Redkev lahko uživate surovo kot dodatek pri jedi, lahko pa si pripravite solato ali namaz. V obeh primerih boste zaužili veliko zdravilnih snovi, ki jih redkvica vsebuje.
Pozor!
Ko uživate redkev, bodite previdni, če imate občutljiv želodec ali črevesje, saj redkev vsebuje rafanol, snov, ki močno napenja.
Solata iz belušev in redkvic
Potrebujete:
– šopek očiščenih svežih belušev
– 2 žlici belega kisa
– eno žlico manj slane sojine omake
– 2 žlički lanenega olja
– eno žličko segretega sezamovega olja
– pol žličke nastrganega svežega ingverja
– en šopek rdečih redkvic (ali dve črni redkvi), očiščenih in narezanih na krhlje
– 2 žlici drobno sesekljane šalotke
Priprava:
V posodo nalijte ledeno mrzlo vodo. V posodi, v katero lahko namestite košarico za kuho nad paro, zavrite približno tri centimetre vode. V košarico nato položite po dolgem narezana stebla belušev in jih kuhajte približno eno minuto. Zatem jih takoj pretresite v ledeno mrzlo vodo in odcedite.
Zmešajte kis, sojino omako, laneno olje, sezamovo olje in ingver. Dodajte beluše, redkvice in šalotko ter premešajte. Solato postrezite toplo ali na sobni temperaturi.
Rdeče redkvice s skuto
Potrebujete:
– šopek rdečih redkev
– 500 gramov manj mastne skute
– 150 gramov kisle smetane
– šopek drobnjaka
– meliso
– koromač
Priprava:
Redkvicam odrežite korenine in lističe. Dobro jih operite in narežite na lističe.V posodici zmešajte skuto in kislo smetano. Na krožnik daste skutno mešanico in nanjo položite rezine redkvice. Potresete s sesekljanim drobnjakom, meliso in koromačem.
Zelo zdravilen je tudi sok redkve, zmešan s sladkorjem in medom.
Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite na FORUMU.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV