Vizita.si
Odraslim zadostuje že 1,4 grame soli na dan.

Zdravje

Preslana hrana lahko resno ogrozi vaše zdravje!

Eva Trček
15. 02. 2010 09.07
0

Ko med pripravo okusnega in zdravega obroka hrano preveč solimo, skorajda izničimo vse zdravilne učinke takšnega obroka. Poleg tega lahko dolgotrajno uživanje veliko preslane hrane vodi v možgansko kap, bolezni srca in ožilja ter celo želodčnega raka.

Odraslim zadostuje že 1,4 grame soli na dan.
Odraslim zadostuje že 1,4 grame soli na dan.FOTO: iStockphoto
Naš organizem potrebuje za normalno delovanje ravno pravi vnos soli. Odraslim ljudem zadostuje že slab gram in pol soli dnevno, za otroke je ta vrednost še nižja. O tem, kako slano hrano jemo Slovenci, koliko dnevno zaužite soli je še sprejemljivo za naše zdravje in kakšne posledice lahko na nas pusti dolgotrajno uživanje veliko preslane hrane, smo povprašali doc. dr. Nataša Fidler Mis, vodja Službe za nutricionistiko, dietetiko in bolniško prehrano na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Koliko je tista idealna količina soli, ki naj bi jo dnevno zaužili? Koliko je preveč in koliko premalo soli?

Za dojenčke do dopolnjenega prvega leta starosti ne priporočamo dodajanja niti soli niti sladkorja v hrano. Odraslim zadostuje že 1,4 grame soli na dan. Zgornja meja za zdravje še varne dnevno zaužite količine, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), znaša 3 grame soli za otroke ter 5 gramov za odrasle. Omenjena količina vključuje tako sol, ki je vsebovana v živilih, kot tudi sol, ki jo dodamo hrani (dosoljevanje).

''Za dojenčke do dopolnjenega prvega leta starosti ne priporočamo dodajanja niti soli niti sladkorja v hrano,'' svetuje doc. dr. Nataša Fidler Mis.
''Za dojenčke do dopolnjenega prvega leta starosti ne priporočamo dodajanja niti soli niti sladkorja v hrano,'' svetuje doc. dr. Nataša Fidler Mis. FOTO: iStockphoto

Koliko soli pa ljudje v povprečju zaužijemo v enem dnevu?

Študija, ki smo jo leta 2005 opravili na Pediatrični kliniki v Ljubljani in v katero smo vključili 2581 mladostnikov iz vseh desetih regij Slovenije, in sicer ob vstopu v srednjo šolo, je pokazala, da zaužijejo v povprečju 10,4 gramov soli na dan. Natančneje – dečki je zaužijejo 11,5 gramov dnevno, dekleta pa 9,4 grame. Nacionalna študija, ki jo je leta 2008 opravil CINDI in v katero so vključili odrasle, stare med 25 in 65 let, pa je pokazala, da v povprečju dnevno zaužijejo 12.6 gramov soli.

Ali lahko utrpimo kakšne resne posledice, če v telo vnašamo preveč ali premalo soli?

Kuhinjska sol je kemijsko natrijev klorid (NaCl). Natrij je najpogostejši kation izven celične tekočine in pretežno določa njen volumen in ozmotski pritisk. Ima pomembno vlogo pri ravnotežju kislin in baz v telesu ter v prebavnih sokovih. Za normalno delovanje organizma potrebujemo ravno pravi vnos soli. Za naše telo nujno potrebno količino soli lahko zagotovimo že z ustrezno izbrano nesoljeno ali zelo malo soljeno hrano. Je pa pomembno, da kljub nizki količni zaužite soli zaužijemo tudi dovolj joda.

Zaradi previsokega uživanja soli nima naš organizem nobenih koristi, takšno početje ima le neugodne učinke na naše zdravje. Manjšo količino soli v prehrani priporočamo pacientom, ki imajo povišan krvni pritisk, saj prehrana z malo kuhinjske soli znižuje krvni tlak. Pri odraslih sicer ločimo:

- s soljo strogo revno prehrano, ki vsebuje 1 gram kuhinjske soli na dan oziroma 0,4 grame natrija na dan;

- s soljo revno prehrano, ki vsebuje 3 grame kuhinjske soli na dan oziroma 1,2 grama natrija dnevno.

Previsok vnos soli lahko povzroči zvišanje krvnega tlaka, le ta pa možgansko kap. Poleg tega številne študije kažejo na jasno povezavo med previsokim vnosom soli in boleznimi srca in ožilja, želodčnim rakom, osteoporozo, astmo, ledvičnimi kamni, z debelostjo in s sladkorno boleznijo. V Sloveniji so bolezni srca in ožilja vodilni vzrok smrti, saj predstavljajo 40 odstotkov vseh smrti.

Pri pripravi hrane nikar ne pretiravajte s soljo. Dolgotrajno uživanje veliko preslane lahko namreč škodi vašemu zdravju.
Pri pripravi hrane nikar ne pretiravajte s soljo. Dolgotrajno uživanje veliko preslane lahko namreč škodi vašemu zdravju.FOTO: iStockphoto

Katera hrana je bogata s soljo?

Zlasti veliko soli vsebujejo gotovi izdelki, kot na primer slani prigrizki (čips, smokiji), hitra hrana (pizza, ocvrt krompirček), nekatere vrste sirov, predpripravljene jedi, prekajeno meso, suhomesnati izdelki, klobase, salame, hrenovke, mesne konzerve, slan kruh in krušni izdelki ter številni gotovi izdelki. Posebno je treba biti previden na količino soli tudi takrat, kadar jemo v restavraciji.

Kaj naj bi v enem dnevu pojedli oziroma kako naj bi jedli, da bi vase dobili ravno pravo količino soli?

Izbirajte sveža, sezonska živila, namesto vnaprej pripravljenih industrijskih jedi in izdelkov. Ne uporabljajte soli kot začimbe, temveč uporabljajte raje raznovrstne sveže ali zamrznjene začimbe in dišavnice, ki vsebujejo tudi številne zdravju koristne sestavine, poleg tega pa dajejo jedem odličen okus. Za zagotovitev zadostne količine joda in omega -3 večkrat-nenasičenih maščobnih kislin v prehrani pa zaužijte eno do dve porciji morskih rib na teden. Le te naj bodo bodisi pečene ali dušene, nikakor pa ne ocvrte.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587