Vizita.si
Z vitaminom D so bogati losos, modre ribe, slanik in skuše.

Zdravje

Poznate pozitivne učinke vitamina D

Katja Benčina
08. 04. 2013 08.03
0

Vitamin D je eden od izjemno pomembnih vitaminov za naše telo, ki ga lahko pridobimo v nekaterih živilih, v našem telesu pa nastaja tudi ob manjši izpostavitvi soncu. Ker sonca v tem času nekoliko primanjkuje, je dobro, da veste, s katerimi živili ga lahko nadomeščate.

Vitamin D izboljšuje razpoloženje, izboljšuje imunski sistem, skrbi za zdravje kosti in mišic, varuje pred rakavimi obolenji in pred vnetnimi procesi.
Vitamin D izboljšuje razpoloženje, izboljšuje imunski sistem, skrbi za zdravje kosti in mišic, varuje pred rakavimi obolenji in pred vnetnimi procesi.FOTO: iStockphoto
Naše telo vitamin D potrebuje za pravilno absorpcijo kalcija, za normalen razvoj kosti, za nadzorovanje rasti celic, pravilno živčno-mišično delovanje in za delovanje imunskega sistema, poleg tega tudi za zašito pred vnetnimi procesi. Pomanjkanje vitamina D tako vodi do številnih bolezni, kot sta osteoporoza in rahitis (kosti se ne razvijejo pravilno), oslabljenega imunskega sistema, povečanega tveganja za razvoj raka, slabe rasti las, oslabelosti mišic in kosti. Poleg tega pomanjkanje vitamina D vpliva na naše slabše razpoloženje.

Prav zato je pomembno, da zaužijete dovolj vitamina D, pri čemer je dobro vedeti, da je priporočen dnevni vnos 5 mikrogramov. Pri sodobnem načinu življenja je hrana enolična in sestavljena iz slabih živil, kar pogosto vodi do pomanjkanja tega vitamina. Predstavljamo vam sedem živil, ki so bogata z vitaminom D.

Z vitaminom D so bogati losos, modre ribe, slanik in skuše.
Z vitaminom D so bogati losos, modre ribe, slanik in skuše. FOTO: iStockphoto

1. Ribe

Različne vrste rib vsebujejo različne vrednosti vitamina D. Praviloma surove ribe vsebujejo več vitamina D kot kuhane ribe, enako pa velja za bolj mastne dele rib, ki so bolj bogati s tem vitaminom. Tudi ribe, konzervirane v olju, vsebujejo več vitamina D kot ribe, konzervirane v vodi. S tem vitaminom so bogate modre ribe, slanik, losos, sardele in skuše.

2. Ostrige

Ostrige so poleg z vitaminom D bogate še s folno kislino, cinkom, železom, bakrom, manganom in selenom. A ker vsebujejo tudi veliko holesterola, naj jih ljudje, ki imajo povišano tveganje za srčno-žilne bolezni in kap, uživajo zmerno.

3. Kaviar

Kaviar, ki je sestavljen iz prekajenih ribjih jajčec in je na voljo v rdeči ali črni barvi, je bogat z vitaminom D, poleg tega pa še s folno kislino, riboflavini in pantotensko kislino. Vitamin B12 ali folna kislina je pomembna pri sintezi novih celic, DNK in RNK in pri preprečevanju poškodb DNK. Poleg tega pomaga pri prebavi beljakovin in maščob in je ključna za ohranjanje zdravja las, kože, oči, jeter in srca. Riboflavini so pomembni za ohranjajo zdravja oči in kože, pantotenska kislina pa uravnava delovanje presnovnih procesov.

Sojine izdelke proizvajalci običajno obogatijo z vitaminom D in kalcijem, zato lahko ti zagotavljajo zadostno količino tega pomembnega vitamina.
Sojine izdelke proizvajalci običajno obogatijo z vitaminom D in kalcijem, zato lahko ti zagotavljajo zadostno količino tega pomembnega vitamina.FOTO: iStockphoto

4. Sojini izdelki (tofu, sojino mleko)

Sojine izdelke proizvajalci običajno obogatijo z vitaminom D in kalcijem, zato lahko ti zagotavljajo zadostno količino tega pomembnega vitamina. Raven vitamina D se spreminja med izdelki, zato je dobro, da njegovo vsebnost preverite na deklaraciji.

5. Obogateni mlečni izdelki

Mlečni izdelki vsebujejo veliko kalcija, zato jih za boljšo absorpcijo obogatijo še z vitaminom D. Kljub vsemu pa tudi mleko samo po sebi vsebuje vitamin D, poleg tega ga vsebujejo tudi sir, jogurt in drugi mlečni izdelki.

Mlečni izdelki vsebujejo veliko kalcija, zato jih za boljšo absorpcijo obogatijo še z vitaminom D.
Mlečni izdelki vsebujejo veliko kalcija, zato jih za boljšo absorpcijo obogatijo še z vitaminom D.FOTO: iStockphoto

6. Jajca

Poleg vitamina D jajca vsebujejo še folno kislino in veliko beljakovin, zaradi česar vas nasitijo za dolgo časa.

7. Gobe

Gobe so bogate z vitaminom D, vsebujejo pa še vitamin B5 (pantotenska kislina) in baker. Rahlo kuhani beli šampinjoni vsebujejo največ tega pomembnega vitamina.

Sicer pa je dobro vedeti še, da je vitamin D topen v maščobi, zato ga je dobro zaužiti z obrokom, ki je nekoliko bolj masten.
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650