Maščobe – če jih boste poznali, se ne boste zredili!
Maslo in živalska smetana ter svinjska mast imajo s prehranskega vidika visoke vsebnosti nasičenih maščobnih kislin, ki običajno dvigujejo raven holesterola. Enako velja tudi za kokosovo olje in palmovo olje. Vendar vam živalskih maščob ni treba absolutno odstraniti iz prehrane, temveč le omejite njihovo uporabo. Če je le mogoče, uporabljajte rastlinske maščobe, zlasti ekstradeviško oljčno olje.
Rastlinske maščobe imajo visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, ki naj ne bi povzročale holesterola in lahko, odvisno od vrste maščobe, celo preprečujejo tvorbo holesterola. Ekstradeviško oljčno, sončnično, sezamovo in laneno olje ter olja iz oreščkov, semen in soje vsebujejo nenasičene maščobne kisline, ki ščitijo srce in ožilje.
Hidrogenirane maščobe, na primer nekatere vrste margarine, povečujejo holesterol in so tudi nevarne za zdravje. Hidrogenirane maščobe namreč škodijo arterijam in upočasnjujejo metabolizem ter so tako edina oblika maščob, ki se jim moramo resnično izogibati.
Katere dodatke uporabiti?
Imate povišan holesterol in čezmerno telesno težo? Namesto smetane ali majoneze uporabite jogurt! Polnila za sladice, polivke za solate, testenine in rižote namesto s sladko smetano, ki vsebuje ogromno maščob, naredite z jogurtom. Na ta način boste zaužili tudi do desetkrat manj kalorij.
Uporabite tudi ekstradeviško oljčno olje, ki hladno ščiti srce in ožilje. Uporabite ga lahko tako hladnega kakor tudi za kuhanje, za okusen obrok pa zadostujeta že dve kapljici. Zapomnite si, da žlička olja vsebuje skoraj 100 kalorij (418 kJ).
Laneno olje je odlično za črevesje. Da bi uravnali delovanje črevesja, na dan zaužijte dve čajni žlički surovega lanenega olja. Uživate lahko tudi semena, do ene žličke na dan, in sicer tako, da jih dodate k solati, rižoti ...
Orehi in oreščki so bogat vir vitamina E, ki se bojuje proti prostim radikalom, zato jih uporabite tudi kot začimbo. Primešajte jih solati in jutranjim kosmičem ali jih pojejte kot samostojno živilo.
Kis, začimbe, zelišča …
Če želite zmanjšati količino maščob v prehrani, uporabite kis, sok agrumov, najbolje limone, aromatična zelišča in začimbe, ki jedem dajejo ogromno okusa, vam pa praktično nič kalorij. Kako torej narediti polivko, ki ne bo redilna in nezdrava?
- omako, ki se odlično poda k zelenjavi, ribam in vsebuje zgolj 15 kcal (63 kJ), naredite iz dveh žličk lahkega jogurta, pol čajne žličke gorčice in čajne žličke balzamičnega kisa;
- za zelenjavo, kuhano meso, solate, testenine in riž uporabite omako iz žlice jabolčnega kisa, ščepca soli in poljubnih aromatičnih zelišč, ki praktično nimajo nič kalorij;
- kosmiče, kuhane jedi in ribe lahko začinite tudi z omako iz čajne žličke slanikove paste, dveh čajnih žličk sesekljanega česna in sesekljanega peteršilja ter čajne žličke riževega kisa, s čimer boste zaužili približno 10 kcal (41,8 kJ).
Vinski, balzamični, jabolčni ali rižev kis?
Ni pomembno kateri, pomembno je le, da je kis. Japonski raziskovalci so namreč ugotovili, da je kis najboljše sredstvo za kurjenje kalorij in maščob. Hitrejše izgorevanje maščob in porabljanje kalorij sta posledica prisotnosti ocetne kisline, ki jo najdemo v vseh vrstah kisa in daje izdelku vonj ter okus. Ocetna kislina je v našem organizmu sposobna aktivirati določeno vrsto encimov, ki povzročijo oksidacijo v krvi prisotnih maščobnih kislin, ter tako deluje blagodejno na metabolizem in krvni tlak.
Začimbe: očistijo, preprečujejo napihnjenost in zastajanje vode
Hujšanje ni samo stvar kalorij. Maščoba, ki se kopiči, namreč ni edini sovražnik, s katerim se mora spopasti oseba s čezmerno telesno težo. Da bi izgubili centimetre tam, kjer si res želite, morate opraviti tudi s tekočinami, ki se nabirajo v telesu, s prebavnimi težavami, ki povzročajo napihnjenost, in počasnim metabolizmom. Vse to lahko premagate tako, da začnete uživati začimbe. Če jih boste začeli redno uporabljati, boste zmanjšali porabo soli in maščob, s tem pa boste zmanjšali tudi napihnjenost in zastajanje vode. Poleg tega začimbe, še posebej ingver, kurkuma, žafran, črni poper in posušeni feferoni, delujejo očiščevalno, izboljšajo delovanje metabolizma in so odlični antioksidanti.
Timijan, majaron, meta, rožmarin in žajbelj vsak dan
Te začimbe so idealne za vse vrste jedi, tudi solate in nekaj sladic. Če boste vsak dan zaužili mešanico teh začimb pri kosilu in večerji, boste v dveh mesecih očistili telo toksinov in maščob, ki so se nabirale zaradi neuravnotežene prehrane in stresa.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV