Vizita.si
Aditive najdemo v najrazličnejših oblikah in so vse prej kot naravni.

Zdravje

Probiotični jogurti brez sladil in barvil

Vizita.si
07. 02. 2011 14.23
2

V današnjih časih več kot 80 odstotkov živil zaužijemo v predelani obliki, taka živila pa večinoma vsebujejo aditive, ki niso prav nič naravni in zdravi, saj zmanjšujejo prehrambno vrednost živil. Prav zato je pomembno uživati živila brez umetnih dodatkov, sladil in barvil!

Aditive najdemo v najrazličnejših oblikah in so vse prej kot naravni.
Aditive najdemo v najrazličnejših oblikah in so vse prej kot naravni.FOTO: iStockphoto
Aditivi, ki jih dodajajo prehrani, danes postajajo stalnica, do tega pa nas je pripeljala želja po dolgo obstojnih živilih, intenzivnih barv, arom in okusov. Vendar pa je hrana brez aditivov veliko kvalitetnejša.

Aditive najdemo v najrazličnejših oblikah in so vse prej kot naravni. Hrani dodajajo barvo, omogočijo mešanje vode in maščob, podaljšujejo rok trajanja živil, okrepijo okus izdelka, mu dodajo aromo ali jo celo spremenijo ter konzervirajo in ščitijo živila pred oksidacijo.

Aditivi hrani dajejo barvo, dodajajo ali spreminjajo aromo, izboljšajo okus, ji daljšajo rok trajanja, jo konzervirajo, preprečijo gnitje in razmnoževanje bakterij na njej ...
Aditivi hrani dajejo barvo, dodajajo ali spreminjajo aromo, izboljšajo okus, ji daljšajo rok trajanja, jo konzervirajo, preprečijo gnitje in razmnoževanje bakterij na njej ... FOTO: iStockphoto

Če primerjamo pozitivne učinke aditivov (zmanjšujejo porabo denarja, povečujejo izbiro živil na trgovskih policah, ščitijo živila pred razmnoževanjem bakterij) s pomanjkljivostmi, je ta primerjava izjemno težka. Nitriti, na primer, ki se nahajajo v prekajenem mesu, preprečujejo rast bakterij Clostridium botulinum, ki povzročajo botulizem, ki se kaže z ohromitvijo mišic in poteka po telesu od zgoraj navzdol. Ne glede na to se nitriti konvertirajo v nitrozamine, ki so kancerogeni.

Čeprav niso vsi aditivi škodljivi, nekateri povzročajo izbruh alergij, saj naš organizem določene kemikalije sprejema kot tujke in jih zato ne prenaša najbolje. Poleg aditivov, ki povzročajo alergije, pa številni aditivi reagirajo eden z drugim in tako povzročajo alergije in intoleranco na določeno hrano, zaradi katere trpi iz leta v leto vse več ljudi.

LCA probiotični jogurti ZELENE DOLINE s sadnimi in žitnimi pripravki so narejeni brez umetnih sladil in barvil. Vsebujejo zgolj najobičajnejše sladkorje in barvila, ki so narejena iz sadnih in rastlinskih sokov. Izbirate lahko med šestimi različnimi sadnimi okusi sadnih probiotičnih jogurtov, borovnico, breskvijo, višnjo, jagodo, jabolko in hruško, posežete pa lahko tudi po probiotičnih jogurtih z žiti. Med temi se lahko odločite za takšnega, ki je naravnega okusa in vsebuje žita, ali pa z dodatkom sliv in fig.

Vsi LCA probiotični jogurti ZELENE DOLINE, tako tisti, ki vsebujejo žita, kakor tisti brez žit, vsebujejo prehranske vlaknine Beneo, ki imajo blagodejni učinek na zdravje, poleg tega pa nosijo tudi znak VAROVALNEGA ŽIVILA, zaradi nizke vsebnosti maščob.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631