Vizita.si
Da bi preprečili gnilobo zob in bolezni dlesni tudi v odraslem življenju, je otrokom treba že zgodaj privzgojiti dobre higienske navade. Poleg tega se je dobro zavedati, da je poleg tega tudi sladkor eden ključnih vzrokov za gnilobo zob.
Zdravje

Razkrili ključni vzrok za tako gnile zobe

K.B.
22. 10. 2014 10.26
23

Vsi dobro vemo, da so mlečni zobje tisti, ki izpadejo in jih nato nadomestijo stalni. A to še ne pomeni, da lahko dovolimo, da otroški zobje popolnoma zgnijejo, opozarjajo strokovnjaki, ki pravijo, da je ključni vzrok za tako gnile zobe slaba higiena in preveč zaužitega sladkorja.

Da bi preprečili gnilobo zob in bolezni dlesni tudi v odraslem življenju, je otrokom treba že zgodaj privzgojiti dobre higienske navade. Poleg tega se je dobro zavedati, da je poleg tega tudi sladkor eden ključnih vzrokov za gnilobo zob.
Da bi preprečili gnilobo zob in bolezni dlesni tudi v odraslem življenju, je otrokom treba že zgodaj privzgojiti dobre higienske navade. Poleg tega se je dobro zavedati, da je poleg tega tudi sladkor eden ključnih vzrokov za gnilobo zob.FOTO: Profimedia
Britanski strokovnjaki so v zadnjem času opazili povečano število otrok, ki so jim morali odstraniti mlečne zobe zaradi hude gnilobe. Kar eden od osmih otrok do tretjega leta starosti se na Otoku že spopada z zobno gnilobo, kar kaže na to, da se starši ne zavedajo dovolj, kako pomembna je ustna higiena otrok. ''Na ta način so otroci že pri treh letih starosti obsojeni na življenje z zobno gnilobo, bolezni dlesni in slabo zdravje ustne votline v odraslem življenju,'' je za britanski Mail Online povedal profesor Mike Kelly iz britanskega inštituta za javno zdravje. ''Številni otroci imajo slabo prehrano in slabo ustno higieno predvsem zaradi napačnega razumevanja, kako pomembno je, da tudi otroške mlečne zobe in dlesni ohranjamo zdrave.''

Kot ključni vzrok za zobno gnilobo pri otrocih navaja predvsem preveč zaužitega sladkorja in premalokrat umite zobe z zobno pasto, ki vsebuje fluor. ''Jedo preveč sladkorja in si zobe ne umivajo s zobno pasto s fluorom. Kot družba moramo pomagati staršem ali njihovim skrbnikom, da otrokom omogočijo kar najbolj zdrav začetek življenja in preprečijo gnilobo zob preden se prične.''

Gniloba zob in bolezni dlesni sta namreč dve težavi ustnega zdravja, ki ju lahko preprečimo. Ker je zdrava ustna votlina v otroštvu dobra podlaga za nadaljne kvalitetno življenje, je pomembno, da starši otrokom že zgodaj privzgojijo dobre higienske navade in redno ščetkanje zob ter uživanje zdrave prehrane, ki naj vsebuje manj sladkorja. Prav sladkor v prehrani najbolj škodi zobem in dlesnim.

V odrasli dobi pa se je dobro izogibati tudi nekaterim škodljivim razvadam. ''Slaba prehrana, slaba ustna higiena, kajenje, alkohol in napačno razumevanje tega, kaj povzroča gnilobo zob, bolezni dlesni in izgubo zob, povečuje tudi tveganje za razvoj raka ustne votline. Obstajajo pa tudi drugi dejavniki tveganja, kot so kronična stanja vključno s srčno-žilnimi boleznimi in sladkorno boleznijo,'' še zaključi profesor Kelly.

Nikar ne dovolite, da pri vašem otroku pride do tako hude gnilobe zob, pa četudi se zavedate, da bodo mlečne zobe kmalu nadomestili stalni.
 

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
sladkor je itak povsod. če se še tako hočemo izognih se mu težko. v vsaki kupljeni hrani je. od kruha, do omak itd. še tam k najmanj pričakuješ.
Ko sem še imel mlečne zobe je rekla zobozdravnica da imam najbrž najlepše v šoli,...pa sem pojedel na tone čokolade in bonbonov,.. za povrhu pa sploh nisem vedel kaj je zobna ščetka. Mislim da so malo geni v igri...
Michel Franco HD 23. 10. 2014 02.44
Koliko pa si star če smem vedeti?
Bonboni so 100% sladkor, večina čokolad tam do 80% imajo sladkorja. Izjema je črna čokolada ampak je treba vseeno preveriti koliko ima sladkorja. Zdravi čokolino-več kot 50% sladkorja. Če otroku iz prehrane vzamete sladkor (pa ne samo otroku) težav z zobmi ne bo več. By the way,tudi med je sladkor. Lahko še vedno pojeste ampak v minimalnih količinah. Potem pa poglejete obroke na šolah. Izobraževalna ustanova ima za zajtrk puding, frutabelo in hrenovke.
Vse otroke, katere jaz poznam in so imeli zares slabe zobe, oz. jih niso več imeli, ker so kar zginevali so tisti, ki so prejeli velikokrat antibiotik.
Dva sinova, ista prehrana, isti način umivanja, eden popolnoma gnile mlečne zobe, drugi lepe zdrave, stalne imata še brez plomb pri več kot 20 letih, tako da človek ne ve v čem je point mlečnih zob.
Ko sm jes bil tolk star /dlan obrnjena navzdol/, je mel ta vic tko dolgo brado /dlan obrnjena navzgor/.
???????? o čem ti to???????????????
hahaha
GlasModrosti 22. 10. 2014 11.12
Do danes sem mislil, da so krivi črvički.
Michel Franco HD 23. 10. 2014 02.47
hahahahahh :O
Mene so učili, da bosta moja otroka imela take zobe, če bosta imela predolgo dudo in zaradi preveč sladkarij. To sem upoštevala in imata lepe zobe. Sama sem si v otroštvu (in cela moja družina) umivala zobe z navadnim Kalodontom. Nekaj je v genih, nekaj smole, veliko pa v higieni, a brez pretiravanja. Pri 50-ih imam vse svoje zobe, lepo postavljene brez aparata in z nekaj zalivkami. Manj ko kompliciramo bolje je - pri vsem :)
Nič novega, spet poudarjanje domnevne učinkovitosti fluora, ki je dejansko glavni krivec, ne pa sladkor, ... fluor je namreč strupen, ki povzroča tudi kamnelost (podobno kalcifikaciji) in nedelovanje čišerike (žleza za epifizo v možganih), povezane s tretjim očesom, kar pomeni, da so ljudje posledično slepi na druge svetove, razen fizičnega. Fluor je zato tudi v vodi, celo v stekleničeni, da ljudje, tudi dojenčki dobijo dozo.
Če že dodamo sladkor, potem govorimo o industrijski prečiščeni različici. Industrijsko prečiščena sol je podobna težava.
0100011110111 22. 10. 2014 11.37
ja pa strupena je voda s pipe pa zrak ki ga dihamo, joj pa umrli bomo tudi enkrat!
To je resnica! in največja manipulacija z ljudmi že več kot 50let! To da so ga začel dodajat v vodo, je še en dokaz več da manipulirajo z name! reptilli očitno ne znajo drugega počet! +
Samos75, pa ti mogoče že uporabljaš korekcijska očala za "tretje oko"?
(ln(x))' 22. 10. 2014 14.21
@samos75...razsvetli me kako fluoridni ioni povročajo fluorfikacijo? absolutni topnostni produkt flouridnega iona pri 37 stopinjah C, je večji kot pri marsikaterem neinertnem ionu v krvi in tkivih. njegove adhezivne in kohezivne komponente so pa takšne da se ne more pri teh temperaturah oboriti...fajn je če znaš kemijo...
Kolk časa pa to že dodajajo, a so tud že v srednjem veku?
lunca78... klor in flor je Hitler začel prvi dodajat v vodo zapornikom v koncentracijskih taboriščih, da jih je lažje kontroliral. Pouči se malo
V Sloveniji voda ni fluorirana.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049