Atkinsonova dieta svetuje sledilcem naj zmanjšajo količino zaužitih ogljikovih hidratov in povečajo vnos beljakovin. Po svetu ji sledi že na milijone ljudi, najbolj priljubljena je bila v poznih 90. letih. A zadnje raziskave so pokazale, da je pri ljudeh pogosto povzročala zaprtje, kar je ključni dejavnik tveganja za razvoj raka debelega črevesa.
Ameriški raziskovalci so pet let spremljali 100 000 žensk v starostni skupini od 50 do 79 let. Od njih je 1711 žensk doživelo odpoved srca. Pokazalo ser je, da so ženske, ki so pojedle več beljakovin imele veliko večje tveganje za razvoj bolezni srca kot ženske, ki so pojedle manj mesa. Ženske, ki so pojedle več beljakovin rastlinskega vira so imele najmanj tveganja za odpoved srca. Podatki so se pokazali za resnične ne glede na starost, raso, etnijo, stopnjo izobrazbe ali če so ženske imele visok krvni pritisk, sladkorno bolezen ali bolezen koronarnih arterij. Vodja raziskave dr. Mohamed Firas Barbour iz Univerze Brown v Rhode Islandu je povedal: ''Visok vnos beljakovin je kot kaže povezan z močno povečanim tveganjem za odpoved srca. Medtem ko rastlinske beljakovine na srce delujejo varovalno. A potrebne bodo še dodatne raziskave, da bi nadaljnje raziskali možno povezavo. Tudi naša odkritja je treba previdno interpretirati, a kot kaže pretežno beljakovinska prehrana povečuje tveganje za odpoved srca. Potrebne bodo še nadaljnje raziskave, da bomo bolje razumeli tveganje povezano s prehrano, a kot do sedaj kaže je odpoved srca pri ženskah po menopavzi možno preprečiti s spremembo prehrano.''
Strokovnjaki priporočajo, da ženske uživajo prehrano osnovano na zelenjavi, sadju, polnozrnatih žitaricah, mlečnih izdelkih z manj maščob, da bi ohranile zdravo srce. Svetujejo še, da se ženske skušajo izogniti rdečemu mesu in uživajo samo perutnino brez kože.
KOMENTARJI (8)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV