Natančnega seznama, kaj je potrebno jesti za pusta sicer ni, res pa je, da mora biti v teh dneh hrana čim bolj mastna in sladka. Pust je po starem izročilu namreč čas, ko morajo biti siti vsi – ljudje, živina in duhovi.
Na splošno je veljalo, da mora biti za pusta na mizi kuhana svinjina, ki jo sedaj verjetno zamenjuje svinjina na sto in en način, kuhano kislo zelje ali repa, za sladico pa cvrte dobrote, med katerimi so zagotovo najbolj znani krofi.
Če bi se vse leto prehranjevali tako kot se za pusta, bi naše zdravje občutilo velike posledice. A ker je pustni čas kratek in ga praznujemo le enkrat v letu, takoj za njim pa nastopi pepelična sreda, ki narekuje začetek štiridesetdnevnega posta, mastenje s cvrtimi dobrotami ne predstavlja nikakršnih težav. Vseeno pa pazite, da se ne boste prenajedli 'cvrtja' in na ta način 'zapackali' vašega telesa z maščobami in sladkorjem.
Koliko kalorij ima 'pustna hrana'?
Ker se za pusta v vseh hišah je približno enaka prehrana poglejmo, koliko kalorij (kcal) vsebujejo te pustne dobrote. Vrednosti so podane za 100 gramov surove oziroma pripravljene jedi:
- nemastna svinjina: 161 kcal
- svinjska pečenka: 470 kcal
- krvavice: 305 kcal
- pečenica: 354 kcal
- kuhan krompir: 70 kcal
- pečen krompir: 121 kcal
- ocvirki: 790 kcal
- krof z marmelado: 323 kcal
- kozarec belega / rdečega vina: 79 kcal / 74 kcal
Kako zmanjšati škodljivost mastne pustne prehrane?
Kljub temu, da je pustna hrana mastna, cvrta in polna maščob, to še ne pomeni, da njene škodljivosti ne moremo zmanjšati. Če si boste med pustnim časom skuhali velik lonec zelenjavne enolončnice, ob mesnih dobrotah pa uživali veliko kislega zelja (25 kcal na100 gramov) in repe ter si privoščili zvrhano skledo solate z veliko česna, bodo prazniki minili veliko bolj zdravo kot bi sicer.
Ker pa se pri ustvarjanju pustnih sladic ne morete izogniti cvrtju, lahko tudi tovrstne sladice naredite na nekoliko bolj zdrav način. Izberite olje, namenjeno posebej za cvrtje, saj je le to manj občutljivo na višje temperature. Poleg tega cvrite vedno v svežem olju!
Da bo pecivo manj mastno poskrbite, da ga boste pri jemanju iz olja dobro odcedili, površino peciva pa lahko prebrišete še s kuhinjskimi papirnatimi brisačkami, ki bodo vpile še dodatno maščobo.
Če bi radi pust preživeli čim bolj zdravo, v pustni jedilnik vnesite veliko vlaknin, sadja in zelenjave ter stročnic in ne pretiravajte s cvrtimi sladicami. Kakšen krof ali dva pa vam zagotovo ne bosta škodila!
Veselo pustovanje pa dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV