Vizita.si
Največji nadzor nad zaužito količino hrane boste imeli, če si boste vse naložili na krožnik ali v skodelice.

Zdravje

Previdno pri porcijah!

S.C.
17. 06. 2012 08.14
0

Pri hujšanju ali vzdrževanju zdrave telesne teže ni pomembno le, kaj zaužijemo, temveč tudi koliko. Toda velikokrat nas kakšna živila tako premamijo, da preprosto pojemo več kot naše telo potrebuje. Z nekaj triki se lahko naučite, kako pojesti manj.

Največji nadzor nad zaužito količino hrane boste imeli, če si boste vse naložili na krožnik ali v skodelice.
Največji nadzor nad zaužito količino hrane boste imeli, če si boste vse naložili na krožnik ali v skodelice.FOTO: iStockphoto
Da bi vzdrževali zdravo telesno težo, moramo energijo, ki jo v telo vnesemo s hrano, pokuriti s telesno aktivnostjo čez dan. Seveda se sliši enostavno, je pa v resnici vse prej kot to. Hrana nas namreč velikokrat premami in pojemo več, kot naše telo dejansko potrebuje. Že sama hrana je problem, pogosto je premastna, preslana ali bogata s sladkorjem, še večja težava pa se pojavi pri velikosti porcij. Če nam je nekaj izjemno okusno, zelo težko pojemo manj.
Prenehajte jesti, ko boste začutili, da ste siti, ni treba do čistega pomazati krožnika.
Prenehajte jesti, ko boste začutili, da ste siti, ni treba do čistega pomazati krožnika. FOTO: iStockphoto

Raziskave so pokazale, da se je velikost porcij v restavracijah in prodajalnah s hrano v zadnjih nekaj deset letih drastično povečala, hamburger na primer je v povprečju kar dvakrat večji kot leta 1980, porcija testenin pa je bila pred 30 leti kar petkrat manjša. S tem ko se veča vnos hrane v naše telo, pa se veča tudi številka na tehtnici, kar ne samo da ogroža naše zdravje, močno krha tudi našo samopodobo. Da bi ohranili zdravo telesno težo in preprečili kopičenje maščobnih blazinic, je torej treba paziti, ne samo kaj zaužijemo, temveč tudi koliko. Čeprav jeste zdravo in uravnoteženo prehrano, še ne pomeni, da se lahko bašete do onemoglosti. Tudi zdrava živila imajo namreč kalorije in če jih zaužijete več, kot jih boste porabili, se boste prav tako zredili.

Uporabljajte manjše krožnike in skodelice

Psihologi trdijo, da si na krožnik podzavestno naložimo toliko hrane, da ga napolnimo, ne glede na njegovo velikost in tudi ne glede na vrsto hrane. Raje uporabite manjši krožnik, tako boste zaužili manj kalorij. Enako je tudi s kozarci in skodelicami.

Ni treba pojesti vsega

Kot otroke so nas starši pogosto silili, da moramo pojesti vse, kar je na krožniku, sicer ne smemo vstati od mize. Mnogim je to prešlo v navado, ki je lahko usodna. Čim prej se otresite tega prepričanja in nehajte jesti takoj, ko začutite, da ste siti. Pomaga, če jeste počasi in dobro prežvečite, saj tisti, ki na hitro zmečejo vsebino krožnika vase, sploh ne začutijo, da so siti, to ugotovijo, ko je že prepozno in jim je nato pogosto žal.

Jejte redno

Strokovnjaki ne priporočajo po nepotrebnem več manjših obrokov dnevno, saj v primeru, če ne jeste več ur skupaj, vaš želodec občuti neznosno lakoto in pri naslednjem obroku enostavno pojeste preveč. Nikar ne preskočite zajtrka, ki je najpomembnejši obrok dneva, poleg kosila in večerje pa si vmes privoščite še kakšen sadež.

Pijte vodo

Poleg tega, da jo naše telo krvavo potrebuje, da ne bi dehidriralo, voda tudi zmanjšuje apetit. Če ne marate same vode, jo lahko zamenjate za zeleni čaj. Pol ure pred vsakim obrokom torej popijte kozarec vode ali zelenega čaja, s tem boste napolnili želodec, ublažili lakoto in preprosto pojedli manj, saj ne boste začutili potrebe po več. Izogibajte pa se sladkim in gaziranim pijačam.

Danes so porcije v restavracijah tudi do trikrat večje kot pred tridesetimi leti.
Danes so porcije v restavracijah tudi do trikrat večje kot pred tridesetimi leti.FOTO: iStockphoto

Ne jejte iz embalaže ali lonca

Ne glede na to, ali jeste čips, testenine ali enolončnico, vedno si hrano naložite na krožnik ali v skodelico, saj boste edino tako imeli nadzor nad tem, koliko ste dejansko pojedli. Seveda je najlepše med kuhanjem nenehno preizkušati jed, če je dovolj začinjena, ali še nekaj uric po obroku vsake toliko smukniti v kuhinjo in si privoščiti še kakšen grižljaj kar iz posode, ampak zapomnite si, tudi to so kalorije, in lahko še kako vplivajo na vašo težo.

Pazljivo v restavraciji

Če jeste v restavracijah, ne morete ravno nadzorovati, kakšne so porcije, velikokrat so celo do trikrat večje od priporočenih. Naročite jed, ki vsebuje veliko zelenjave, pri kateri se vam ni treba toliko obremenjevati s količino, poleg tega pa vas bo nasitila.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587