Vizita.si
Iz ognjiča lahko pripravite mazilo, maslo ali čaj ...

Recepti

Ognjič v kuhinji ali toaletni torbici

M.K.
25. 06. 2009 16.10
0

Ognjič je vsestransko zdravilo. Lahko ga uporabljate za nego kože, čiščenje organizma ali v kulinariki. Zaradi pestrosti uporabe vam zato tokrat ponujamo malce drugačne recepte.

Ognjičevo mazilo

Iz ognjiča lahko pripravite mazilo, maslo ali čaj ...
Iz ognjiča lahko pripravite mazilo, maslo ali čaj ...FOTO: iStockphoto

Ognjičevo mazilo lahko pripravite na več načinov. Mi vam ponujamo enega izmed njih.

Potrebujete pol litra ognjičevih cvetov, nekaj listov in stebelc ter pol kilograma masla oziroma svinjske masti prašiča, ki je bil rejen z naravno hrano. Mazilo pripravite tako, da v kozici segrejete mast ali maslo. Na drobno sesekljan ognjič nato nekoliko ocvrete, vendar le toliko, da se od vseh strani dobro namasti. Nato odstavite, pustite čez noč. Vmes nekajkrat premešate. Naslednji dan vse skupaj pogrejete in stresete na nekaj plasti gaze. Oblikujete culico in stiskate, dokler še kaj priteče. Nalijete v manjše posodice in shranite.

Ognjičevo maslo in čaj

Za maslo potrebujete 120 gramov masla, dve žlici ognjičevih cvetov, malo cimeta in limoninega soka za okus. Vse sestavine penasto vmešate in maslo je pripravljeno.

Za skodelico ognjičevega čaja pa potrebujete dve žlički ognjičeve zeliščne mešanice in vročo vodo. Vročo vodo prelijte čez ognjičovo mešanico in pustite stati približno deset minut.

Za konec pa še jed z dodatkom ognjiča. Stavim, da je še niste poskusili.

Ognjičev riž s piščančjimi jetrci

... ali pa ga dodate k različnim jedem, kot je na primer rižota.
... ali pa ga dodate k različnim jedem, kot je na primer rižota.FOTO: iStockphoto

Potrebujete:
– čajno skodelico riža
– 5 ognjičevih cvetnih listkov
– 30 dag piščančjih jetrc
– 1 čebulo
– 1,5 dcl paradižnikovega pireja
– gorčico
– 5 dag naribanega parmezana
– krušne drobtine
– maslo
– začimbe (česen, petršilj, sladka paprika, timijan ...)

Priprava:
Naberete okoli 5 cvetov ognjiča in jih operete. V slano vrelo vodo stresete posamezne cvetne lističe in prašnike, dodate riž ter ga skuhate po navodilih.

Na olju popražite nasekljano čebulo in jetrca, zalijete z 1,5 decilitra paradižnikovega pireja, dodate sol, poper, sladko papriko, česen v prahu ter 2 čajni žlički gorčice. Dušite okoli 10 minut. Jetrca vzamete iz omake, v katero vmešate riž in nariban parmezan. Po želji dodatno začinite.

Okrogel pekač namažete z maslom, posujete z drobtinicami in vanj naložite riž v obliki venca – na sredini oblikujete odprtino, v katero dodate jetrca. Na riž narežete posamezne koščke masla in daste v pečico za 20 minut na 180 stopinj.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650