Sladkor v ustih hrani bakterije, ki proizvajajo kisline in razkrajajo zaščitne minerale na površini zob. Sčasoma lahko sladkorne kisline razstopijo minerale v zobeh do te mere, da se razvije zobna gniloba ali karies. Ker je naša vsakodnevna prehrana vse bolj bogata s sladkorji, tudi tistimi, na katere ponavadi ne pomislimo in jim pravimo tako imenovani 'skriti sladkorji', pa ni nenavadno, da je sladkor vse večji vzrok za nastanek kariesa.
Tako je pomembno, da za zdrave zobe upoštevate naslednji dve pravili:
1. Manj kot pojeste sladkorja, manjše je tveganje za nastanek kariesa.
Zmanjšajte količino zaužitega sladkorja. Pri tem bodite pozorni na bolj očitne sladkorje, kot so sladkor v sladkarijah (slaščičarski proizvodi, torte, peciva …), in na tiste 'skrite' sladkorje, ki se jih pogosto ne zavedamo. Gre za sladkor v pijačah, vodah z okusom, predelani hrani z dodanim sladkorjem (žitarice, omake za kuhanje), hrani, ki vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, kot so kruh in testenine, ki lahko v ustih sproščajo sladkorje.
2. Za preprečevanje kariesa je ključna ustrezna ustna higiena.
Zobe in dlesni je trebanredno čistiti – vsaj dvakrat dnevno – da so zobje čisti in brez zobnih oblog. Zobno ščetko menjajte najkasneje vsake tri mesece ali takrat, ko se ščetine obrabijo. Pri ščetkanju uporabljajte zobno pasto s fluoridi, medzobne prostore pa očistite z zobno nitko in ustno vodo.
Kaj je zobni karies?
Postopno, vztrajno gnitje zoba imenujemo zobni karies. Navadno se začne kot majhna luknjica v sklenini, če ga ne zdravimo, pa prebije zunanjo plast sklenine in napade dentin (mehkejše tkivo, ki sestavlja jedro zoba). Z napredovanjem kariesa je lahko prizadeta tudi pulpa (živo jedro zoba, ki vsebuje živce in krvne žile). Ko je pulpa izpostavljena kariesu, postane okužena in lahko odmre.