Danes boste v oddaji JE BELLA CESTA ob 20. uri priča pravemu balkanskemu vzdušju, saj bodo oder ogreli trubači, Klemnu Slakonji se bo pridružil režiser Branko Djurić, peli bodo narodne pesmi, peklo se bo na žaru. Prav slednje je izjemno priljubljeno opravilo številnih družin in vse pogostejše se bomo peke na žaru lotili tudi v teh spomladanskih dneh, ko bo vse več piknikov in zabav ob pripravi večjih količin mesa. A pri tem je dobro vedeti, da z uživanjem mesa z žara ne gre pretiravati, saj se pri pečenju mesa sproščata dve vrsti snovi, ki lahko pripomoreta k povečanju možnosti za rakavo obolenje, in sicer heterociklični amini in policiklični aromatski ogljikovodiki.
Heterociklični amini (HCA) nastajajo, ko je meso kuhano na visokih temperaturah. Tudi pečenje ali kuhanje povzroča nastanek teh kemikalij, v čisti obliki pa se pojavijo na zažganih delih na žaru pečenega mesa. To snov prav tako najdemo v cigaretnem dimu in raziskave so pokazale, da povzroča raka na želodcu, debelem črevesju, jetrih in koži. Rakotvorni pa so tudi policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), ki spadajo med najbolj razširjene organske onesnaževalce. Ti so v dimu, ki nastaja, ko se iz mesa cedi sok in pada na oglje. Dim se nato useda na hrano na žaru. Obstajajo pa načini, s katerimi lahko zmanjšate rakotvornost hrane pripravljene na žaru.
– Pred uporabo žar dobro očistite in tako odstranite vse zoglenele delce, ki bi se nato lahko prijeli hrane.
– Če se vam deli mesa pri peki zažgejo, te odrežite stran.
– Če pečete velike kose mesa, potem jih najprej nekoliko skuhajte, da boste zmanjšali čas pečenja na žaru, ali pa jih razrežite na manjše dele.
– Nikar na žaru ne pecite še ne odtajano hrano.
– Na žaru pecite manj mastno meso ali pa pred pečenjem odvečno maščobo odrežite stran.
– Hrano, kot so na primer ribe, lahko zavijete ali podložite z aluminijasto folijo.
– Hrano lahko obvarujete tudi z nekaterimi omakami. Marinada narejena iz vinskega kisa in limone bo naredila okrog mesa nevidni ščit, saj spremeni kislost mesa in tako preprečuje, da bi se nevarne snovi prijemale mesa. Po drugi strani pa sladke marinade pospešujejo zoglenelost, zato jih dodajte zadnji dve minuti pečenja.
Seveda vsa ta opozorila ne pomenijo, da se morate odpovedati žaru. Veliko bolj rakotvorne kot zažgano meso na žaru so namreč marsikatere druge stvari, na primer prekomerno nezaščiteno sončenje. Kljub vsemu pa lahko že z manjšimi ukrepi pri peki mesa to pripravite bolj zdravo, nekoliko pozornosti pri tem prijetnem opravilu ne bo odveč.
Ne zamudite posebnega balkanskega vzdušja v oddaji JE BELLA CESTA 26. 3. 2014 ob 20. uri. Oder bodo ogreli trubači, preden bo na na bello cesto zakorakal Branko Djurić. Tudi Đura bo čakal poseben izziv in sicer se bo moral s Klemnom pomeriti v petju slovenskih narodnozabavnih pesmi. V imitaciji se bo Klemen preobrazil v Gorana Dragića, ki bo poskušal žogo predriblati čez Ljubljano. Kako mu bo to uspelo, bo presodil kar sam Goran, ki bo svoje vtise glede preobrazbe delil z gledalci neposredno iz Amerike. Nova zvezdica, Zvezdan, pa se bo odpravil na snemanje svojega prvega singla. |
KOMENTARJI (18)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV