Vizita.si
Čokolada

Zdravje

Noro odkritje o kakavu!

N.J.
27. 06. 2014 08.08
4

Redno uživanje sladkega čokoladnega napitka, s katerim se sicer najpogosteje 'pocrkljamo' v zimskih dneh, je še kako koristno za zdravje, je pokazala nova raziskava. Kakav naj bi namreč uspešno preprečeval razvoj demence.

Zvečer si privoščite skodelico kakava in preprečite, zmanjšajte tveganje za razvoj ali napredovanje Alzheimerjeve bolezni, svetujejo strokovnjaki.

Raziskave, katerih rezultati so bili objavljeni v reviji Journal of Alzheimer's Disease, so pokazale, da kakav, ki predstavlja bogat vir antioksidantov polifenolov, uspešno preprečuje kopičenje beljakovin v možganih, ki poškodujejo živčne celice ter povzročajo napredovanje Alzheimerjeve bolezni.

Strokovnjaki iz bolnišnice Mount Sinai Hospital iz New Yorka so analizirali več vrst kakava, kot najbolj blagodejna pa se je izkazala sorta lavado. Ta naj bi vsebovala največ polifenolov in protivnetnih sestavin in je najbolj učinkovita v boju proti kopičenju škodljivih beljakovin v možganih. Še več, delovanje živčnih celic naj bi se z uživanjem omenjenega kakava celo izboljševalo.

skodelica kakava
skodelica kakava FOTO: Reuters

V sklopu študije so strokovnjaki opazovali sinapse, stike med posameznimi živčnimi celicami. Ker okvare sinaps igrajo pomembnejšo vlogo pri izgubi spomina kot oslabljenost živčnih celic, verjamejo, da bi reševanje delovanja sinaps lahko pripomoglo k preprečevanju Alzheimerjeve bolezni in razvoju novih zdravil na tem področju, pojasnjuje profesor Giulio Maria Pasinetti.

Pri zdravih ljudeh živčne celice pošiljajo električne impulze, ki sproščajo nevrotransmiterje ter prenašajo posamezna sporočila. Pri osebah z degenerativnimi boleznimi, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen, pa skupina škodljivih beljakovin , ki se začnejo kopičiti ob sinapsah, preprečuje normalno pošiljanje živčnih signalov. To povzroči motnje spomina in poslabšano delovanje možganov in posledično telesnih funkcij. Dr. Pasinetti pri tem dodaja, da bi kakav lavado lahko pomagal preprečevati kopičenje teh beljakovin ter tako pomembno pripomogel k preprečevanju te pogoste bolezni. "Verjamemo, da so rezultati naše študije izjemnega pomena za preprečevanje razvoja in napredovanja Alzheimerjeve bolezni in demence," je povedal in dodal, da zato svetuje redno uživanje omenjenega kakava.
 

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662