Vizita.si
V študiji so se prostovoljci za devet dni odpovedali sladkorju in drastično izboljšali svoje zdravje.
Zdravje

Poglejte, kaj se zgodi, ko devet dni ne jeste sladkorja

K.B.
28. 10. 2015 14.40
27

Prenehajte šteti kalorije in se preprosto odpovejte sladkorju. Zadnja raziskava je pokazala, da so imeli ljudje, ki so se le za devet dni odpovedali sladkorju, takoj nižji pritisk in nižji nivo holesterola v krvi.

V študiji so se prostovoljci za devet dni odpovedali sladkorju in drastično izboljšali svoje zdravje.
V študiji so se prostovoljci za devet dni odpovedali sladkorju in drastično izboljšali svoje zdravje.FOTO: Thinkstock
Številni izmed nas se na najrazličenjše načine trudimo, da bi živeli zdravo. A zadnja raziskava Univerze v Kalifoniji in Univerze Touro je pokazala, da je za preprečevanje najpogostejših bolezni ključnega pomena zmanjšanje količine zaužitega sladkorja.
Pokazalo se je občutno zmanjšanje nivoja holesterola v krvi in znižanje krvnega pritiska. Izboljšalo se je tudi delovanje jeter.
Pokazalo se je občutno zmanjšanje nivoja holesterola v krvi in znižanje krvnega pritiska. Izboljšalo se je tudi delovanje jeter. FOTO: iStockphoto

V samo devetih dneh, v katerih so se udeleženci raziskave odpovedali sladkorju – brez štetja kalorij ali kakršne koli druge diete – se je pokazalo občutno zmanjšanje nivoja holesterola v krvi in znižanje krvnega pritiska. Izboljšalo se je tudi delovanje jeter prostovoljcev v raziskavi. Znanstveniki so s študijo tako dokazali, da za presnovo niso tako škodljive kalorij, ki jih zaužijemo, a predvsem sladkor. Vodja raziskave dr. Robert Lustig iz University of California San Francisco je pojasnil: ''Ta študija definitivno kaže, da je sladkor metabolično škodljiv. Ne zaradi visoke kalorične vrednosti ali njegovega vpliva na telesno težo, a preprosto, ker škodi presnovi. Ta notranje nadzorovana intervencijska študija je trden dokaz, da sladkor prispeva k razvoju metabolnega sindroma in je najmočnejši dokaz do sedaj, da je sladkor problematičen sam po sebi in ne zaradi svojih kalorij ali ker prispeva k debelosti.''

Študija je preučevala vpliv zmanjšanja količine zaužitega sladkorja na metabolni sindrom – gre za skupek različnih stanj, ki povečujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, kap in sladkorne bolezni tipa 2. Metabolni sindrom lahko vključuje visok krvni pritisk, visok nivo glukoze v krvi, prekomerno količino maščob okoli pasu in neobičajen nivo holesterola v krvi.

Prostovoljci v študiji so bili otroci in so poleg glavnih obrokov lahko jedli prigrizke in napitke, zmanjšali so jim le vnos sladkorja. Dodani sladkor je bil prepovedan. Dovoljeno je bilo uživati sadje. Njihova prehrana je vsebovala enake maščobe, beljakovine, ogljikove hidrate in število kalorij kot njihova predhodna prehrana, le da so sladka živila nadomestili s hrano, kot so kosmiči in testenine. Celo hot dog, čips in pica iz bližnje trgovine so bile vključene v prehrano. Če so prostovoljci med študijo izgubili kilograme, so jim dodali nekaj živil z nizko vsebnostjo sladkorja, da je njihova telesna teža ostala stabilna.

Na ta način so zagotovili, da so prostovoljci le močno zmanjšali količino zaužitega sladkorja. V povprečju so zaužili le od 28 do 10 odstotkov sladkorja od celotnega dnevnega vnosa kalorij in od 12 do 4 odstotkov fruktoze. Rezultati študije so le po devetih dneh pokazali drastično izboljšanje njihovega zdravja. Močno jim je upadel nivo holesterola v krvi in krvni pritisk, izboljšalo se je delovanje jeter. Koncentracija glukoze na tešče se je zmanjšala za pet točk, medtem ko je nivo inzulina padel za tretjino, so še dejali strokovnjaki iz univerze v Kaliforniji.

''Ta odkritja podpirajo idejo, da je ključnega pomena, da starši omejijo nivo zaužitega sladkorja pri otrokih in se zavedajo, kakšen učinek na zdravje ima prehrana njihovih otrok.,'' je povedal dr. Jean-Marc Schwarz.
''Ta odkritja podpirajo idejo, da je ključnega pomena, da starši omejijo nivo zaužitega sladkorja pri otrokih in se zavedajo, kakšen učinek na zdravje ima prehrana njihovih otrok.,'' je povedal dr. Jean-Marc Schwarz.FOTO: Profimedia

V študiji so sodelovali tudi strokovnjaki z univerze Touro in dr. Jean-Marc Schwarz je bil presenečen nad rezultati: ''Nikoli še nisem videl tako izrazitih in tako pomembnih rezultatov klinične študije. Samo po devetih dneh zmanjšanja sladkorja, so bili rezultati drastični in so se pokazali pri vseh sodelujočih. Ta odkritja podpirajo idejo, da je ključnega pomena, da starši omejijo nivo zaužitega sladkorja pri otrokih in se zavedajo, kakšen učinek na zdravje ima prehrana njihovih otrok. Ko smo jim odvzeli sladkor, so bili otroci takoj bolj siti. Rekli so nam, da se jim zdi, da so pojedli veliko več hrane, čeprav so zaužili enako količino kalorij kot prej, le z veliko manj sladkorja. Nekateri so celo rekli, da smo jih prekomerno pitali s hrano.''

Dr. Lustig pa je dodal: ''Ta študija kaže, da kalorija ni kalorija. Pomembno je, od kod te kalorije izvirajo in kam v telesu gredo. Najslabše so kalorije sladkorja, saj se v jetrih spremenijo v maščobo in vodijo do inzulinske tolerance ter večjega tveganja za razvoj sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja, bolezni jeter. To ima ogromne posledice na živilsko industrijo, na kronična obolenja in na stroške zdravstva.''

Študija je bila objavljena v žurnalu Obesity.

 

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
2x na mesec 100g čokolade, občasno piškoti. To je vsa moja saharoza. Kava/čaj...vse brez! Toda sladkorji so v moki, krompirju..celo v bučah.
Meni se je sladkor nekoliko zmajnšal se mi je pa alkohol zvišal in sedaj nevem kateriga bi se držal.
Jaz cukrano ne jem že 1 leto. Pritisk mam 55/95 in utripa 59
Ja, še eno leto, pa boš klinično mrtev ...
če ti cukr sede se ga nabaŠEŠ.. pocrkal bomo tak al tak vsi...najvsaj sladko...
Jaz žrem vse in sem bolan....pa še vedno živ.
ko boš mrtev neboš več bolan
Kaj pa sol? ker tudi sol zvišuje pritisk
Ni res in ne trosi bedarij !
Sol zadržuje vodo v telesu in s tem posledično viša krvni tlak. Sicer pa sol v zmernih količinah niti ne škodi preveč. Vsekakor manj kot sladkor.
dejstvo je, da je ni diete na svetu, ki bo priporočala basanje s sladkorji. In tisti, ki rečejo, da sladkorja skoraj ne uživajo, imajo ponavadi takšen dan: za zajtrk kosmiče (z 20 g sladkorja), zalite s 'sadnim' jogurtom, in na koncu še sladkano kavo.... no, evo, so že zaužili tedensko dozo sladkorja
to je neumnost. jaz nikoli ne jem sladkorja v nobeni obliki pa imam vseeno visok pritisk
...in verjetno kupiš kosmiče, ki imajo 25 g sladkorja na 100g?
bebo2, očitno nekje delaš napako. Takim kot si ti običajno priporočam 1 tedensko merjenje kalorij v prehrani. Se pravi, da tehtaš in meriš koliko beljakovin, maščob in OH-jev (znotraj tega še sladkorjev) konzumiraš s hrano ki jo užiješ. Vsak do sedaj je ugotovil kje so njegovi grehi in s tem razlog, da ni spremembe.
Počakte sej čez 1 leto bodo pisal VSAJ malo obratno , kot recimo za kavo v mojih 20 letih najmanj 3x spremembe UČINKA :)
Ne, tukaj pa glede sladkorja ne bo nobenih preobratov. Je pa v zgodovini bilo kar nekaj takih.
SAM SEM TO PREISKUSIL O KAKIH VELIKIH REZULTATIH NI GOVORA RES VSE MINIMALNO TAKO DA SAM NE VEM ALI JE TO REZULTAT ABSTNENCE OD SLADKORJA ALI KAJ DRUGEGA
Potem se že nisi dobro lotil tega. Sladkor je skrit marsikje. Poleg tega pa če sladkor nadomestiš s kruhom, makaroni, rižem in krompirjem, potem nisi naredil veliko.
ADRR v večini primerov ti dam prav, le z slednjim se ne strinjam glede kruha, makaronov, riža in krompirja..Ti ogljikovi hidrati niso tako nevarni, kot sam industrijsko predelan sladkor, ki ga dodajajo v hrano in pijačo.
Se pravi če čaj sladkaš z makaroni, sladice sladkaš z rižem, kavo sladkaš s krompirjem? Sladkorja ne uživamo kot vir kalorij ampak kot sladilo! Ta čudna devetdnevna raziskava pa itak ne loči med belim rafiniranim sladkorjem, ki predstavlja prazne kalorije in med kokosovim sladkorjem, temnim trsnim sladkorjem, kakim datljevim sirupom in podobno, s čimer prav tako lahko sladimo živila!
Hehehe...res je. Sladkor bi moral biti sladilo, ampak ga najdemo praktično skoraj povsod. Jaz uporabljam kokosov sladkor za sladkanje kave in stevio za sladice.
@allcolours: prav imaš. Če pa želiš recimo shujšati, pa moraš iti še korak dlje s tem, da izločiš čim več OH-jev z visokom GI. Bolj kot si dosleden pri tem, hitrejši je napredek. Samo to sem želel poudarit.
Ali je danes sploh še kaj hrane zdrave ? Vsega je preveč, v pomanjkanju je vse dobro.
Ja, če bi bili dobri novinarji, bi malo prebrali ta članek. 1. Študijo so opravili zgolj na 44 otrocih, tako da ti rezultati niso zanesljivi, še manj pa reprezentativni. 2. Spremljali so jih premalo časa. 3. V kontrolni skupini bi morali biti otroci, ki se še naprej prehranjujejo nezdravo. Lepo, da se več raziskuje na tem področju, vendar je potrebno na take nekredibilne raziskave gledati s kančkom dvoma. Po njihovih zaključkih sta pica in čips čisto ok, kar pa vemo, da je za lase privlečeno. Dajte diabetiku jest čips, pa mu izmerite glukozo v krvi, pa boste videli, koliko je ura.
Raziskava sicer res ni reprezentativna, jih pa v zadnjem desetletju (in več) obstaja na stotine, ki dokazujejo vse to kar zgoraj omenja. Kar pišejo ni nobena nova ugotovitev ali preboj v nutricistiki.
sladkor je največja nevarnost.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106