Vodja razsikave Andréa Antonio je za britanski Mail Online povedal: ''Zobne obloge so kompleksen biofilm in še vedno predstavljajo ključni vzrok za zobno gnilobo in bolezni dlesni. Tako vedno iščemo naravne sestavine v hrani in pijači, ki imajo pozitiven učinek na zdravje ustne votline.''
Strokovnjaki so s pomočjo bakterij iz sline na darovanih mlečnih zobeh kultivirali obloge, ki se običajno razvijejo na zobeh in povzročajo karies. Nato so zobe redno izpostavljali razstopini, ki je vsebovala izvlečeh kavnih zrn tipa Coffea canephora in opazovali, kaj se dogaja z mehkimi bakterijskimi oblogami (biofilmom). Pokazalo se je, da je njihovo antibakterijsko delovanje uničilo obloge. Strokovnjaki menijo, da je vzrok za to morda v močnih antioksidantih polifenolih v kavi, a da bi dokazali direktno povezavo, bo potrebno nadaljnje testiranje. Rezultati razsikave so bili objavljeni v medicinskem žurnalu Letters in Applied Microbiology.
Kljub vsemu pa so strokovnjaki še opozorili, da s pitjem kave ne gre pretiravati, saj bi lahko dosegli nasprotni učinek. ''Čeprav gre za spodbudne rezultate, moramo poudariti, da se lahko pojavijo tudi težave s prekomerno porabo kave, vključno z madeži na zobeh in vplivi kislosti na zobno sklenino. Če svoji kavi dodajate veliko sladkorja ali smetane, bodo verjetno vsi pozitivni učinki kave na zdravje zob izničeni,'' je še pojasnil Andréa Antonio.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV