Prav zato je pomembno, da zaužijete dovolj vitamina D, pri čemer je dobro vedeti, da je priporočen dnevni vnos 5 mikrogramov. Pri sodobnem načinu življenja je hrana enolična in sestavljena iz slabih živil, kar pogosto vodi do pomanjkanja tega vitamina. Predstavljamo vam sedem živil, ki so bogata z vitaminom D.
1. Ribe
Različne vrste rib vsebujejo različne vrednosti vitamina D. Praviloma surove ribe vsebujejo več vitamina D kot kuhane ribe, enako pa velja za bolj mastne dele rib, ki so bolj bogati s tem vitaminom. Tudi ribe, konzervirane v olju, vsebujejo več vitamina D kot ribe, konzervirane v vodi. S tem vitaminom so bogate modre ribe, slanik, losos, sardele in skuše.
2. Ostrige
Ostrige so poleg z vitaminom D bogate še s folno kislino, cinkom, železom, bakrom, manganom in selenom. A ker vsebujejo tudi veliko holesterola, naj jih ljudje, ki imajo povišano tveganje za srčno-žilne bolezni in kap, uživajo zmerno.
3. Kaviar
Kaviar, ki je sestavljen iz prekajenih ribjih jajčec in je na voljo v rdeči ali črni barvi, je bogat z vitaminom D, poleg tega pa še s folno kislino, riboflavini in pantotensko kislino. Vitamin B12 ali folna kislina je pomembna pri sintezi novih celic, DNK in RNK in pri preprečevanju poškodb DNK. Poleg tega pomaga pri prebavi beljakovin in maščob in je ključna za ohranjanje zdravja las, kože, oči, jeter in srca. Riboflavini so pomembni za ohranjajo zdravja oči in kože, pantotenska kislina pa uravnava delovanje presnovnih procesov.
4. Sojini izdelki (tofu, sojino mleko)
Sojine izdelke proizvajalci običajno obogatijo z vitaminom D in kalcijem, zato lahko ti zagotavljajo zadostno količino tega pomembnega vitamina. Raven vitamina D se spreminja med izdelki, zato je dobro, da njegovo vsebnost preverite na deklaraciji.
5. Obogateni mlečni izdelki
Mlečni izdelki vsebujejo veliko kalcija, zato jih za boljšo absorpcijo obogatijo še z vitaminom D. Kljub vsemu pa tudi mleko samo po sebi vsebuje vitamin D, poleg tega ga vsebujejo tudi sir, jogurt in drugi mlečni izdelki.
6. Jajca
Poleg vitamina D jajca vsebujejo še folno kislino in veliko beljakovin, zaradi česar vas nasitijo za dolgo časa.
7. Gobe
Gobe so bogate z vitaminom D, vsebujejo pa še vitamin B5 (pantotenska kislina) in baker. Rahlo kuhani beli šampinjoni vsebujejo največ tega pomembnega vitamina.
Sicer pa je dobro vedeti še, da je vitamin D topen v maščobi, zato ga je dobro zaužiti z obrokom, ki je nekoliko bolj masten.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV