Med raziskavo so strokovnjaki v isti bolnišnici primerjali 592 bolnikov, obolelih za rakom, s 765 zdravimi osebami. Ugotovili so, da so osebe, ki so imele raka, na teden pojedle v povprečju 9,5 jabolk, tisti, ki so bili zdravi pa enajst.
Zmanjšano tveganje so opazili pri osebah, ki so dnevno pojedle eno jabolko, pri osebah, ki so dnevno pojedle več kot eno jabolko pa se je tveganje zmanjšalo še za polovico. Uživanje drugega sadja in zelenjave ni pokazalo pomembnih vplivov na tveganje za nastanek raka debelega črevesja in danke.
Tako pozitivni učinki uživanja jabolk so po mnenju zdravnikov posledica njihove visoke vsebnosti flavonoidov. Flavonoidi delujejo podobno kot antioksidanti, ki so jih odkrili v jabolčni lupinici. Ti namreč ščitijo pred vdorom molekul prostih radikalov, ki bi poškodovali tkivo, iz katerega bi se lahko razvil rak. V jabolčni lupini so odkrili kar petkrat več antioksidantov kot v mehkejšem delu, zato jabolka dobro operite, vendar jih ne lupite.
Ne glede na to pa je onkološka raziskovalna fundacija poudarila, da je raziskava pokazala, da se da tveganje za nastanek katere koli oblike raka zmanjšati za približno 30 do 40 odstotkov že s preprostimi spremembami življenjskih navad, kot so redno uživanje sadja in zelenjave, redna telesna vadba in uravnavanje telesne teže.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV