V knjigi The Health Delusion farmacevt Aidan Goggins in nutricionist Glen Matten opozarjata na nevarnosti, ki jih prinaša redno uživanje vitaminov in mineralov v obliki prehranskih dodatkov. Prepričana sta namreč, da ne ščitijo pred boleznimi, kot obljubljajo, pač pa celo povečujejo tveganje za razna obolenja in prezgodnjo smrt.
Že vrsto let poslušamo z vseh strani, da prehranski dodatki naš organizem oskrbijo s pomembnimi snovmi, keterih z običajno prehrano ne zaužijemo dovolj. Sem spadajo večinoma antioksidanti, predvsem vitamini A, C in D, ki se borijo proti prostim radikalom.
Vendar pa glede na številne raziskave vedno več strokovnjakov verjame, da omenjeni prehranski dodatki lahko našemu telesu povzročijo več škode kot koristi. Vsakodnevno uživanje velikih količin dodatkov antioksidantov, med katerimi je vredno omeniti vitaminine A, C in E, naj bi bilo krivo za razvoj nekaterih bolezni, predvsem karcinoma.
Že leta 1994 je raziskava pokazala, da vsakodnevno uživanje beta karotena kot prehranskega dodatka za osem odstotkov povečuje tveganje za pljučnega raka, rezultati obsežne študije iz leta 2002 pa dokazujejo, da velike količine vitaminov C in E povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt za kar trikrat, predvsem pri ženskah v menopavzi.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (22)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV