Povišan holesterol v krvi poveča tveganje za kap. Vsem, ki so se že soočali s povišanim holesterolom v krvi, so zdravniki dolgo preventivno odsvetovali uživanje prehrane, ki vsebuje naraven holesterol. Čeprav to ni bilo dokazano, je obstajal sum, da bi naraven holesterol lahko povečeval količino holesterola v krvi. Vse več študij kaže, da to ni res.
Finski znanstveniki so od leta 1984 spremljali 1032 moških, na začetku starih med 42 in 60 let. Ugotavljali so, kako uživanje jajc vpliva na razvoj kardiovaskularnih bolezni. Niso odkrili povezave med holesterolom v hrani in holesterolom v krvi. So pa odkrili, da imajo nekateri ljudje genetsko predispozicijo, da so bolj občutljivi na holesterol v prehrani, ampak tudi pri njih tveganje, da bi se to odrazilo na holesterolu v krvi, ni večje.
Jajca si lahko privoščite za zajtrk. Takrat jih je koristno jesti, ker so zelo nasitna hrana. Lahko pa tudi obogatijo solato. Povprečno jajce vsebuje 186 mg holesterola, kar je veliko. Na dan naj ne bi zaužili več kot 300 mg holesterola, zato strokovnjaki ne priporočajo uživanje več kot enega jajca na dan. So pa zelo blagodejna, ker vsebujejo kvalitetne beljakovine, imajo ogromno vitaminov B in selen, mineral, ki ni pogost. Rumenjak vsebuje tudi zdrave omega-3 maščobne kisline. Zanimivo je, da niso visokalorična hrana. A priporočljivo je, da uživate le ekološko pridelana. S kmetij, kjer so jih znesle kokoške, ki niso bile zaprte in niso uživale ničesar škodljivega.
KOMENTARJI (18)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV