Olje črne kumine
Črna kumina (Nigella sativa) že stoletja velja za eno najbolj zdravilnih začimb na svetu, prav tako tudi olje narejeno iz nje. Tradicionalno naj bi ozdravila prav vse težave razen smrti, a sodobne raziskave in klinične študije, kažejo, da črna kumina v resnici pomaga predvsem ljudem z alergijskimi vzroki bolezni dihal, kot je seneni nahod in še posebej bolnikom z bolečinami v sklepih (artritis).
Olje črne kumine zato mnogi uživajo kar z žlice, lahko pa si ga dodate k solati ali zmleta semena črne kumine posujete po jedeh. Če se spopadate z artritisom in sezonskimi alergijami, poskusite z mesečno kuro olja črne kumine, kjer vsak dan zjutraj zaužijete čajno žličko kuminovega olja.
Ribje olje
Ribe vsebujejo veliko unikatnih maščobnih kislin, ki jih z obdelavo izločijo in iz njih ustvarijo ribje olje. Ribje olje je izjemno zdravilno za zdravje srca in ožilja in je zato vključeno v številna nacionalna priporočila strokovnjakov za vsakodnevno prehrano. Bogato je namreč z omega-3 maščobnimi kislinami, ki imajo protivnetno delovanje in tako varujejo naše zdravje vse od otroštva pa do odrasle dobe.
Omega-3 maščobne kisline lahko v telo vnesete tudi z uživanjem zadostne količine rib – trikrat na teden naj bi tako v svoj jedilnik vnesli ribje jedi, najbolje atlantski sled (slanik) ali skuša. Prednost pred tuno in lososom imata, ker sta ekološko neoporečna, saj jima ne grozi izumrtje zaradi prelova. Divje ulovljene ribe vsebujejo tudi več omega-3 maščobnih kislin kot gojene ribe.
Lahko pa jih zaužijete tudi s prehranskimi dodatki ribjega olja. A pojavi se težava, ker vsi ne vsebujejo dovolj visokega odstotka omega-3 maščobnih kislin. Prav zato izberite le certificirane prehranske dodatke in pred nakupom preberite oznako, kjer je zabeležen odstotek vsebnosti eikozapentaenojske kisline (EPA) in dokozaheksaenojske kisline (DHA). To sta vrsti omega-3 maščobnih kislin, kjer naj bo vsebnost EPA nad 30 odstotkov, DHA pa nad 20 odstotkov.
Dnevni odmerek ribjega olja je priporočljiv za tiste, ki se spopadajo z artritisom (blaži vnetja) ali depresijo (izboljšujejo razpoloženje).
Laneno olje
Odličen vir omega-3 maščobnih kislin pa je tudi laneno olje, ki poleg tega vsebuje še izjemno močne antioksidante lignane. Ti so hkrati antioksidanti in vlaknin in so ključnega pomena za lepo kožo, preprečujejo pa tudi bolezni srca in ožilja ter raka, saj zmanjšujejo oksidativni stres.
Žlico lanenega olja lahko dodate že svojim jutranjim kosmičem ali ga vmešate v jogurt. Lahko pa ga uporabite tudi kot solatni preliv. Če raje uživate lanena semena, jih pred uživanjem strite v terilniku, da se bodo lažje absorbirala v telo.
Olje bučnega semena
Semena buče se pogosto zavržejo, a lahko jih prepražite in dodate v svoj zelenjavni smoothie. Iz njih pa pripravljajo tudi okusno temno-zeleno olje, ki ima številne zdravilne lastnosti. Temno-zelena barva kaže na to, da je olje bogato s številnimi fitohranili, med njimi s karotenidi, predvsem luteinom in zeaksantinom, ki delujejo kot antioksidanti in nas ohranjajo dolgo mlade. Vsebuje pa tudi naravno obliko vitamina E in je bogat z zdravimi maščobnimi kislinami, zaradi česar izboljšuje zdravje srca in ožilja.
Pepermintovo olje
Pepermintovo esencialno olje, ki ga pridobivajo iz svežih listov poprove mete, je še posebej priporočljivo ob prebavnih težavah. Gre za enega najbolj zdravilnih naravnih proizvodov za zdravje našega prebavnega sistema. Njegove pozitivne učinke na prebavo je dokazalo že več kot 20 različnih kliničnih študij. Pokazale so, da olje poprove mete blaži krče in umirja prebavo, s tem pa učinkovito blaži simptome, kot so napenjanje, vetrovi, krči in napihnjenost.
Kokosovo olje
Ne zgodi se pogosto, da maščoba postane pravi trend. A kokosovemu olju je to uspelo in postal je precej priljubljen povsod po svetu. Olje stisnjeno iz kokosovega jedra je bilo tradicionalno uporabljeno predvsem v azijski kuhinji, danes pa je vse bolj priljubljeno tudi med Evropejci in Američani.
Kokosovo olje je prehransko bogato in ima nekatere pozitivne učinke na zdravje. Vsebuje namreč snovi, ki delujejo antibakterijsko, protivnetno in antioksidativno. Čeprav vsebuje nasičene maščobe, je njegova prednost predvsem ta, da je izjemno stabilen in se ga zato lahko uporablja pri kuhanju in pečenju. Pri tem je veliko bolj zdrav kot ostala rastlinska olja, saj ne proizvaja toksičnih snovi in ne vpliva negativno na nivo holesterola v krvi.
Kokosovo olje tako lahko nadomesti sončnično ali repično olje pri jedeh, ki se po vašem okusu skladajo z njegovo čudovito aromo. Še posebej pa je priljubljen pri peki. Olje lahko nanesete tudi na kožo, saj izjemno pozitivno deluje na zdravje kože. Nepogrešljiv je tako v kuhinji kot kopalnici.
Sezamovo olje
Sezamovo olje so včasih uporabljali za naravno čiščenje zob. V ajurvedski medicini pa ga tradicionalno uporabljajo pri številnih zdravljenjih, še posebej pa pri masaži, kjer ga združijo z zelišči, ki pomirjajo.
Lahko ga uporabite tudi kot ustno vodico. Več znanstvenih študij je pokazalo, da uničuje slabe bakterije v ustih, zmanjšuje količino zobnih oblog in s tem skrbi za splošno zdravje ustne votline. Učinkovit je tudi pri preprečevanju slabega zadaha.
Za namen uporabe v obliki ustne vodice žlico organskega hladno stisnjenega sezamovega olja žvrkljajte v ustih okoli 10 minut, nato pa ga sperite iz ust s toplo vodo.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV