Vizita.si
image (28)
Zdravje

Fotografije, ki kažejo, kaj v resnici jemo

K.B.
13. 08. 2014 10.05
15

Fotograf Peter Augustus je naredil set fotografij najbolj priljubljenih jedi, pripravljenih iz predelane hrane, da bi ljudem nazorno prikazal, kaj je v resnici v njih. Morda vas prav te fotografije prepričajo, da manjkrat posežete po predelanih mesnih izdelkih.

Teksaški fotograf, ki živi v Hong Kongu, Peter Augustus je fotografiral priljubljene jedi skupaj z resničnimi surovimi deli živali, iz katerih je meso pripravljeno. Na ta način je želel povečati osveščenost o tem, kaj v resnici zaužijemo, ko se odločimo za sicer okusne sendviče s predelanim mesom.

Navdih za svoj projekt je dobil v Hong Kongu, kamor se je pred kratkim preselil in tam prišel do spoznanja, da do tega trenutka ni niti enkrat pomislil, od kod meso, ki ga zaužije, v resnici prihaja. ''Ko sem prvič prišel v Hong Kong, me je mesto prevzelo s svojimi vizualnimi stimulacijami, a ena izmed scen, ki je name najbolj vplivala, je bila mesnica v moji soseščini. Kot tujec, ki prihajam iz enega glavnih mest zahoda, tako kot večina nas, sem le redko videl, kakšne živali v resnici jemo, ko jih kupimo v trgovini – vedno so lepo zapakirane, urejene in zložene v steklene omare v klimatiziranem trgovinskem centru. Ko sem se bil pravzaprav prisiljen vsak dan sprehoditi mimo te mesnice, sem videl prašičje glave, njihovo drobovje, oči in prašičja srca, obešena na kavlje pred mesnico. Sčasoma sem to trgovino videl kot nek običajen prostor, od koder v resnici izhaja hrana, ki je nato končala v mojem obroku v lokalni restavraciji.''

Fotograf, ki ni vegetarijanec, pravi, da s svojim projektom ni želel biti žaljiv, a da gre za njegov 'osebni terapevtski proces', pri katerem se je zavedel, kako oddaljen odnos imamo zahodnjaki do mesa, ki pride na mizo. ''Gre za zanikanje tega, kaj v resnici jemo in od kod je meso prišlo, preden smo ga zaužili. Na fotografijah z belim ozadjem sem želel priklicati v spomin tipično ameriško restavracijo ali kavarno, kjer sem vzel meso iz izdelkov in ga nadomestil z resničnimi deli živali, od koder to meso prihaja. S tem si želim, da bi posameznik, ki gleda fotografije, premislil o tem, kaj je naravna oblika hrane, ki jo zaužije. ''

Tako kot je bil fotograf presenečen nad mesnico, pa je bila nad njegovo začudenostjo presenečena tudi prijazna mesarka v trgovini. ''Zdelo se ji je smešno, ko je videla, da mi je postalo neudobno, ker sem bil v njeni mesnici obkrožen s surovim mesom. Ni razumela, zakaj si belec želi fotografirati vse te stvari, in dala mi je veliko nasvetov, kako kupljeno meso pripraviti skuhati in pojesti pravilno – česar sicer nisem storil.''

Priznava pa, da je njegov projekt spremenil tudi njegove prehranjevalne navade. ''Sedaj se potrudim in preverim, kje je bila žival, ki jo jem, vzrejena – in rezultati tega vplivajo na to ali jo na koncu pojem ali ne.'' S fotografijami pa je želel tudi znova zbuditi razpravo o kvaliteti predelanega mesa in uporabi nenaravnih polnil in hormonov v živalskih proizvodih, ki jih vsakodnevno zaužijemo.
 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ogabno ali neogabno - žret živali je zločin. ''Anything less than vegan is violence.''
Vsak naj je, kar mu paše, nimam problema s tem, sam ob teh slikah se sprašujem, kako lahko nam vegetarijancem kdo reče da je tofu "ogaben"?
Nedolgo nazaj sem na Facebooku gledal video kako celi odojki padajo s tekočega traku v stroj za mletje mesa. Prikaz kako izdelujejo hrenovke. Dodatki za okus te res preslepijo. Da je drobovina od prašiča v hrenovki še najmanjša svinjarija , se pokaže ob prdcu, ko v zrak udarijo aditivi ki so v hrenovkah.
Morilci...
Vse to kar je prikazano kot v senviču, se ponekod je kot specialiteta..če ne verjameta pa vrašajte Bizar fud on amerika..- fonetično..poleg tega pa tudi predelovalna industrija vozi odpadle na deponijo..le kaj ja potem v njih , če vse pojemo..
drek iz črev...drugo pa vse predelajo....
nič novega. pač ješ meso. prašičji parklji odlični v kisli juhi, ne njih je odlično meso. kurje tace dajo tudi odličen okus kaki kurji obari, kisli juhi,...čreve...če jete domače suhe klobase ali pečenice, kranjske, v čem pa mislite da je meso? v črevah katere pojeste in ni nič narobe. rilec? včasih je bilo pravilo da je svinjska glava največ vredna in najbolj dober del prašiča, kar naj bi se najdlo v krvavicah, zdaj ne vem več če je tudi tako. tako da jaz ne vidim tukaj nič spornega in nezgravžnega. če ješ meso, moraš to pričakovati da ješ vse te stvari
Mmmm materiala za dobro žolco... :P
Svinjski parklji pa jetra to sem tudi jaz jedel kaj tukaj ni nič pretiravanja sam kaj pa delajo iz kurjih parkljev pa ne vem.
Kurji parklji, pravilno pripravljeni, so ponekod specialiteta.poglej .Bizar fud of Amerika- fonetično..
No, pri nas na vasi so koline nekaj običajnega. In pri prašiču se v takšni in drugačni obliki poje/ porabi čisto vse (razen dlak in nohtov na parkljih). Da ne bi slučajno kdo mislil, da je to kaj novega...
Pokazal je kaj je v procesirani "hrani"
fuj..vse še gre samo čreve pa fuj..in to v hrenovkah dejansko je..pa fuuuul začimb..
če
Dobra ponazoritev... čeprav je še hujša sv.inj.arija v teh zadevah zmleta in skrita za močno začinjenimi okusi.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106