Vizita.si
Preden posežete po sladkorju, pomislite, ali je vredno. Užitke je v življenju mogoče poiskati tudi drugje.

Zdravje

Pomembno odkritje o sladkarijah!

L.E.
23. 10. 2015 15.35
24

Uživanje sladkorja nikakor ne vpliva samo na obseg pasu. Kot poudarjajo strokovnjaki, dokazano povzroča raka na črevesju. Poleg čokolade, piškotov in tortic pa so zelo škodljive tudi slabe nasičene in trans maščobe.

Preden posežete po sladkorju, pomislite, ali je vredno. Užitke je v življenju mogoče poiskati tudi drugje.
Preden posežete po sladkorju, pomislite, ali je vredno. Užitke je v življenju mogoče poiskati tudi drugje.FOTO: Thinkstock
Želite narediti nekaj dobrega zase, za svoje zdravje in dobro počutje? Potem se odrecite sladkorju (in pa slabim maščobam). Ampak v tem trenutku bomo predstavili nedavno študijo univerze v Edinburghu, ki je dokazala, da pretiravanje s sladkorjem poveča tveganje za pojav raka na črevesju. Če želite čim dlje ostati zdravi, se torej odrecite čokoladi, piškotom, torticam, tudi sladkanim pijačam. Odžejajte se z vodo in nesladkanim čajem, za sladico si privoščite sadje.

Kaj povzroča raka na črevesju?

Kaj so simptomi raka na črevesju? Nekateri bolniki nimajo nobenih težav; drugi pa tožijo zaradi bolečin v trebuhu, napenjanja, vetrov, sprememb v odvajanju blata, krvi na blatu, slabosti, pravijo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.

Škotska študija je vključila 2063 bolnikov z rakom na črevesju in 2776 zdravih ljudi. Analizirali so povezavo med prehrano in pojavom bolezni. V obeh skupinah so ljudi izbrali tako, da so imeli točno določen način prehranjevanja. Eni so uživali zdravo prehrano z obilico zelenjave, drugi so uživali veliko sladkorja, mesa, slabih maščob. Znanstveniki so nato analizirali povezavo med pojavom bolezni in celo vrsto živil – od zelenjave, sadja, rib do različnega mesa in oreškov, predvsem pa čokolade. Upoštevali so tudi to, da na pojav raka vpliva še količina gibanja, kajenje, genetika oziroma družinska zgodovina bolezni.

Njihovo odkritje je bilo, da imajo tisti, ki se prehranjujejo zdravo manjše tveganje za pojav raka na črevesju. Tisti, ki so uživali slabe maščobe in sladkor, pa so imeli veliko večje tveganje. Sploh, če so uživali veliko čokolade oziroma sladkorja. "Res je, da na pojav bolezni pomembno vpliva genetika," je rezultate komentiral dr. Evropi Theodoratou z univerze v Edinburghu. "Toda nikakor ne smemo zanemariti tudi vpliva našega življenjskega sloga." Do sedaj so študije bolj raziskovale vpliv uživanja nezdravega mesa z veliko slabih maščob na pojav raka. Tokrat so ugotovili, da je enako in še bolj škodljiv sladkor.

"Res je, da na pojav bolezni pomembno vpliva genetika," je rezultate komentiral dr. Evropi Theodoratou z univerze v Edinburghu. "Toda nikakor ne smemo zanemariti tudi vpliva našega življenjskega sloga."
"Res je, da na pojav bolezni pomembno vpliva genetika," je rezultate komentiral dr. Evropi Theodoratou z univerze v Edinburghu. "Toda nikakor ne smemo zanemariti tudi vpliva našega življenjskega sloga."FOTO: Thinkstock

Kako pa bi lahko jedli, da bi preprečili raka na črevesju?

Strokovnjaki priporočajo uživanje zdrave prehrane, predvsem pa zadosten vnos vlaknin, ki jih vsebujejo zelenjava in kompleksni ogljikovi hidrati. Britanska študija je ugotovila, da imajo ljudje, ki uživajo dovolj vlaknin, kar za 25 do 40 odstotkov manjše tveganje, da razvijejo raka na črevesju. Druga študija je pokazala, da imajo tisti, ki na dan zaužijejo po 80 gramov ribe, za tretjino manjšo možnosti, da razvijejo raka. Vse, kar zaužijemo, morda bolezni ne povzroči jutri. In seveda vsako bolezen povzroči več stvari. Ampak - če lahko storimo nekaj, s čimer bomo zagotovo zmanjšali tveganje, da nas preseneti bolezen, zakaj tega ne bi storili?

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662