Rakci
Rakci se v naši prehrani ne pojavljajo pogosto, čeprav so izjemno zdravi. Tako si jih privoščite vsaj, ko preživljate dopust v kakšnem izmed obmorskih mest. Rjavo meso rakov je bogato s kalcijem, ki je pomemben za zdravje naših kosti. Poleg tega vsebuje železo, ki pomaga pri proizvodnji rdečih krvničk in preprečuje slabokrvnost in utrujenost. Tako belo kot rjavo meso rakov vsebuje tudi zelo veliko bakra – minerala, ki krepi imunsko odpornost in skrbi za to, da naš imunski sistem deluje previlno. Tako rjavo kot belo meso vsebuje še veliko cinka. Minerala, ki je pomemben za plodnost. Poleg tega tudi selenij, ki deluje kot antioksidant in celice varuje pred oksidativnim stresom. Meso rakcev je še bogato z različnimi vitamini B, vitaminom E, manganom, fosforjem in jodom. Vsebuje tudi veliko zdravilnih omega-3 maščobnih kislin.
Rakce lahko dodate v rižoto, testenine, omlete ali jih uživate v sveži ali krompirjevi solati.
Klapavice
Te školjke so bogate s cinkom in selenom, pomembnima mineraloma, ki krepita imunsko odpornost in delujeta antioksidativno. Vsebujejo tudi veliko železa, zato so še posebej dobra izbira za ženske med 19. in 69. letom, ki jim običajno primanjkuje železa. Poleg tega vsebujejo še veliko vitamina B2, B 12, fosforja, bakra, joda in omega-3 maščobnih kislin.
Klapavice si lahko pripravite s sirom, gratinirane, v rižoti s paradižnikovo omako in še bi lahko naštevali.
Brancin
Čeprav je brancin bela riba, prav tako vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin, zaradi česar velja za zelo zdravo izbiro. Vsebuje tudi veliko fosforja, selena in kalija. Je tudi odličen vir vitamina B1, ki ga v drugih ribah ni tako veliko. Vitamin B1 je ključnega pomena za naš živčni sistem, nutricisti pa ga priporočajo tudi za normalno delovanje srca.
Brancin je odličen, če ga pripravite na žaru, kot prilogo pa mu lahko dodate kisel krompir. Odličen je tudi v pečici, skupaj s krompirjem ali zelenjavno prilogo.
Sardele
Te okusne ribe so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki pomagajo našemu srcu pri normalnem delovanju. Bogate so tudi z vitaminom D, ki ohranja zdravje naših kosti in zob in je ključnega pomena za normalno delovanje naših mišic in za dobro delovanje imunskega sistema. Sardele so v resnici ene izmed redkih živil, ki so naravno bogate z vitaminom D. 140 gramov sardel zagotavlja 71 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu D. Poleg tega te mastne ribe vsebujejo veliko vitamina B, kalija, fosforja, selena in joda.
Pripravite jih na žaru in jim dodajte limonin sok. Izjemno okusne so tudi, če jih pripravite v pečici. Izogibajte pa se crvtju. Nekateri jih dodajo tudi kar v sendvič.
Slanik
Če vam primanjkuje vitamina D, je slanik zagotovo dobra izbira. 140 gramov slanika zagotavlja več kot dvakratni odmerek vitamina D, ki ga potrebujemo vsak dan. Poleg tega je bogat s fosforjem, še enim mineralom, ki je pomemben za zdrave kosti. Slanik je dobra izbira tudi, ker vsebuje veliko kalija, selena, joda in omega-3 maščobnih kislin. Slednje so pomembne tudi za zdravje naših možganov, oči, srca. Vsebujejo vitamine skupine B, še posebej vitamina B6, ki pomaga ohranjati hormonsko ravnovesje v telesu.
Slanik lahko popečete na ponvi ali v pečici in ga postrežete poleg solate, hrustljavega kruha ali krompirjeve solate.
Škampi
Ti lupinarji so bogati s tremi pomembnimi antioksidanti – bakrom, selenom in vitaminom E. Antioksidanti pomagajo proti škodljivim učinkom prostih radikalov, ki poškodujejo celice in lahko privedejo do vrste zdravstvenih težav, kot so bolezni srca in rak. Škampi vsebujejo tudi jod, fosfor, kalcij in vitamine B3 in B12.
Škampe lahko pripravite 'na buzaro', na žaru, dodate jih lahko v solato ali si iz njih pripravite rižoto.<
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV