Preveč sadja v prehrani lahko povzroča vetrove, trebušne krče in drisko pri občutljivejših ljudeh, so sporočili iz nemškega združenja za preučevanje alergij. Odrasla oseba ne prenese več kot 25 gramov sadnega sladkorja dnevno. Količina je manjša pri ljudeh s sladkorno boleznijo, saj njihov organizem ni sposoben absorbirati sadnega sladkorja.
Mnogi starši še vedno mislijo, da je za otroke dobro, če ti zaužijejo čim več sadja, vendar strokovnjaki pri tem svetujejo previdnost. "Pri otrocih, ki pijejo jabolčnik, morajo njihovi starši upoštevati, da je ta pogosto sladkan prav s sadnim sladkorjem in da otrok že pri enem samem obroku s sokom zaužije do 25 gramov sadnega sladkorja," je pojasnila prehranska svetovalka združenja za preučevanje alergij Sonja Laemmel. Dodala je, da je za uravnoteženo prehrano potrebno jesti več zelenjave.
Priporočena količina sadja, ki naj bi ga povprečna odrasla oseba zaužila dnevno, je 500 gramov, medtem ko naj bi otroci dnevno zaužili do 250 gramov sadja. Poleg tega je za dobro prebavo priporočljivo tudi, da sadja ne zaužijemo na prazen želodec. Priporočljivo je tudi mešanje sadja z jogurtom, so še sporočili iz nemškega združenja. Jabolka, hruške, fige, dateljni, mango, ananas in slive pa so po besedah strokovnjakov sadeži, ki vsebujejo posebej velike količine sadnega sladkorja.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV