Redno uživanje borovnic osem tednov zapored lahko prepreči metabolični sindrom, je pokazala zadnja ameriška raziskava univerze v Mainu. Metabolični sindrom je medicinski izraz za kombinacijo sladkorne bolezni, visokega pritiska in debelosti, ki poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, kapi in drugih stanj, ki so posledica poškodovanih krvnih žil. Sladkorna bolezen, visok krvni pritisk in debelost lahko vsak zase poškodujejo krvne žile, v kombinaciji pa so še posebej nevarni. A pred nevarnostjo, ki jo prinašajo, vas lahko varujejo borovnice, ki so bogate s polifenoli – antioksidanti, ki varujejo celice srca in pomagajo pri nižanju krvnega pritiska. Na ta način zmanjšujejo poškodbe sluznice krvnih žil in preprečujejo glukozno intoleranco – prekomeren nivo sladkorja v krvi, ki lahko vodi do sladkorne bolezni.
V študiji, ki je bila objavljena v žurnalu Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, so podgane, ki so trpele za debelostjo, redno hranili z borovnicami. Raziskava je pokazala, da so se endotelijske funkcije izboljšale (endotelij je notranja plast žile, op. a.), kar je močno izboljšalo krvni pretok in znižalo krvni pritisk. Soavtorica raziskave profesorica Dorothy Klimis-Zacas iz University of Maine je pojasnila: ''Metabolični sindrom je skupina dejavnikov tveganja, kot so debelost, hipertenzija (visok krvni pritisk), vnetja, visok holesterol, glukozna intoleranca, inzulinska resistenca in endoteljna disfunkcija. Številne snovi v hrani pa imajo sposobnost, da preprečijo metabolni sindrom, s čimer lahko zmanjšamo potrebo po uporabi zdravil in medicinskem posredovanju.'' Prav zato je v primeru, da se soočate z omenjenimi težavami, na prvem mestu zagotovo sprememba prehrane in življenjskih navad, ki vas lahko obvarujejo pred napredovanjem bolezni.
Poleg tega je profesorica dodala, da so prejšnje študije že uspele dokazati pozitivne učinke polifenolov, ki jih vsebujejo borovnice, saj se je stanje pri podganah z visokim krvnim pritiskom v študiji hitro izboljšalo. Preučevali so podgane, katerih telo se odziva podobno kot človeško telo. Tako meni, da lahko dolgoročno uživanje borovnic uravna vnetja in izboljša funkcijo krvnih žil. A najbolje je jesti sveže borovnice. Prejšnje študije so namreč pokazale, da kuhane borovnice ali borovnice dodane v pecivo niso tako bogate z snovmi, ki preprečujejo bolezni. S kuhanjem lahko raven polifenolov v borovnicah zmanjšate tudi na petino.
Tako v svoj jedilnik vključite borovnice, kadar koli je to možno, in pazite, da te uživate v čim bolj naravni obliki. Ena izmed možnosti je tudi, da jih naberete, ko je njihova sezona, nato pa jih zamrznete za čas, ko ne rastejo. Na ta način jih boste imeli na voljo skozi vse leto.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV