Vizita.si
Maslo zdravja ne ogroža samo v omejenih količinah.
Zdravje

Preverite, kdaj je maslo zdravo in kdaj ne

Lina Eržen
06. 12. 2013 11.29
12

Maslo je kot vir nasičene maščobe na slabem glasu, vendar nutricistka Cirila Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja pravi, da ni nič narobe, če si ga privoščimo občasno. Svetuje pa, da ga kombiniramo z več zelenjave.

Maslo zdravja ne ogroža samo v omejenih količinah.
Maslo zdravja ne ogroža samo v omejenih količinah.FOTO: Profimedia

Nutricistka opozarja, da je škodljivo tudi pretirano uživanje margarine.
Nutricistka opozarja, da je škodljivo tudi pretirano uživanje margarine. FOTO: POP TV

Koliko si ga lahko privoščite?

"Občasno, morda dvakrat ali trikrat tedensko, si lahko privoščimo na kruhu na tanko namazano maslo ali kvalitetno margarino. K takemu obroku pa je potrebno dodati več zelenjave," pravi strokovnjakinja za prehrano izr. prof. dr. Cirila Hlastan Ribič, univ. dipl. inž, z Inštituta za varovanje zdravja. Več zelenjave oziroma izbira polnozrnatega kruha obrok uravnoteži. Ker maslo poleg blagodejnih vitaminov A, D, E in K, kalcija ter drugih zaščitnih snovi, s katerimi se lahko pohvali mleko, vsebuje tudi škodljive sestavine, slednje, če maslo kombinirate z več zdrave hrane, ne dobijo prave priložnosti, da bi škodile. "Prehrana naj bo čim bolj pestra," svetuje nutricistka. "Na tak način lahko zagotovimo zadosten vnos potrebnih hranil in se hkrati izognemo prekomernemu vnosu snovi, ki so za zdravje tvegana." Ker maslo vsebuje nasičene maščobne kisline, njegovo pretirano uživanje vsekakor poveča tveganje za nastanek bolezni. "Prekomerno uživanje maščob, tudi bolj zdravih nenasičenih, je velik dejavnik tveganja pri nastanku bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, debelosti, povišanega krvnega tlaka in nekaterih vrst raka," opozarja Hlastan Ribičeva. Hkrati poudarja, da maščobo vsebuje marsikateri izdelek, četudi ta na prvi pogled ni opazna, zato je lahko dnevni vnos, sploh če uživamo preveč industrijsko predelane hrane, hitro prevelik.

Kdaj ni margarina nič boljša?

Maslo se zaradi nasičenih maščobnih kislin uvršča med kontroverzna živila. Margarina teh vsebuje veliko manj, zato pa lahko ravno tako škodi z obilico transmaščobnih kislin. "Transmaščobne kisline so tako kot nasičene dejavnik tveganja za sladkorno bolezen tipa dva, povezane so tudi z nastankom nekaterih vrst raka, od raka dojk do debelega čreva, preeklampsije pri nosečnicah, celo astme in alergije pri otrocih," pojasnjuje njihove slabe učinke nutricistka. "Posebne mehke margarine vsebujejo minimalno količino trans maščobnih kislin, kar pomeni tudi pod 0,4 odstotki, zato njihovo uživanje v okviru priporočenih okvirjev ni tvegano za zdravje. Na deklaraciji živila morajo biti hidrogenirane rastlinske maščobe navedene med sestavinami živila, vendar je označevanje vsebnosti trans maščobnih kislin še vedno prostovoljno, tako da potrošnik ne more izbirati med bolj ali manj kakovostnimi margarinami," razloži, kako nam preostane edino, da prebiramo deklaracije in izberemo izdelek, ki ima delež trans maščobnih kislin označen, ta pa ne presega enega do dveh odstotkov. Proizvajalci ponujajo tudi margarino z dodanimi blagodejnimi hranili. "Običajno so dodani v maščobi topni vitamini, to sta vitamina D in E, v zadnjem času tudi nekatere funkcionalne sestavine, kot so na primer rastlinski steroli in stanoli." Slednji naj bi predstavljali preventivo pred povišanim holesterolom, vendar so te trditve po besedah Hlastan Ribičeve zavajajoče, saj nikoli ne bi smeli užiti toliko margarine, da bi ti lahko pokazali svoj pravi učinek. Glede na to, da je margarina procesirano živilo, medtem ko je maslo maščoba, ki jo je proizvedla narava, pa bi se nutricistka z Inštituta za varovanje zdravja pri izbiri svoje prehrane, čeprav v zmernih količinah, vedno odločila za slednjega.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
sam en vprašanje...en mejl je včasih krožu..a je res, da je bila margarina prvotno naejena za purane, ker pa ni šla v promet so jo ljudem trgovci poturil?
Margarine was originally manufactured to fatten turkeys. When it killed The turkeys, the people who had put all the money into the research wanted a Payback so they put their heads together to figure out what to do with this Product to get their money back. It was a white substance with no food Appeal so they added the yellow coloring and sold it to people to use in Place of butter. How do you like it? They have come out with some clever New flavorings-Fiction! According to the National Association of Margarine Manufacturers, Margarine was the idea of a Frenchman named Hippolyte Mege-Mouriez in response to a request from Emperor Louis Napoleon for ideas for a substitute for butter. In 1869 he used margaric acid and the name of his formulation became known as Margarine. It became a hit in the United States in the late 1800's.
Ta nima pojma o čem govori. margarina je ena izmed najbolj nezdravih maščob, medtem ko je maslo ZELO zdravo. Sicer je težavno za mazanje in nima tako aromatičnega okusa kot margarina. Maslo + Med = WIN!
moji stari starši so že skoraj 90 let stari pa so uživali maslo in svinsko mast, zdravi in čili so :D res pa je da pokurijo maščobe z delom! kar veliko ljudi ne počne meni ni treba flancat rožic Lp!
še dobro, da moraš maslo kombinirati z drugimi živili
V nasprotju z razširjenim prepričanjem maslo in nasičene maščobe nasploh niso tako nezdrave, posebno ne, kadar izvirajo iz živali, ki so se hranile s travo namesto z žitom in sojo. Zelo zmotna je predstava, da nasičene maščobe (ali maščobe nasploh) redijo. Res je, da imajo več kot dvakrat toliko kalorij kot ogljikovi hidrati, toda razmišljati pri maščobah o kalorijah je zelo smešno in nepotrebno početje, saj se večina maščob vgradi v celične membrane, razne ovojnice in možgane, poleg tega jo telo uporabi kot gradbeni material še za kopico drugih reči. Srednjeverižni trigliceridi, kot jih najdemo v kokosovem maslu, delno pa tudi v surovem maslu, pa se pretvorijo v energijo in če jih ne porabimo, se iz telesa spet izločijo. Nič od tega ne pristane v maščobnih zalogah (beri: blazinicah …). Maščobe so tudi zelo nasitne in če jih telo dobi dovolj, potrebuje bistveno manj druge hrane. Surovo maslo pa je na primer bogat vir vitamina A in vsebuje tudi kar nekaj vitamina E, nekaterih zanimivih maščobnih kislin z protimikrobnim delovanjem in učinkovitih protiglivičnih snovi. Maslo torej krepi imunsko odpornost in ubija patogene v telesu. To pa še ni vse. Glikolipidi v maslu in maščobna kislina CLA (konjugirana linolna kislina), imajo protirakavo delovanje, poleg tega pa maslo dviguje hormon testosteron, kar pri ženskah in moških spodbuja izgubo teže, povečanje mišične mase na račun maščobnega tkiva in porast libida, pri moških pa še potentnost. Še najhuje pa je to, da če znižamo vnos maščob, moramo seveda vnos kakega drugega hranila povečati, in žal je ta druga reč običajno prav tisto, kar je najbolj uničujoče – ogljikovi hidrati! In prav nobena margarina ni zdrava, četudi vsebuje oh in sploh blagodejna hranila in vitamine, ker to je procesirano živilo in sploh ni hrana za naše telo.
Končno nekdo, ki napiše kaj pametnega. =) To, da so maščobe krivec za debelost in srčno-žilne bolezni pa je en navaden larifari. Potem pa še strašijo z holesterolom, trigliceridi in ne vem čem vse. Katastrofa.
ja se strinjam...maslo sploh ni nezdravo. to je proizvod, ki so ga doma delale naše babice in še prejšnje generacije,...margarino pa so si izmislili američani-ki so zame tako ali tako največji gangsterji na svetu-prodali bi vse, tudi drek na palci samo da zaslužjo...enako je z mnenjem o svinjski masti-to je povsem domači proizvod, veliko bolj zdrav kot pa RAFINIRANO olje ki ga kupujemo v trgovinah...
Margarina je le eno molekulo stran od plastike prvotno pa je bila ustvarjena za pitanje puranov,ko je povzročila pomor le teh so ljudje ,ki so vložili v razvoj margarine kljub temu želeli iztržiti nekaj iz tega vložka...tako so belo snov "obogatili" z raznimi dodatki in jo postavili na prodajne police,kjer je izrinila maslo...
Explainator 08. 12. 2013 18.54
pr meni ni nič izrinila..jaz vidim margarino skoraj vsak dan...tam na policah v trgovinah..to je pa tudi vse...potem se sprehodim do police z masli in vzamem tistega slovenskega, prvovrstnega
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080