Vizita.si
Zažgano ali napačno pripravljeno meso je lahko rakotvorno.
Zdravje

Radi pečete na žaru? Previdno!

K.B.
26. 03. 2014 13.56
18

Pri pečenju na žaru zagotovo ne boste zgrešili z zelenjavo. Kakršno koli zelenjavo boste že pekli, bo ta zdrava in vam ne bo škodovala. Nekoliko več previdnosti pa je potrebno pri mesu. Zažgano ali napačno pripravljeno meso je namreč lahko rakotvorno.

Zažgano ali napačno pripravljeno meso je lahko rakotvorno.
Zažgano ali napačno pripravljeno meso je lahko rakotvorno.FOTO: iStockphoto

Danes boste v oddaji JE BELLA CESTA ob 20. uri priča pravemu balkanskemu vzdušju, saj bodo oder ogreli trubači, Klemnu Slakonji se bo pridružil režiser Branko Djurić, peli bodo narodne pesmi, peklo se bo na žaru. Prav slednje je izjemno priljubljeno opravilo številnih družin in vse pogostejše se bomo peke na žaru lotili tudi v teh spomladanskih dneh, ko bo vse več piknikov in zabav ob pripravi večjih količin mesa. A pri tem je dobro vedeti, da z uživanjem mesa z žara ne gre pretiravati, saj se pri pečenju mesa sproščata dve vrsti snovi, ki lahko pripomoreta k povečanju možnosti za rakavo obolenje, in sicer heterociklični amini in policiklični aromatski ogljikovodiki.

Heterociklični amini (HCA) nastajajo, ko je meso kuhano na visokih temperaturah. Tudi pečenje ali kuhanje povzroča nastanek teh kemikalij, v čisti obliki pa se pojavijo na zažganih delih na žaru pečenega mesa. To snov prav tako najdemo v cigaretnem dimu in raziskave so pokazale, da povzroča raka na želodcu, debelem črevesju, jetrih in koži. Rakotvorni pa so tudi policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), ki spadajo med najbolj razširjene organske onesnaževalce. Ti so v dimu, ki nastaja, ko se iz mesa cedi sok in pada na oglje. Dim se nato useda na hrano na žaru. Obstajajo pa načini, s katerimi lahko zmanjšate rakotvornost hrane pripravljene na žaru.

– Pred uporabo žar dobro očistite in tako odstranite vse zoglenele delce, ki bi se nato lahko prijeli hrane.
– Če se vam deli mesa pri peki zažgejo, te odrežite stran.
– Če pečete velike kose mesa, potem jih najprej nekoliko skuhajte, da boste zmanjšali čas pečenja na žaru, ali pa jih razrežite na manjše dele.
– Nikar na žaru ne pecite še ne odtajano hrano.
– Na žaru pecite manj mastno meso ali pa pred pečenjem odvečno maščobo odrežite stran.
– Hrano, kot so na primer ribe, lahko zavijete ali podložite z aluminijasto folijo.
– Hrano lahko obvarujete tudi z nekaterimi omakami. Marinada narejena iz vinskega kisa in limone bo naredila okrog mesa nevidni ščit, saj spremeni kislost mesa in tako preprečuje, da bi se nevarne snovi prijemale mesa. Po drugi strani pa sladke marinade pospešujejo zoglenelost, zato jih dodajte zadnji dve minuti pečenja.

Seveda vsa ta opozorila ne pomenijo, da se morate odpovedati žaru. Veliko bolj rakotvorne kot zažgano meso na žaru so namreč marsikatere druge stvari, na primer prekomerno nezaščiteno sončenje. Kljub vsemu pa lahko že z manjšimi ukrepi pri peki mesa to pripravite bolj zdravo, nekoliko pozornosti pri tem prijetnem opravilu ne bo odveč.

Ne zamudite posebnega balkanskega vzdušja v oddaji JE BELLA CESTA 26. 3. 2014 ob 20. uri. Oder bodo ogreli trubači, preden bo na na bello cesto zakorakal Branko Djurić. Tudi Đura bo čakal poseben izziv in sicer se bo moral s Klemnom pomeriti v petju slovenskih narodnozabavnih pesmi. V imitaciji se bo Klemen preobrazil v Gorana Dragića, ki bo poskušal žogo predriblati čez Ljubljano. Kako mu bo to uspelo, bo presodil kar sam Goran, ki bo svoje vtise glede preobrazbe delil z gledalci neposredno iz Amerike. Nova zvezdica, Zvezdan, pa se bo odpravil na snemanje svojega prvega singla.

Prejšnje oddaje si lahko ogledate na VOYO.

 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Meso je treba med peko na roštilju polivat s pivom, da nevtralizira vse te snovi, ki ste jih našteli in še okus se mu okrepi, pa buhnedej špeh stran rezat.
ah vse večje ljudi k ne je več teh trupel smrdljivih tut ljudožercov ni več skor da ne sej še ene 100 let pa upam da ne bo več te primitivne škodljive prehrane ,tradicije. Krave imajo možgane,srce enako kot vi . To da zakolš kravo je kot da bi zaklal enega človeka . zdej pa šopajte minuse kakor čte sej boste vi fasal raka na črevesju ;)
to vaše odkrivanje tople vode.enkrat pišete da je žar izjemno rakotvoren.spet drugič pa da je hrano še vedno najbolje pripraviti na ognju??? kje je logika ???
Prašič je kralj živali dokler ne probam leva ha ha .
Kdo pa se je trupla polna antibiotikov,hormonov in za zraven se brutalno mucena in ubita....v klavnici je smrt odresitev...
Poglejte kravo v oci,ko gre na zakol in pa kravo,ki je na pasniku...
Ti kar glej kravo v oči, jaz bom pa raje dober kos mesa pojedel!
kaj je odvečna maščoba?jaz odrežem meso proč
edina stvar na katero morate paziti pri pečenju na žaru je da si ne opečete prstov. zelenava na žaru je pa dobra samo takrat če jo prej prašič poje
bos kdaj kasneje povedal, ko te bo zdravje matralo ali pa ko bos primoran upostevati kaksno dieto. verjemi otrok, se prehitro se ti lahko zgodi, da bos kaksno hrano crtal s svojega jedilnika, pa ne po svoji zelji.
In a morte res v vsakem članku promovirat je bela cesta... res ste smešni 24kur!
Rakotvoren je moj prazen žep ki mi ga je ustvarilo propadlo gospodarstvo!Še najbolj od pečenega mesa!!
User1058163 26. 03. 2014 16.57
Eno in isto pišete skos... spomnite se kaj novega...
"– Na žaru pecite manj mastno meso ali pa pred pečenjem odvečno maščobo odrežite stran." uspešno ste uničil ves čar žara
mafija leva drogeraška 26. 03. 2014 14.50
" Nikar na žaru ne pecite še ne odtajano hrano." - KOGA ali ČESA ne delajte?! in ne KOGA ali KAJ! slovenščina ima poleg tožilnika še rodilnik, zato ga začnite uporabljat, novinarji nesposobni, da vas ni sram.
ne bo nič,jim ni Vuk povedal,da rodilnik obstaja v naših krajih
mafija, lepo se obnasaj, ker za vsako kritiko lahko dobis obvestilo, da ti brisejo komentar, ker je pac neprimere. to sem dobil sam, ker sem jim napisal, da jih bi lahko bilo sram, da namisljene smrti zvezdnikov uporabljajo za klikanje njihovih strani.
Lahko bi eno oddajo posvetili Kranjski klobasi.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080