Vizita.si
Zadnja raziskava je pokazala, da oznake na živilih, kot so na primer običajna porcija ali velika porcija, vplivajo na odločitev ljudi, koliko hrane bodo zaužili.

Zdravje

Odkrijte pomemben dejavnik, ki redi

K.B.
02. 07. 2013 08.08
9

Pomemben dejavnik pri prekomerni teži in dejstvu, da se epidemija debelosti hitro širi v razvitem svetu, je tudi količina hrane. Ljudje posegajo po večjih porcijah, kot kaže raziskava, pa k temu pripomorejo tudi oznake na živilih.

Zadnja raziskava je pokazala, da oznake na živilih, kot so na primer običajna porcija ali velika porcija, vplivajo na odločitev ljudi, koliko hrane bodo zaužili.
Zadnja raziskava je pokazala, da oznake na živilih, kot so na primer običajna porcija ali velika porcija, vplivajo na odločitev ljudi, koliko hrane bodo zaužili.FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki iz ameriške Cornell univerze so ugotovili, da lahko oznake na živilih, ki dajejo informacijo o velikosti obroka močno vplivajo na posameznikovo odločitev o tem, koliko hrane bo zaužil. Pokazalo se je, da so ljudje, ki so posegli po obrokih, ki so bili označeni kot običajni ali majhni, zaužili večjo porcijo, včasih celo dvojno. Ko je bila ista količina hrane označena kot velika, pa so pojedli manj in večkrat na krožniku celo pustili nekaj hrane. Za strokovnjake je to pomembna informacija, ki bi jo lahko uporabili v boju zoper epidemijo debelosti. ''Če bi uporabljali etikete, na katerih bi podali informacijo o velikosti obroka, bi lahko le s politiko upravljanja teh informacij zmanjšali količino porabe hrane,'' so zapisali raziskovalci v študiji, ki je bila objavljena v The journal Health Economics.

V raziskavi, ki sta jo vodila dr. Brian Wansink in dr. David Just iz Cornell univerze, so raziskovalci prostovoljce razdelili v dve skupini, kjer so eni skupini prostovoljcev podelili dva različna obroka. Nekaterim so podelili porcijo, ki so jo poimenovali 'polovična porcija' in dvojno porcijo, ki so jo poimenovali 'običajna'. Pri drugi skupini pa so enojno porcijo poimenovali 'običajna' in dvojno kot 'dvojna porcija'.

Ugotovili so, da so prostovoljci pojedli več, če je bila hrana označena kot 'običajna' in manj, če je bila označena kot 'dvojna', čeprav je bila porcija v resnici enaka. Poleg tega so ugotovili, da ljudje vrednost obroka ocenjujejo na podlagi oznake količine. Za 'polovični' obrok so bili tako pripravljeni plačati le 'polovično' ceno, medtem ko so za isto količino, ki je bila označena kot 'normalna' bili pripravljeni plačati polno ceno.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662