Prav zato si strokovnjaki iz University College London, kjer so opravili študijo želijo, da bi spremenili splošno priporočilo ljudem, ki ga je izdala Svetovna zdravstvena organizacija, naj zaužijejo 5 sadežev na dan in ga spremenijo na sedem porcij na dan. ''Sporočilo raziskave je jasno – več sadja in zelenjave pojeste, manj možnosti imate za smrt v kateri koli starosti. Zelenjava ima večji učinek kot sadje, a tudi če uživate sadje boste telesu naredili veliko uslugo,'' je pojasnila vodja raziskave dr. Oyinlola Oyebode. ''Kljub vsemu pa ljudje ne bi smeli biti preveč obremenjeni s ciljem, kot je na primer sedem sadežev na dan. Ne glede, kakšna je vaša začetna točka, je vedno dobro, da zaužijete več sadja in zelenjave. V naši raziskavi so imeli celo tisti, ki so zaužili eno do treh porcij na dan, močno zmanjšanje tveganje za razvoj bolezni v primerjavi s tistimi, ki so zaužili manj kot sadež na dan.''
Ugotovili so, da ima največji učinek sveža zelenjava, nato solata in sadje. Zamrznjeno ali konzervirano sadje je povečalo tveganje za prezgodnjo smrt, a strokovnjaki menijo, da je to povezano s celotnim prehranjevalnim vzorcem posameznikov, ki so se odločali za to obliko sadja in zelenjave. ''Ljudje, ki so uživali največ sadja in zelenjave v študiji so imeli tudi druge zdrave karakteristike, kot so nižja stopnja debelosti, višji nivo športne aktivnosti, manj je bilo kadilcev,'' je še pojasnil nutricionist profesor Brian Ratcliffe iz Robert Gordon univerze.
Študija je preučevala prehranjevalne vzorce 65 000 Britancev med leti 2001 in 2013, rezultati pa so bili objavljeni v medicinskem žurnalu the Journal of Epidemiology and Community Health.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV