Če bi želeli doseči in vzdrževati idealno telesno težo, bi nas moralo bolj kot za glikemični indeks živil skrbeti, v kakšnem stanju je naše črevesje, predvsem, ali imamo tam dovolj zanj in za nas blagodejnih bakterij. Profesor Tim Spector z univerze v Londonu zato predlaga, da uživamo več vlaknin in živil, ki so bogata z polifenoli. Sem spada tudi temna čokolada.
Nutricisti po navadi odsvetujejo uživanje sladkorja, belih testenin, belega riža, belega kruha, ker se zelo hitro v telesu razgradijo v glukozo, kar povzroči dramatičen skok krvnega sladkorja. To pa dramatičen dvig hormona inzulina v telesu. Hormona, ki ne vpliva pozitivno na hujšanje. A Spector dodaja drug vidik. Pravi, da je več študij pokazalo, da se vsi ljudje na uživanje takšne hrane ne odzovemo enako. Zakaj? Ker je odziv telesa odvisen tudi od tega, kakšno je stanje v naših prebavilih. Če imamo v črevesju dovolj zdravih bakterije, naj bi bili skoki krvnega sladkorja manjši. In nasprotno. Ljudje, ki nimajo zdravih prebavil, naj bi imeli težave že pri uživanju paradižnika.
Kje najdemo vlaknine in polifenole?
To seveda ne pomeni, da lahko sedaj vsak dan uživate pico in kruh. Ampak da vam ni treba imeti slabe vesti, če si kdaj pa kdaj privoščite sendvič. Poskrbeti bi morali le, da je vaše črevesje zdravo, da v njem živi dovolj za vas koristnih bakterij. In kako to storimo? Te bakterije se prehranjujejo z vlakninami, ki jih najdete v zelenjavi, sadju in polnozrnatih žitih. Če vsak dan uživate ta živila, se lahko torej kdaj tudi pregrešite. Na koristne bakterije pa naj bi ugodno vplivali tudi antioksidanti polifenoli. Zato se lahko posladkate s temno čokolado ter občasno spijete kozarec kakovostnega rdečega vina. A ne več kot kozarec na dan, ker potem slabi učinki alkohola prevladajo nad dobrimi učinki polifenolov. Najdete pa jih tudi v rdečem grozdju, borovnicah, slivah, kakavu in zelenem čaju.
KOMENTARJI (17)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV