Vizita.si
Zadnja raziskava je pokazala, da oznake na živilih, kot so na primer običajna porcija ali velika porcija, vplivajo na odločitev ljudi, koliko hrane bodo zaužili.
Zdravje

Odkrijte pomemben dejavnik, ki redi

K.B.
02. 07. 2013 08.08
9

Pomemben dejavnik pri prekomerni teži in dejstvu, da se epidemija debelosti hitro širi v razvitem svetu, je tudi količina hrane. Ljudje posegajo po večjih porcijah, kot kaže raziskava, pa k temu pripomorejo tudi oznake na živilih.

Zadnja raziskava je pokazala, da oznake na živilih, kot so na primer običajna porcija ali velika porcija, vplivajo na odločitev ljudi, koliko hrane bodo zaužili.
Zadnja raziskava je pokazala, da oznake na živilih, kot so na primer običajna porcija ali velika porcija, vplivajo na odločitev ljudi, koliko hrane bodo zaužili.FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki iz ameriške Cornell univerze so ugotovili, da lahko oznake na živilih, ki dajejo informacijo o velikosti obroka močno vplivajo na posameznikovo odločitev o tem, koliko hrane bo zaužil. Pokazalo se je, da so ljudje, ki so posegli po obrokih, ki so bili označeni kot običajni ali majhni, zaužili večjo porcijo, včasih celo dvojno. Ko je bila ista količina hrane označena kot velika, pa so pojedli manj in večkrat na krožniku celo pustili nekaj hrane. Za strokovnjake je to pomembna informacija, ki bi jo lahko uporabili v boju zoper epidemijo debelosti. ''Če bi uporabljali etikete, na katerih bi podali informacijo o velikosti obroka, bi lahko le s politiko upravljanja teh informacij zmanjšali količino porabe hrane,'' so zapisali raziskovalci v študiji, ki je bila objavljena v The journal Health Economics.

V raziskavi, ki sta jo vodila dr. Brian Wansink in dr. David Just iz Cornell univerze, so raziskovalci prostovoljce razdelili v dve skupini, kjer so eni skupini prostovoljcev podelili dva različna obroka. Nekaterim so podelili porcijo, ki so jo poimenovali 'polovična porcija' in dvojno porcijo, ki so jo poimenovali 'običajna'. Pri drugi skupini pa so enojno porcijo poimenovali 'običajna' in dvojno kot 'dvojna porcija'.

Ugotovili so, da so prostovoljci pojedli več, če je bila hrana označena kot 'običajna' in manj, če je bila označena kot 'dvojna', čeprav je bila porcija v resnici enaka. Poleg tega so ugotovili, da ljudje vrednost obroka ocenjujejo na podlagi oznake količine. Za 'polovični' obrok so bili tako pripravljeni plačati le 'polovično' ceno, medtem ko so za isto količino, ki je bila označena kot 'normalna' bili pripravljeni plačati polno ceno.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Saj ni čudno, da je toliko debelih ljudi na tem svetu.Če pa se veliko ljudi prehranjuje v Mac Donaldsu in podobnih restavracijah s hitro prehrano.Ko grem včasih mimo kakšne restavracije vidim polno mladih družun kako se bašejo z hamburgerji, pomfrijem in nezdravimi sokovi.Sprašujem se kaj res nimajo časa se v miru usesti in pojesti zdrav obrok.Ne vem kam vse to pelje.
User1081908 05. 07. 2013 12.23
redi vsa hrana,ki je predelana in bogata s sladkorji in dodatki,samo na okusu delajo,da čim več prodajo.ne gleda pa se več na kvaliteto.v bistvu je važen denar.kdo si lahko pridela hrano doma je lahko srečen in letih ,ki prihajajo bo to vedno bolj cenjeno. da ne govorimo o sokovih-vseh-sam sladkor.otrokom in sebi raje privoščite -VODO.
res nisem vedla, dajte no ga lomit
Meni je vseeno kaj piše na vrečki, jaz vedno poslušam svoje telo... Ko mi reče dovolj, je dovolj, potem pa, če ostane kaj na krožniku ali ne.
Na TED je imel govor Peter Attia z naslovom: Is the obesity crisis hiding a bigger problem? Priporočam ogled.
ok, konkretno me zanima zakaj dajete v evropo raziskave ameriških trgov? namreč v ameriki so porcije hrane večje kot v evropi, za primerjavo: tam se z eno porcijo povprečen evropejec oz. v našem primeru slovenec naje za cel dan, za nekatere američane pa je to samo en obrok v dnevu... Sicer je bilo pa že ugotovljeno, da je kvaliteta hrane tista, ki bolj vpliva na težo kot pa kaj drugega.
huda raziskava...... Naj rajši napišejo da je slaba hrana( tisto sranje ki kupujemo v trgovinah) prenafilana z raznimi "dodatki" glavni vzrok za večjo telesno težo(malo denarja- slaba hrana). Pa tiste super in oh diete ki jih propagirajo so največje zlo za organizem -SAM CUKER PA KEMIJA! NA TA RAČUN ŠE VEČ LJUDI ZBOLI -SE ZREDI SLUŽI PA EDINO FARMACIJA.!!!
Epohalno odkritje - debelost in hrana sta v povezavi
Ufff, huda raziskava... :)))))
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080