Pokazalo se je, da jabolka še posebej varujejo naša prebavila. Pri tistih, ki jabolka uživajo redno, je rak želodca in požiralnika za kar polovico redkejši kot pri tistih, ki jabolk ne uživajo. Če redno uživate ta sladki sadež, lahko zmanjšate tudi tveganje za raka pljuč, in sicer za kar 25 odstotkov. Rak dojke pa je pri ljubiteljicah jabolk za petino redkejši kot pri preostalih.
Do teh podatkov so prišli tako, da so pregledali več kot 40 različnih študij, ki so preučevale povezavo prehrano s pojavnostjo raka. ''Jabolka so pritegnila našo pozornost, saj so najpogosteje uživano sadje v evropskih državah in so bogat vir fitokemikalij (proti rakavih snovi, op. a),'' so še zapisali. Poleg tega pa dodali, da so prav jabolka eden od tistih sadežev, ki najbolj varuje pred rakom. ''Zaradi značilne kemijske sestave in molekularnih mehanizmov je možno, da določena vrsta sadja ali zelenjave deluje bolj varovalno proti raku kot druga.''
Uživanje zdrave prehrane z veliko zelenjave in sadja sicer že dolgo velja za enega pomembnih načinov preprečevanja raka in drugih bolezni. Da so prav jabolka tista, ki močno varujejo pred rakom, pa je zagotovo dobra novica za Slovence, saj jabolka pri nas niso draga. Poleg tega so na voljo iz lokalne pridelave in so zato zelo kakovostna. Tako nikar ne pozabite na ta dragocen nasvet in v svojo vsakodnevno prehrano vključite vsaj eno jabolko na dan.
KOMENTARJI (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV