Vizita.si
Maslo zdravja ne ogroža samo v omejenih količinah.

Zdravje

Preverite, kdaj je maslo zdravo in kdaj ne

Lina Eržen
06. 12. 2013 11.29
12

Maslo je kot vir nasičene maščobe na slabem glasu, vendar nutricistka Cirila Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja pravi, da ni nič narobe, če si ga privoščimo občasno. Svetuje pa, da ga kombiniramo z več zelenjave.

Maslo zdravja ne ogroža samo v omejenih količinah.
Maslo zdravja ne ogroža samo v omejenih količinah.FOTO: Profimedia

Nutricistka opozarja, da je škodljivo tudi pretirano uživanje margarine.
Nutricistka opozarja, da je škodljivo tudi pretirano uživanje margarine. FOTO: POP TV

Koliko si ga lahko privoščite?

"Občasno, morda dvakrat ali trikrat tedensko, si lahko privoščimo na kruhu na tanko namazano maslo ali kvalitetno margarino. K takemu obroku pa je potrebno dodati več zelenjave," pravi strokovnjakinja za prehrano izr. prof. dr. Cirila Hlastan Ribič, univ. dipl. inž, z Inštituta za varovanje zdravja. Več zelenjave oziroma izbira polnozrnatega kruha obrok uravnoteži. Ker maslo poleg blagodejnih vitaminov A, D, E in K, kalcija ter drugih zaščitnih snovi, s katerimi se lahko pohvali mleko, vsebuje tudi škodljive sestavine, slednje, če maslo kombinirate z več zdrave hrane, ne dobijo prave priložnosti, da bi škodile. "Prehrana naj bo čim bolj pestra," svetuje nutricistka. "Na tak način lahko zagotovimo zadosten vnos potrebnih hranil in se hkrati izognemo prekomernemu vnosu snovi, ki so za zdravje tvegana." Ker maslo vsebuje nasičene maščobne kisline, njegovo pretirano uživanje vsekakor poveča tveganje za nastanek bolezni. "Prekomerno uživanje maščob, tudi bolj zdravih nenasičenih, je velik dejavnik tveganja pri nastanku bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, debelosti, povišanega krvnega tlaka in nekaterih vrst raka," opozarja Hlastan Ribičeva. Hkrati poudarja, da maščobo vsebuje marsikateri izdelek, četudi ta na prvi pogled ni opazna, zato je lahko dnevni vnos, sploh če uživamo preveč industrijsko predelane hrane, hitro prevelik.

Kdaj ni margarina nič boljša?

Maslo se zaradi nasičenih maščobnih kislin uvršča med kontroverzna živila. Margarina teh vsebuje veliko manj, zato pa lahko ravno tako škodi z obilico transmaščobnih kislin. "Transmaščobne kisline so tako kot nasičene dejavnik tveganja za sladkorno bolezen tipa dva, povezane so tudi z nastankom nekaterih vrst raka, od raka dojk do debelega čreva, preeklampsije pri nosečnicah, celo astme in alergije pri otrocih," pojasnjuje njihove slabe učinke nutricistka. "Posebne mehke margarine vsebujejo minimalno količino trans maščobnih kislin, kar pomeni tudi pod 0,4 odstotki, zato njihovo uživanje v okviru priporočenih okvirjev ni tvegano za zdravje. Na deklaraciji živila morajo biti hidrogenirane rastlinske maščobe navedene med sestavinami živila, vendar je označevanje vsebnosti trans maščobnih kislin še vedno prostovoljno, tako da potrošnik ne more izbirati med bolj ali manj kakovostnimi margarinami," razloži, kako nam preostane edino, da prebiramo deklaracije in izberemo izdelek, ki ima delež trans maščobnih kislin označen, ta pa ne presega enega do dveh odstotkov. Proizvajalci ponujajo tudi margarino z dodanimi blagodejnimi hranili. "Običajno so dodani v maščobi topni vitamini, to sta vitamina D in E, v zadnjem času tudi nekatere funkcionalne sestavine, kot so na primer rastlinski steroli in stanoli." Slednji naj bi predstavljali preventivo pred povišanim holesterolom, vendar so te trditve po besedah Hlastan Ribičeve zavajajoče, saj nikoli ne bi smeli užiti toliko margarine, da bi ti lahko pokazali svoj pravi učinek. Glede na to, da je margarina procesirano živilo, medtem ko je maslo maščoba, ki jo je proizvedla narava, pa bi se nutricistka z Inštituta za varovanje zdravja pri izbiri svoje prehrane, čeprav v zmernih količinah, vedno odločila za slednjega.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650