Vizita.si
image (28)

Zdravje

Prekuhan paradižnik bolj zdrav od svežega

K.B.
04. 03. 2011 08.50
0

Paradižnik je bogat vir močnega antioksidanta likopena, ki je izjemno učinkovit v boju zoper številne bolezni, saj preprečuje vnetja in krvne strdke. Ne samo da je zdrav svež paradižnik, za razliko od druge zelenjave je ta priporočljiv tudi, ko je prekuhan.

Ko naslednjič pripravljate obrok, nikar ne skoparite z dodajanjem paradižnikove omake. Čeprav se pri večini zelenjave pri kuhanju pozitivni učinki zmanjšajo, pa prekuhavanje tako ne deluje na najbolj cenjeno snov paradižnika – likopen. Še več, ameriški strokovnjaki iz nacionalnega inštituta za zdravo prehrano v Illinoisu trdijo, da ima obdelan paradižnik celo več pozitivnih učinkov kot svež paradižnik, saj je predelan likopen še bolj učinkovit.

Prav ta snov namreč dokazano zmanjšuje možnosti za številne bolezni. Redno uživanje te zelenjave je še posebej pomembno za moške, saj si tako lahko za kar 50 odstotkov zmanjšajo možnosti za raka prostate, ki je pri Slovencih najpogostejši moški rak. Priporočljivo je, da ga uživajo tudi kadilci, saj preprečuje raka na pljučih in tisti, ki se prekomerno izpostavljajo soncu, saj zmanjšuje možnosti za kožnega raka. Likopen varuje tudi pred osteoporozo in srčno žilnimi boleznimi. Sicer pa paradižnik vsebuje še 13 vitaminov, med katerimi izstopata vitamin C in E in 17 mineralov, največ kalija in betakarotena.

Vsi ti pozitivni učinki enega najmočnejših antioksidantov so zagotovo dovolj pomemben razlog, da paradižnik vključite v svoj vsakodnevni jedilnik.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650