Vizita.si
Cvrtje povečuje tveganje za razvoj demence, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen.
Zdravje

Preverite, zakaj se morate odpovedati cvrtju

K.B.
26. 02. 2014 08.22
29

Ste velik ljubitelj cvrtja in si brez tega ne predstavljate obroka? Potem bodite previdni, saj spadate v skupino s povečanim tveganjem za razvoj demence. Nova raziskava namreč kaže, da so snovi, ki se nahajajo v cvrtju, povezane z razvojem demenc, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Cvrtje povečuje tveganje za razvoj demence, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen.
Cvrtje povečuje tveganje za razvoj demence, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen.FOTO: Profimedia

Maščobe in sladkor zmanjšujejo sposobnost kratkoročnega spomina in zavirajo razvoj možganov, so opozorili ameriški strokovnjaki. Študija, ki jo je izvedla Mount Sinai School of Medicine iz New Yorka, je namreč pokazala, da so snovi, ki se nahajajo v cvrtem mesu in pečenih jajcih, povezane s simptomi Alzheimerjeve bolezni. Posebej problematična je slanina, podobne snovi pa lahko najdemo prav tako v kolačkih, piškotih in nekaterih sladicah. Znanstveniki so prepričani, da lahko zmanjšan vnos tovrstne hrane zmanjša tveganje za razvoj demence ali celo obnovi spomin, ki je bil izgubljen.

Ker trenutno nismo niti blizu odkritja zdravila za Alzheimerjevo bolezen, so poskusi, kako preprečiti bolezen, ključnega pomena. Za Alzheimerjevo boleznijo in drugimi oblikami demence se spopada približno 30.000 Slovencev, strokovnjaki pa pričakujejo, da se bo ta številka podvojila pri naslednji generaciji, saj se populacija stara.

Sicer pa so znanstveniki iz ameriške Mount Sinai School of Medicine preučevali spojine, imenovane napredni glikacijski končni produkti, ki nastanejo, ko maščoba, beljakovine in sladkor ob segrevanju reagirajo na visoko temperaturo. Še posebej veliko jih je v slanini, klobasah, pici ali hamburgerjih, saj nastajajo med cvrtjem ali pečenjem. Kuhanje v vodi pa ne povzroča nastanka teh snovi.
 

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Ali so pri tej ocvrti hrani misljeni tudi krofi?
User1058163 26. 02. 2014 23.02
pa obstajajo že aparati za cvrenje,friteze, po normalni ceni, kjer dodaš samo 1 žlico olja naprimer za pol oz. 1 kg pomfrija, to je čist zdravo ? :)
ne vem povejte
baje se žal na olivnem olju ne sme cret!
User1058163 26. 02. 2014 23.00
zakaj pa ne ?
Res je, tako vsaj pravijo tuji vrhunski kuharji. In sicer, da se pri segrevanju olivnega olja na visoke temperature (npr. za cvrtje) tvoriji neke karcinogene snovi. To sem slišala že precejkrat, zato ne cvrem na olivnem olju. Tudi okus živil, ocvrt v olivnem olju, ni dober. Za cvrenje je najbolj uporabno repično olje, ki prenese visoke temperature in se ne zažge tako kot olivno olje, potem so še palmovo olje, arašidovo olje ipd., vendar so le-ta precej draga in tudi dobijo se ne kar tako.
User1110438 27. 02. 2014 20.42
to je res! olivno olje se ne sme segrevat .
baje se žal na olivnem olju ne sme cret!
User1058163 26. 02. 2014 23.00
zakaj pa ne ?
cvrem dunajca in pomfri v olivem olju tako da ni nobenih problemov z maščobami ker so nenasičene maščobe za razloko od sončničnega olja ki so našičene maščobe seveda pa kupim olivno olje ki je rafinarirano delno in je 1L ene 3eur pa vseeno 1000x bolj zdravo
User1154921 26. 02. 2014 14.41
Včasih si mal privoščiš...
Rekel bi da Slovenci radi jemo hrano iz friteze. Ker je pa res, da je ta polna maščob je pač treba z njo ravnati zmerno. Moje mnenje je: ne preveč in ne premalo.
Pri hrani se ne odločamo, kaj je zdravo in kaj škodljivo, ampak kaj je bolj in kaj manj škodljivo....vse ostalo je zavajanje...
v bistvu je tako, da večina slovencev na to ne more gledati, ker gledamo na to kaj bomo sploh lahko kupili ... da ne pozabimo, da se američanom bolj splača jest tako hrano, kot pa kuhat doma.
drvarnca-zakon 26. 02. 2014 10.44
k sreči sem itak vegan te članke pa objavljajo samo za klike
res si car
pol pa za cvrtje krompirja uporabljas soncnicno olje in ne masti haha, jaz sem pa megan, vse rad pojem, edin pr dunajcu mam demenco, ne vem vec kdaj sem ga jedel jbg pas je zategnjen
falotka12345 26. 02. 2014 10.03
pohano tak ni zdravo,..pa vseeno si ga privoščimo,..brez pohanega pipeka ga ni!!
Cvrtje povzroča demenco.... Ocvrte ribe so zdrave za srce ;) potem takem se je težko odločit katero izbrat xD
GAYPROPAGANDA 26. 02. 2014 09.47
Ocvrte ribe za srce? Kje si pa to prebral?
nič maščob, nič sladkorja, nič ogljikovih hidratov, lubje jest pa bo.
GAYPROPAGANDA 26. 02. 2014 09.51
Imaš na voljo zdrave maščobe( olivno olje, konopljino olje, kokosovo olje) razne oreščke.....Sladkor lahko zamenjaš z medom, agavinim sirupom.... Oglikove hidrate pa v
GAYPROPAGANDA 26. 02. 2014 09.52
....povnozrnatih žitih. Vse se da zamenjati in še vedno uživati v hrani. Če se pa kdaj prekršiš, pa ni panike!
krasna hrana gensko predelana
se cebele nabirajo gso med, spricajo nas iz zraka, pol pa nej se odpovedujem hrani, no ja postim se veckrat na teden
Spet nakladate, po vaših "raziskavah", tisti, ki natepavajo fritezo, sploh ne bi smeli doživeti demence, ker bi jih moral pobrati že prej infarkt.
Konec, umrli bomo lačni. Par mesecev pa je bilo objavljeno ravno obratno in sicer, da so jajca zdravju potrebna. Šnicli tudi. To je Ameriški trik kakor vsa gensko spremenjena hrana katero hočejo da svet prične uživati vse od gensko spremenjene koruze. Pred kratkim je bilo objavljeno, kako so spremenili Belgijsko plavo pasmo bikov v mišične nakaze, itd. Kaj a to pa je zdravo uživati kod zdravo meso. Amerikanci naj strašijo in jedo hrano kakeršno njim paše. Nas pa naj ne zavajajo, ker tako zdravo hrano, katero pridelamo v Sloveniji jo še malo kje in tako naj tudi ostane...
Če je cvrtje škodljivo zakaj potem predvajate toliko odaj o kuhanju na poptv, pa gostilna išče šefa in tako naprej?
recimo kremsnite ni dobro cvreti. meso pa pecemo dalec stran od ognja
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1060