V smislu kalorijskega vnosa ne bomo veliko prihranili, če bomo namesto belega sladkorja izbrali rjavega ali sladilo, kot je agavin sirup ali med. Vsa ta sladila so kalorično enako bogata, je v hrvaški oddaji 'Sve u šest' pojasnil nutricionist Nenad Bratković. ''Rjavi sladkor je nekoliko slajši zaradi prisotnosti melase, zato ga je tako ali tako treba uživati nekoliko manj. A v eni čajni žlički rjavega sladkorja ne boste dobili nič več vitaminov in mineralov kot v žlički belega sladkorja,'' je dejal. Poudarja tudi, da je klasična napaka tistih, ki želijo shujšati, da zvečer pojedo žlico medu. Čeprav je med poznan po svojih antioksidativnih učinkovinah, ima enako kalorično vrednost kot beli sladkor. Prav zato se zvečer izogibajte medu. Privoščite si ga raje zjutraj, ko boste čez dan nato pokurili pridobljene kalorije.
Vse bolj priljubljena so tudi druga naravna sladila, kot je javorov ali agavin sirup. Kljub temu pa to še ne pomeni, da so boljša izbira. Še posebej za sladkorne bolnike, ki se jim ta sladila pogosto priporoča kot bolj zdravo izbiro. Kot je pojasnila biotehnologinja Sanja Katalenić Iljkić, imajo naravna sladila res nižji glikemični indeks, a vseeno vsebujejo veliko količino fruktoze. Ta pa je v daljšem časovnem obdobju lahko nevarna, če je uživamo veliko in ravno tako vodi do debelosti in sladkorne bolezni tipa 2. S sladkorjem v nobeni obliki tako ne gre pretiravati. Raje svoje brbončice privadite na nekoliko manj sladka živila in s sladkanjem živil ne pretiravajte. To je še vedno najbolj varno priporočilo.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV