Raziskovalci univerze v Chicagu menijo, da špinača pomladi, ker vsebuje vitamina K in B9, folate, lutein in betakaroten. Obenem trdijo, da – zato da bi svoje možgane občutno pomladili – ni treba, da je pojemo prav veliko. Zadostujeta že pest ali dve na dan.
Raziskovali 10 let
V njihovi raziskavi je 10 let sodelovalo 950 ljudi. Vsako leto so opravili testiranje kognitivnih sposobnosti. Še sami raziskovalci niso mogli verjeti, ko so ugotovili, da so možgani tistih, ki vsak dan uživajo špinačo pa tudi drugo zeleno listnato zelenjavo v povprečju kar za 11 let mlajši od tistih, s katerimi se lahko pohvalijo vrstniki, ki se tako ne prehranjujejo.
"Izguba kognitivnih sposobnosti je eden največjih strahov, ki ga imajo ljudje, ko se starajo. To vodi tudi v tako hude bolezni, kot sta demenca ali Alzheimerjeva. Če pa se navadimo vsak dan zaužiti nekaj zelene listnate zelenjave, smo našli zelo dober in sploh ne drag način, kako lahko naše možgane pred tem zaščitimo," pove raziskovalka dr. Martha Morris.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV