Vizita.si
Koruza je sicer bogata z energijo, saj vsebuje veliko škroba, zato z njo ne gre pretiravati. Kljub temu pa gre za zdravo živilo, bogato z vitamini, minerali, beljakovinami in vlakninami.

Zdravje

Jo imate radi?

K.B.
06. 08. 2012 13.08
1

V poletnem času mnoge stojnice v obalnih mestih ponujajo pečeno koruzo. To si lahko v manjši meri privoščite brez slabe vesti, saj je odličen vir vitaminov, mineralov in nemastne energije.

Koruza je sicer bogata z energijo, saj vsebuje veliko škroba, zato z njo ne gre pretiravati. Kljub temu pa gre za zdravo živilo, bogato z vitamini, minerali, beljakovinami in vlakninami.
Koruza je sicer bogata z energijo, saj vsebuje veliko škroba, zato z njo ne gre pretiravati. Kljub temu pa gre za zdravo živilo, bogato z vitamini, minerali, beljakovinami in vlakninami.FOTO: iStockphoto
Rumena barva koruze kaže na to, da je bogata z betakarotenom, ki med drugim tvori vitamin A v telesu in je pomemben za dober vid in zdravo kožo. Poleg tega koruza vsebuje še vitamin B ter E in minerale, kot so fosfor, magnezij, cink in železo, ki so pomembni za normalno rast, zdravje kosti, normalno delovanje ledvic in ohranjanje normalnega srčnega utripa. Ker vsebuje veliko škroba, kar 73 odstotkov, je odličen vir nemastne energije (100 gramov vsebuje 360 kalorij ali 1507.248 kilojoule), ki je v poletnih dneh, ko smo veliko bolj aktivni kot pozimi, vsekakor potrebujemo. Koruza zaradi vlaknin v njej pripomore k boljši prebavi in zmanjšuje možnosti za razvoj raka na debelem črevesju in danki. Ker vsebuje kar nekaj sladkorja, pa jo morajo zmerno uživati sladkorni bolniki.
Koruza se odlično poda k različnim vrstam mesa, rib, k zelenjavi ali v rižoto.
Koruza se odlično poda k različnim vrstam mesa, rib, k zelenjavi ali v rižoto. FOTO: iStockphoto

Koruza se odlično poda k različnim vrstam mesa, rib, k zelenjavi ali v rižoto. Lahko jo pečete ali iz nje pripravite pokovko. Pri tem le pazite, da ne pretiravate z oljem in predvsem soljo. Izdelki iz koruze, kot je na primer polenta ali koruzni njoki, pa so lahko odlična priloga, ki jo uporabite namesto krompirja ali riža. Dodajte jo v sendvič ali na pico.

Zanimivost

Ste vedeli, da so zdravilni tudi koruzni laski, ki se kažejo iz storža? Te je treba pobrati takoj, ko se pokažejo, saj ko so oprašeni, niso več zdravilni. Treba jih je posušiti v senci, nato pa iz njih lahko pripravite čaj, ki uspešno zdravi bolezni mehurja, ledvic, topi ledvične kamne, pospešuje izločanje seča, zdravi vodenico, različne otekline, pomaga pa tudi proti rahitisu, revmi, protinu in nalezljivimi boleznimi, kot so ošpice, škrlatinka, angina in tifus.

V teh vročih dneh se tako koruzi nikar ne izogibajte. Kljub temu pa pazite, da z njo ne pretiravate, da ne bi presegli priporočljiv dnevni vnos kalorij.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602