Vizita.si
Olivno olje zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Poleg tega varuje pred uničujočim vplivom onesnaženega okolja.

Zdravje

Olje, ki vam lahko reši življenje

K.B.
04. 06. 2014 08.03
2

Dodajanje olivnega olja v solato vam lahko reši življenje, saj zmanjša tveganje za srčni infarkt ali kap, sta pokazali zadnji dve študiji.

Olivno olje zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Poleg tega varuje pred uničujočim vplivom onesnaženega okolja.
Olivno olje zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Poleg tega varuje pred uničujočim vplivom onesnaženega okolja.FOTO: iStockphoto
Študija Univerze v Kaliforniji je pokazala, da kombinacija nenasičenih maščob, kot jih najdemo v olivnem olju in v zelenjavi, ki je bogata z nitrati, kot je špinača, pomaga pri zmanjševanju tveganja za visok krvni pritisk – ta je eden od glavnih vzrokov za kap in srčni infarkt. Raziskava je bila objavljena v medicinski publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Druga študija pa je bila predstavljena na mednarodni konferenci v ZDA, imenovani American Thoracic Society International Conference, kjer so strokovnjaki odkrili, da lahko olivno olje nevtralizira tudi strupene učinke onesnaževanja zraka, ki uničujoče delujejo na naše srce in ožilje in lahko sprožijo srčni infarkt, možgasnko kap in nepravilni srčni ritem.

Olivno olje v kombinaciji s temno zeleno zelenjavo znižuje krvni pritisk.
Olivno olje v kombinaciji s temno zeleno zelenjavo znižuje krvni pritisk. FOTO: iStockphoto

Nova odkritja, ki so osnovana na predhodnjih raziskavah, kažejo, da deviško olivno olje, ki je obvezni sestavni del mediteranske prehrane, lahko izboljša nivo holesterola, inzluinsko netoleranco (ključni problem pri sladkorni bolezni tipa 2) in vnetja.

Še več, okusni solatni preliv iz olivnega olja lahko prav tako pozitivno vpliva na to, kako geni prispevajo k boleznim srčne funkcije, olivno olje pa bi bilo lahko učinkovito tudi pri preprečevanju raka, kažejo raziskave.

Zakaj je olivno olje tako zdravo za vaše srce?

V študiji kalifornijske univerze so raziskovalci analizirali zaščitne učinke kombinacije nenasičenih maščob, ki jih najdemo v olivnem olju, oreščkih in avokadu in zelenjave bogate z nitrati, kot je zelena solata, rukola, zelena, kreša, endivja solata in kitajsko zelje. Ko so združili ti dve skupini, je reakcija med nenasičenimi maščobami in dušikovimi spojinami v zelenjavi ustvaril nitro maščobne kisline. Raziskovalci so ugotovili, da so pri miših nitro maščobne kisline zavirale učinke encima, ki uravnava krvni tlak.

Odkritje tako pomaga pojasniti, zakaj je velika študija, ki je bila objavljena leta 2013 v New England Journal of Medicine odkrila, da lahko uživanje mediteranske prehrane, ki vključuje olivno olje in oreščke, zmanjša tveganje za srčni infarkt in kap ali tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni za kar 46 odstotkov. V študiji je sodelovalo 7447 sodelujočih, ki so uživali tri oblike prehranjevanja.

Mediteransko prehrana z dodatnimi porcijami olivnega olja, mediteransko prehrano z dodatnimi porcijami oreščov in nizko kalorično prehrano. ''Čeprav obstaja nekaj polemik o učinkih nenasičenih maščob na sluznico krvnih žil, je najbolj varna stvar za večino pacientov, da v svojo prehrano vključijo zdrave maščobe, kot so olivno olje, ribje olje in avokado, v kombinaciji s temno listnato zelenjavo, če želijo imeti zdrave žile,'' je za Yahoo Health povedala Amy Doneen iz Heart Attack & Stroke Prevention Center v Washingtonu.

Nova odkritja, ki so osnovana na predhodnjih raziskavah, kažejo, da deviško olivno olje, ki je obvezni sestavni del mediteranske prehrane, lahko izboljša nivo holesterola, inzluinsko netoleranco (ključni problem pri sladkorni bolezni tipa 2) in vnetja.
Nova odkritja, ki so osnovana na predhodnjih raziskavah, kažejo, da deviško olivno olje, ki je obvezni sestavni del mediteranske prehrane, lahko izboljša nivo holesterola, inzluinsko netoleranco (ključni problem pri sladkorni bolezni tipa 2) in vnetja.FOTO: iStockphoto

Olivno olje izboljšuje zdravje vaših žil

V drugi študiji so zdravi prostovoljci naključni prejemali bodisi 3 grame olivnega ali ribjega olja na dan bodisi placebo prehranske dodateke 4 tedne zapored. Vsi udeleženci so bili izpostavljeni trdim delcem, ki jih najdemo v onesnaženem okolju in so jih opazovali v nadzorovanem okolju.

Nato so z ultrazvokom merili pretok in širjenje ter krčenje nadlahtnih arterij tik pred uživanjem, takoj po in 20 minut kasneje. Pri skupini, ki je uživala ribje olje in kontrolni skupini, se je pokazalo moteno delovanje krvnih žil, medtem ko pri skupini, ki je uživala olivno olje kljub onesnaženju ni bilo razlik pri delovanju arterij. Kar pomeni, da so prehranski dodatki z olivnih oljem pomagali varovati artertije pred uničujočimi učinki onesnaževanja. Pri tej skupini se je prav tako pokazalo povečanje tkivnega polipeptidnega antigena (TPA) – beljakovino, ki razgrajuje krvne strdke in po izpostavljenosti onesnaženem okolju izboljšuje tudi druge krvne označevalce.

''Odkritja kažejo, da uživanje olivnega olja lahko pomaga pri naravni obrambi telesa proti srčnemu infarktu in izpostavljenosti nevarnim snovem,'' je pojasnila Doneenova. ''Čeprav večina ljudi misli, da se srčni infarkt pojavi, ko se na arterijah naberejo obloge, a v resnici več kot 20 let raziskav kaže, da blokada v resnici nastane zaradi krvnega strdka.'' Večino kapi prav tako povzročajo krvni strdki, prav zato dvig TPA beljakovin (ki se pogosto uporablja tudi pri zdravljenju možganske kapi) pomaga pri premagovanju morebittnih strdkov, ki jih sproži onesnaževanja okolja.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650