7 začimb, na katere prisega Anjula Devi:
Kumina
Kumina je zelišče, ki ga lahko uporabite, če se spopadate s prebavnimi težavami in napihnjenostjo.
Koriander
Prijeten pikanten okus s pridihom citrusov je značilen okus koriandra, ki je eden od ključnih začimb v dobri indijski kuhinji. Če ga uporabimo preveč, ne bo uničil harmonije okusov, ki jo dajejo druge začimbe. Sicer pa je izjemno zdravilen. Koriander ima visoko vsebnost železa in antibakterijske lastnosti. Odličen je tudi v boju zoper seneni nahod.
Rjava gorčična semena
Rjava gorčična semena so res pravi naboj različnih okusov. Oreščkasto pekoč bogat okus je izjemno prijeten, ko ga dodamo hrani, še bolj pomembno pa je, da upočasnjujo staranje in pomaga lajšati simptome menopavze. Rjava gorčična semena bi moral uporabljati vsakdo, je prepričana Anjula Devi.
Kašmirski čili
Kašmirski čili krožniku prinaša ravno pravo količino topline, brez da bi jed prekomerno segrevali. Vaše brbončice bo pustil prijetno ogrete, hkrati pa telo nahranil z vitaminom C in izjemno kvalitetnimi antioksidanti, ki so odlični za sijočo polt.
Kurkuma
Kurkuma daje jedem rumenkast odtenek in oster okus, zato z njo ne gre pretiravati. Je pa izjemno zdravilna začimba, ki pomaga v boju zoper artritis, lajša bolečine v trebuhu, zgago, otečeno grlo in številne druge tegobe.
Cimet
Topel aromatičen okus s sladkastim pridihom je vsem dobro poznan okus cimeta. Dodate ga lahko sladkim jedem, kavi, pa tudi glavnim jedem. Cimet pomaga pri nadzoru krvnega sladkorja in holesterola ter zmanjšuje občutek lakote.
Zeleni kardamom
Zeleni kardamom je začimbnica, ki je poznana tudi pod imenom 'kraljica začimb'. Prinaša cvetlični, aromatični okus s pridihom evkaliptusa. Učinkovito odpravlja zaprtje, pomaga pa tudi pri nadzoru krvnega tlaka.
Začimbe in zdravje
Raziskovalci iz britanske Univerze Oxford, ameriške Univerze Harvard in kitajske akademije medicinskih znanosti so odkrili, da imajo ljudje, ki vsak dan ali vsak drug dan jedo začinjeno hrano, 14 odstotkov manj možnosti za prezgodnjo smrt kot tisti, ki začinjeno hrano jedo manj kot enkat na teden. Znanstveniki so odkrili, da je uživanje začinjene hrane povezano z manj smrti zaradi raka, bolezni srca in ožilja ter težav z dihali.
Med izjemno zdravilne začimbe štejemo čili, saj vsebuje snov kapsaicin. Znanstveniki menijo, da je prav ta snov tista, zaradi katere ima čili protivnetne in protirakave učinke. Poleg tega kapsaicin pomaga preprečevati debelost in je močan antioksidant. Izjemno zdravilne pa so tudi preostale začimbe, ki jih ne pozabite dodati svojim jedem.
KOMENTARJI (18)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV