Vizita.si
Slab zadah po uživanju česna je posledica žveplove spojine v česnu.

Imunski sistem

Preprost trik, ki vam lahko pride prav

K.B.
16. 10. 2015 08.04
5

Česen je izjemno zdravilna začimbna rastlina, ki krepi imunski sistem in varuje pred številnimi virusi in bakterijami. A pogosto se mu izogibamo, ker imamo po njem slab zadah. Ta je posledica žveplove spojine v česnu, ki je telo ne more prebaviti in se izloči skozi dah in potenje. A strokovnjaki z univerze Ohio so odkrili, kako se zadaha po uživanju česna lahko kar najhitreje znebite.

Slab zadah po uživanju česna je posledica žveplove spojine v česnu.
Slab zadah po uživanju česna je posledica žveplove spojine v česnu.FOTO: iStockphoto
Slab zadah po uživanju česna najbolje odpravlja jabolko, ki vsebuje encime, ki razgradijo žveplove spojine.
Slab zadah po uživanju česna najbolje odpravlja jabolko, ki vsebuje encime, ki razgradijo žveplove spojine. FOTO: iStockphoto

Najboljši način, kako se znebiti neprijetnega zadaha po česnu, je, da pojeste jabolko, je pokazala zadnja raziskava univerze Ohio. Znanstveniki so testirali različna živila in opazovali, kako vplivajo na nivo žveplove spojine v telesu po zaužitju svežega česna. Pri tem se je za najbolj učinkovito izkazalo jabolko, ki je najbolj nevtraliziralo neželen učinek česna. Jabolko namreč vsebuje encime, ki reagirajo z žveplovo kislino in jo nevtralizirajo. Strokovnjaki menijo, da imajo takšen učinek predvsem polifenoli in antioksidanti v jabolku, ki razgradijo spojine.

Dobro so se izkazali tudi zeleni čaj, špinača, peteršilj in sveža meta, ki so prav tako bogati s polifenoli in antioksidanti. Za najboljši učinek nevtralizacije je najbolje jesti ta živila istočasno s česnom, je pojasnila profesorica Sheryl Barringer, ki je vodila študijo.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650