Zaradi epidemije debelosti se strokovnjaki za prehrano vedno bolj ukvarjajo s proučevanjem maščobnih celic. Nedavne študije so pokazale, da je maščobna celica izjemno dinamična in vplivna ter izjemno pomemben dejavnik v našem organizmu. Ker je tako aktivna, jo telo zelo težko izloči. Prav zato je pomembno, da telesu pri tem pomagamo. To lahko storite z uživanjem določenih živil, ki spodbujajo izločanje maščob iz telesa in nekaterih naravnih napitkov in pripravkov.
Morda ste zdaj nekoliko zmedeni in vas zanima, kakšna je razlika med detoksikacijo telesa in programom izločanja maščob iz telesa? Program razstrupljanja je veliko zahtevnejši od programa izločanja maščob in je časovno omejen, medtem ko se lahko programa odstranjevanja maščob iz telesa držite dlje časa, saj dopušča širši izbor živil.
Izločanje maščob se tako začne z živili, ki pospešujejo delovanje metabolizma in pomagajo izločiti višek tekočine iz telesa s pomočjo sestavljenih ogljikovih hidratov, ki so pri razstrupljanju prepovedani. S temi živili pa boste poleg tega izgubili tudi nekaj kilogramov. Tako program izločanja maščob predstavlja kombinacijo razstrupljanja telesa in program hujšanja v enem. Poleg tega, da je program izjemno zdrav, pa bo prispeval tudi k oblikovanju vašega telesa.
Kaj torej jesti?
Spodaj našteta živila vam omogočajo, da z njimi oblikujete povsem zdrav jedilnik. Glede na to, da je izbor dokaj velik, se lahko tega programa držite tudi nekoliko dlje. V začetku strokovnjaki svetujejo za odtenek strožji izbor, kar pomeni, da uživajte minimalno količino mesa, gojenih rib, jajc in pšeničnih izdelkov, po kakšnem tednu pa izbor živil razširite. Kljub temu se še vedno izogibajte gaziranim pijačam, umetnim sladilom, živilom, ki vsebujejo konzervanse in dodano sol, praženi in cvrti hrani, pretiravanju z napitki, ki vsebujejo kofein, alkoholu, preslani in pripravljeni hrani. Uživajte torej:
– rastlinska vlakna, ki pomagajo jetrom očistiti telo maščob in jih najdete v brokoliju, česnu, zelju in cvetači, ter živila, ki vsebujejo žveplo in obnavljajo jetrne celice (beluše, stročji fižol, solato, peteršilj, radič, čebulo, kumarice, artičoke, rdečo papriko, gobe, sojine kalčke, paradižnik, vodno krešo, bučke, korenje, špinačo, blitvo, por, avokado in peso);
– rastlinska vlakna iz sadja z nizkim glikemičnim indeksom (GI), ki jih boste v telo vnesli, če boste uživali limone, jabolka, slive, jagode, maline, kivi, črno grozdje, višnje in nesladkan brusnični sok;
– stročnice z nizkim GI, ki vsebujejo ogljikove hidrate in beljakovine (čičerika, leča, različne vrste fižola) ter vežejo nase vodo iz telesa in jo pomagajo izločiti;
– beljakovine, še posebej jajca, ki zaradi visoke vsebnosti žvepla spodbujajo delovanje jeter in pomagajo zmanjšati obseg trebuha, ter modre ribe, ki vsebujejo ogromno esencialnih omega-3 maščobnih kislin;
– občasno si privoščite tudi zrezek nemastne svinjine, jagnjetine, teletine ali divjačine;
– puranje in piščančje meso;
– ogljikove hidrate, ki jih dobite v basmati rižu, divjem rižu, koruzi, kvinoji, prosu, ajdi, kruhu in testeninah brez glutena, rženem kruhu in riževih krekerjih;
– sojino, riževo in mandljevo mleko;
– pri bogatenju okusa hrane uporabljajte začimbe, kot so ingver, kurkuma, bazilika, peteršilj, čili in kumina;
– jabolčni kis in limonin sok;
– uporabljajte hladno stisnjeno oljčno in laneno olje ali bučno olje;
– semenke, na primer lanena, sezamova, bučna in sončnična semena.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV