnih britanskih mikrobiologov.
Bakterija kampilobakter lahko povzroči prebavne motnje ali delno ohromitev
Po mnenju profesorja Penningtona največjo skrb predstavlja bakterija kampilobakter, ki je pogosto na kuhinjskih gobicah. Prihaja iz perutnine in pogosto povzroča prebavne težave (driska, slabost, bruhanje), pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom pa se lahko prenese v kri in povzroči resnejša vnetja. Profesor opozarja, da je ta bakterija tudi povzročitelj Guillain-Barrejevega sindroma: "Ne vpliva na razmišljanje ali čutenje, temveč se lahko preseli na obkrajno živčevje in prizadene gibanje. V večini primerov ljudje tudi okrevajo, vendar okrevanje lahko traja tedne, mesece in celo leta.“
Bakterija E. coli povzroča črevesne okužbe in vnetje sečil
"Še zdaleč najbolj umazan gospodinjski pripomoček je kuhinjska gobica,“ se strinja profesor virologije na Univerzi v Londonu in direktor inštituta Hygiene Council John Oxford. Na inštitutu so opravili mednarodno primerjalno študijo, ki razkriva, da je bakterija E.coli, ki je sicer v črevesju, tudi v določenih kotičkih našega doma. Bakterija E.coli je pogosto vzrok zastrupitve s hrano, je pa tudi izjemno pogost povzročitelj vnetja sečil. Študija razkriva, da največjo skrb predstavljajo tuš kabine in kadi, kjer je lahko poleg bakterije E.coli tudi plesen, na drugem mestu pa so hladilniki, kjer se prav tako lahko skriva sporna bakterija. Za predmete z najmanj bakterij so obveljali otroški vozički.
Kako preprečiti širjenje bakterij v našem domu?
– Vse krpe, gobice in brisače peremo pri temperaturi nad 60 stopinj Celzija, saj to izniči bacile in bakterije. Za higieno teh je treba skrbeti redno.
– Kot alternativo pogosti uporabi kuhinjskih krp lahko uporabimo tudi antibakterijske robčke za enkratno uporabo.
– Kuhinjske površine lahko očistimo in razkužimo z antibakterijskimi pršili ter robčki.
– Ker so prav naše roke glavni vir širjenja bakterij, se med pripravo hrane (zlasti perutnine) samih živil in tudi objektov v kuhinji ne dotikajmo z umazanimi rokami.
– Da preprečimo širjenje bakterij, je ključnega pomena, da roke umivamo redno in z milom.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV