Ali moramo sol opustiti? Ne, vendar moramo biti pozorni na količine, ki jih vnesemo v telo. Številne raziskave po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije namreč kažejo, da že samo prebivalci Slovenije za kar 150 odstotkov presegamo varne količine vnosa, kar lahko med drugim močno oslabi tudi naše kosti.
Zaradi skrb vzbujajočih rezultatov povsod po svetu so se podrobne raziskave lotili tudi znanstveniki iz Kanade, ki tokrat opozarjajo, da je čezmeren vnos soli močno povezan s trdoto naših kosti. Njihove študije so namreč dokazale, da je za uravnavanje natrija in kalcija v telesu odgovorna ista molekula, kar pomeni, da preslana hrana neposredno vpliva na pomanjkanje kalcija v telesu. Večja kot je namreč zaužita količina soli, več kalcija bo telo izločilo skozi urin. V tem primeru bodo naše kosti čez nekaj časa začele izgubljati kostno maso, kar lahko vodi tudi v osteoporozo oziroma krhanje kosti, ki so takrat veliko bolj dovzetne za zlome.
Ob raziskavi je dobro poznati tudi dejstvo, da lahko visoka raven kalcija v urinu vodi v razvoj ledvičnih kamnov, ki povzročajo neprijetne bolečine v predelu ledvic, nujen pa je tudi kirurški poseg. Da bi preprečili naštete zdravstvene tegobe, se je torej dobro malce zadržati in paziti, da dnevno ne zaužijemo več kot pet gramov soli. Pri tem si lahko pomagamo z uporabo drugih začimb, ki bodo prav tako obogatile vonj in okus posamezne jedi.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV