Vizita.si
Domači toast
Zdravje

Odlična novica za vse ljubitelje kruha!

S.P.
17. 09. 2012 08.05
12

Kruh je bil dolgo na slabem glasu kot glavni sovražnik vitke postave in zdravega načina življenja. Ali lahko najnovejša britanska raziskava ovrže vse dosedanje mite?

Domači toast
Domači toast FOTO: iStockphoto

Od toasta pa do žemljice je kruh dolgo veljal za glavnega sovražnika vitke postave in zdravega načina življenja, zato smo se ga mnogi še kako močno trudili omejiti ali pa celo izločiti z dnevnega jedilnika. Prav zaradi tega so britanski znanstveniki nutricionistike s pomočjo raziskave ovrgli vsa 20-letna opozorila, ki so še kako škodovala njegovemu imenu in temu enkrat za vselej naredili konec.

Raziskovalci z inštituta “British Nutrition Foundation“ so namreč ovrgli obtožbe, da je kruh glavni krivec za nabiranje odvečnih kilogramov ter pogost povzročitelj slabosti, glavobolov in utrujenosti. Trdijo, da se zaradi uživanja katere koli vrste kruha ne bomo zredili, če bomo količino tega primerno omejili. Tudi ljudje, ki so na dieti, si lahko torej brez skrbi privoščijo od 200 do 300 gramov vseh pšeničnih izdelkov. “Ne redi kruh, temveč vsi namazi in priloge, ki si jih ob njem še kako radi privoščimo,“ opozarja vodja raziskave dr. Aine O'Connor. Obenem pa svari, da se kakovost kruha nikakor ne more meriti glede na njegovo barvo, saj so ti pogosto tudi umetno obarvani s pomočjo karamele.

Nutricionisti hkrati pojasnjujejo, da naj bi bila za vse dosedanje mite kriva predvsem komercialna podjetja, ki skrbijo za lasten dobiček in ne za splošno zdravje ljudi. Vsaka rezina kruha vsebuje zdrave beljakovine, minerale, železo, ter vitamin B9, ki našemu telesu zagotovo ne bodo škodili, zato si le privoščite odličen zajtrk in uživajte v domačih dobrotah.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
uu še dobr glihkar sm se basala s kruhom in pašteto:D:P
Kruh se v telesu pretvori v glukozo pa ni važno ali ga jemo malo ali veliko, glukoza pa vrže krvni sladkor iz ravnovesja. cc 80% ljudi na svetu ne prenaša glutena, gluten je ime za protein, ki se nahaja v žitaricah.
sej se usi ogljikovi hidrati pretvorjo u glukozo
ja res je, brez kruha ni življenja!
"Trdijo, da se zaradi uživanja katerekoli vrste kruha ne bomo zredili, če bomo količino tega primerno omejili. Tudi ljudje, ki so na dieti, si lahko torej brez skrbi privoščijo od 200 do 300 gramov vseh pšeničnih izdelkov." To je seveda res, bistven je kalorični vnos... Dejansko bi lahko jedli tudi samo sladkarije in se nebi zredili, če bi le bil kalorični vnos ravno tolikšen kot je njihova dnevna poraba.. Vpliv na zdravje bi bil sicer vprašljiv ampak redili se pa vseeno nebi :)
Telo potrebuje minerale in vitamine za kalorije mu je mar. Važno je kako se hrana prebavi v telesu in ne koliko kalorij ima.
Oboje je pomembno!
Zagotovo kruh ni glavni povzročitelj debelosti. Za debelost sta največkrat kriva povišan vnos sladkorja ali nasičene maščobe. Je pa zagotovo res, da je za vitko postavo bolje jesti več zelenjave in iz nje pridobivati ogljikove hidrate, kot iz kruha.. Ampak to so že naprednejše stvari.. Skratka za preprečevanje debelosti se raje izogibajmo sladkorju in cvrtju...
A to so sedaj angleži ugotovili? na nacionalki je možakar ki peče kruuhe(iz direktno mlete moke in kako bio), že povdaril(oddaja dobro jutro), da kruh sam po sebi ni noben bav bav ampak tisto kar je v kombinaciji z njim!!
Že desetletja prehranjevalna piramida narekuje, da moramo v največji količini uživati ravno žitarice in žitne izdelke. Kamor sodi seveda tudi kruh. To, da se je kruhu med hujšanje potrebno izogibati, je neumnost, pomembno je le to KAKŠEN kruh uživamo. Noben se ne bo zredil, če je ajdov, pirin ali polnozrnati kruh, pomembna je samo količina kruha, ki ji zaužijemo. Tako kot pri vseh stvareh.
Spet buče
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049