Tri skodelice kave na dan vas lahko obvarujejo pred rakom na jetrih in tveganje zanj zmanjšajo kar za polovico, je pokazala zadnja raziskava strokovnjakov iz univerze v Milanu Universit` degli Studi di Milan. ''Naša študija potrjuje, da je kava dobra za vaše zdravje, še posebej za zdravje jeter,'' je povedal raziskovalec dr. Carlo La Vecchia in dodal: ''Ugoden vpliv kave na jetra lahko pojasnimo z dokazanimi preventivnimi učinki kave, ki preprečujejo razvoj sladkorne bolezni, ki je dobro poznan dejavnik tveganja za razvoj bolezni jeter in ima zato tudi pozitivne učinke pri bolnikih s cirozo jeter in tistimi s povišanimi jetrnimi encimi.''
Italijanski strokovnjaki so opravili metaanalize, kjer so združili izsledke več različnih študij objavljenih med letom 1996 in 2012. Rezultati so pokazali, da redno uživanje kave zmanjša tveganje za enega najpogostejših vrst raka jeter hepatocellularni karcinom (HCC) tudi do 50 odstotkov. Kljub tem zaključkom, pa je še vedno težko ugotoviti, ali je povezava med uživanjem kave in najpogostejšim rakom jeter vzorčna ali je posledica tega, da posamezniki s težavami jeter pričnejo prostovoljno uživati manj kofeina.
Kljub vsemu pa kava v pravi meri dokazano varuje pred sladkorno boleznijo, saj izboljša občutljivost na inzulin in presnovo sladkorja, poleg tega varuje zdravje možganov ter preprečuje razvoj demenc, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Antioksidanti v njej pa pomagajo pri odpravi poškodb celic. A z njo ne gre pretiravati. V preveliki meri lahko povzroči glavobol, nemir, živčnost in nespečnost, v hujših primerih pa mišične krče in motnje srčnega ritma (aritmijo). Tako velja priporočilo, da naj bi zaužili do dve skodelici kave dnevno.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV