Vizita.si
Privoščite si samo en krof, toda ta naj bo skrbno izbran in pohrustan z užitkom.

Zdravje

Posladkajte se s pustnim krofom

Lina Eržen
18. 02. 2012 07.55
2

Življenje je prekratko, da si ga ne bi kdaj popestrili tudi s sladkimi razvadami. Pomembno je le, da si privoščite samo en krof, ki je res dober, ter da se sicer prehranjujete zdravo.

Privoščite si samo en krof, toda ta naj bo skrbno izbran in pohrustan z užitkom.
Privoščite si samo en krof, toda ta naj bo skrbno izbran in pohrustan z užitkom.FOTO: iStockphoto

Pust je čas za pustne krofe

Človek, ki je zdrav, si lahko privošči tudi posladek. Toda četudi vas ne muči povišan holesterol, pritisk ali sladkor, vaš obrok še ne sme biti sestavljen samo iz krofov. Na pustno soboto morate celo bolj kot običajno paziti, da čez dan pojeste pet uravnoteženih obrokov, ki so še malo bolj zdravi kot po navadi, predvsem pa ne preobilni. Pustiti si morate pač nekaj prostora za krof – to sladko pustno nagrado, ki jo kot tako tudi jemljite. Krofa ne pojejte na hitro, temveč v vsakem grižljaju pozorno uživajte. Po tem si ne pozabite vzeti časa za telovadbo.

Bolj zdravi so ocvrti v sveži maščobi.
Bolj zdravi so ocvrti v sveži maščobi. FOTO: POP TV

Je lahko krof bolj zdrav?

Najbolj zdravo je svoj krof pripraviti doma, saj boste tako natanko vedeli, kaj je v njem, po potrebi pa boste lahko količino določenih še posebno nezdravih sestavin zmanjšali. Krof je veliko bolj zdrav, če je ocvrt na svežem olju (torej na olju, ki še ni bilo uporabljeno), tega lahko uporabite tudi manj. Za povrh lahko pol moke zamenjate s polnozrnato in primešate manj soli ter sladkorja. Na nadev lahko pozabite ali uporabite bolj zdravo marmelado z manj sladkorja. Poigrate se lahko tudi z glazuro, ki je lahko iz stopljene temne čokolade, ki ji primešate še zdrave nasekljane mandlje, ali iz mletega sladkorja, ki ste mu dodali blagodejen cimet ali nekaj svežega limoninega soka.

Kako vpliva na vaše zdravje?

En krof vam še ne bo škodoval, toda pogosto uživanje takšne hrane lahko pusti zelo hude posledice. Majhna ocvrta dobrota namreč vsebuje veliko kalorij, sladkorja, natrija in slabih maščob. Če se tako prehranjujete redno, izjemno povečate tveganje, da zbolite za boleznimi srca in ožilja, sladkorno boleznijo in celo rakom. Pogosto uživanje krofov in podobne hrane zagotovo poviša raven slabega holesterola, krvnega sladkorja in krvnega pritiska.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662