Vizita.si
Kot dodatek prazničnim jedem pogosto vede ali nevede uporabimo tudi kakšno živilo, ki koristi našemu zdravju.

Zdravje

Praznične jedi so lahko koristne za zdravje!

E.T.
27. 12. 2009 09.26
0

Silvestrovo je pred vrati in mize bodo spet polno obložene. Na krožnikih se bo znašlo marsikatero živilo, ki zdravju ni najbolj prijazno. A vendarle kot dodatek k prazničnim jedem pogosto uporabimo tudi kaj takšnega, kar je dobro za naše telo.

Kot dodatek prazničnim jedem pogosto vede ali nevede uporabimo tudi kakšno živilo, ki koristi našemu zdravju.
Kot dodatek prazničnim jedem pogosto vede ali nevede uporabimo tudi kakšno živilo, ki koristi našemu zdravju.FOTO: iStockphoto

1. Krompir

Krompir, ki je bogat z vlakninami, kalijem in beta karotenom, se znajde na marsikateri praznično obloženi mizi. Uporabimo ga lahko kot prilogo – pripravimo lahko pečen, pražen ali pire krompir, lahko ga spečemo v pečici ali ga oplemenitimo s kakšno zelenjavo oziroma zelišči (na primer rožmarinom, korenjem, grahom in podobno). Nemalokrat pa se krompir znajde na mizah kar kot glavna jed ali celo sestavina sladice – nad slastnimi mareličnimi, jagodnimi, slivovimi ali drugimi cmoki se marsikomu cedijo sline. Lahko pa ga uporabimo tudi v nekoliko bolj neobičajnih receptih – kot sestavino slanih mafinov ali celo kot sestavino kruha. Pogosta raba kromirja v prehrani pa je še kako dobrodošla, kajti krompir je zdravju zelo prijazno živilo, pravijo strokovnjaki za prehrano. ''Krompir ima v sebi veliko kalija, vlaknin in beta karotena, ki je antioksidant, to troje pa zdravniki povezujejo z zmanjšanim tveganjem srčnih obolenj,'' razlaga Melissa Ohlson iz clevelandske klinike za srčne bolezni.

2. Brusnice

Brusnice so same po sebi sicer precej kisle, a če jim dodamo na drobno narezane krhlje jabolk ali pa žlico navadnega sladkorja, bomo nekoliko nevtralizirali kiselkast okus. A ravno zaradi nizke vsebnosti sladkorja in ker dodatno pospešujejo zniževanje glukoze v krvi, so brusnice primeren sadež tudi za diabetike. Sicer se najpogosteje uporabljajo kot sestavina tort, pit in drugih sladic, pa tudi kot sestavni del nekaterih solat, omak ali celo bolj eskotičnih juh. Seveda pa jih lahko uživate kar tako, sveže in brez kakršnih koli dodatkov. Številne raziskave kažejo, da brusnice vsebujejo veliko bioaktivnih snovi in da so posledično naraven antibiotik. Tako je ta sadež znan po tem, da preprečuje infekcije sečil in dlesni, pomaga pa tudi pri slabokrvnosti, revmi, krčih ter ne nazadnje zmanjšuje raven holesterola in pomaga pri izgubljanju telesne teže.

Namesto običajnih jabolk lahko za kolače ali pite uporabite granatna jabolka, ki so sicer nekoliko manj sladka, so pa bogat vir antioksidantov, vlaknin, kalija, fosforja ter vitamina B in C.
Namesto običajnih jabolk lahko za kolače ali pite uporabite granatna jabolka, ki so sicer nekoliko manj sladka, so pa bogat vir antioksidantov, vlaknin, kalija, fosforja ter vitamina B in C.FOTO: iStockphoto

3. Granatna jabolka

Strokovnjaki pravijo, da je granatno jabolko bogat vir antioksidantov, ki nase vežejo proste radikale v telesu in s tem zmanjšujejo možnost za nastanek rakavih celic. Poleg tega so tudi bogat vir vlaknin, kalija, fosforja ter vitamina B in C. Granatnemu jabolku pripisujejo številne zdravilne učinke. Med drugim naj bi ta sadež zmanjševal kopičenje maščob v stenah arterij in posledično tudi možnost za srčni napad, razlaga Melissa Ohlson. Če ne veste, kako bi granatna jabolka vključili v silvestrski jedilnik, lahko iz njihovega soka preprosto pripravite kakšen koktajl ali pa jih z drugim, bolj sladkim sadjem zmešate v sadno solato.

4. Leča

Podobne zdravilne učinke kot granatno jabolko ima tudi leča – znižuje raven holesterola, visok krvni tlak in pomaga uravnavati nivo sladkorja v krvi. Ker je bogata z vlakninami, ugodno vpliva na prebavo. Ta stročnica ima tudi veliko mineralov – poleg velikega deleža železa vsebuje tudi veliko magnezija, kalija in cinka. Uporabite jo lahko v najrazličnejših jedeh – v juhah, omakah, solatah ...

Številne raziskave kažejo, da temna čokolada z veliko vsebnostjo naravnega kakava pomaga pri boleznih srca in ožilja, izboljša videz kože in spodbudno deluje na možgane.
Številne raziskave kažejo, da temna čokolada z veliko vsebnostjo naravnega kakava pomaga pri boleznih srca in ožilja, izboljša videz kože in spodbudno deluje na možgane.FOTO: iStockphoto

5. Temna čokolada

Nepogrešljiva sestavina številnih sladic ali pa kar samostojna sladka pregreha, ki si jo radi privoščimo ne le ob praznovanju novega leta, temveč tudi na povsem običajen dan, je vsekakor čokolada. In če posežemo po takšni čokoladi, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov naravnega kakava, si jo lahko brez slabe vesti privoščimo. Številne raziskave namreč kažejo, da temna čokolada z veliko vsebnostjo kakava pomaga pri boleznih srca in ožilja, izboljša videz kože in spodbudno deluje na možgane. Vendar pa nista zdrava kar vsaka čokolada in kakav. Znanstveniki zdravilne učinke pripisujejo le temni čokoladi in naravnemu kakavu, ki vsebujeta veliko antioksidantov flavanolov.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650