Eksperimentalna študija ameriški strokovnjakov je prvič pokazala, da omejitev s hrano – predvsem ogljikovih hidratov – lahko vpliva na delovanje veliko večje skupine genov, kot so prej pričakovali. Že desetletja je znano, da omejitev vnosa kalorij lahko podaljšuje življenje živali, sedaj pa so odkrili, da lahko nizkokalorična prehrana upočasni proces staranja tako, da vpliva na več kot 10 000 genov, ki so povezani s staranjem. ''Predhodnje študije so pokazale vpliv prehrane na enega ali dva gena hkrati, a naša analiza je pokazala, da prehrana vpliva na več kot 10 000 genov,'' je pojasnil vodja študije dr. Stephen Ginsberg, nevroznanstvenih iz Langone medicinskega centra iz New Yorka.
V študiji so strokovnjaki opazovali dve skupini miši ženskega spola, ki so tako kot ljudje bolj podvržene demenci v primerjavi z moškim spolom. Prvo skupino miši so hranili s 30 odstotkov manj kalorij kot drugo skupino, nato pa analizirali tkiva hipokampalnega področja možganov – področja, ki ga Alzheimerjeva bolezen prizadene najprej. ''Naša študija je pokazala, da lahko zmanjšanje vnosa kalorij vpliva na raven izražanja genov, ki sodelujejo pri procesu staranja fenotipa – prikaz, kako nekateri geni določajo staranje miši, ljudi in drugih sesalcev.''
Kljub vsemu pa je opozoril, da omejitev kalorij ni novodobni 'vrelec mladosti', a njihova študija je dodaten dokaz, kako pomembna je zdrava prehrana in kako velik vpliv ima na staranje in z njim povezanimi boleznimi. Dr. Ginsberg pravi, da pozitivni učinki nizkokalorične prehrane vključujejo tudi zmanjšano tveganje za bolezni srca in ožilja, visok krvni pritisk in kap. Njihova odkritja so bila predstavljena na vsakoletnem srečanju nevrologov Society for Neuroscience's annual meeting v Washingotnu.
''Študija kaže, da bi nizkokalorična prehrana lahko vplivala na veliko skupino genov v možganih miši ženskega spola, ki so povezani s staranjem. Kljub vsemu pa še vedno ni povsem jasno, ali imajo te spremembe pozitiven vpliv na učenje in spomin miši,'' je za britanski Mail Online povedal dr. Eric Karran, direktor raziskocalnega centra za Alzheimerjevo bolezen v Britaniji. ''Nadaljnje študije bodo potrebne, da bi lahko prepoznali, kakšen vpliv ima nizkokalorična prehrana na ljudi dolgoročno.''
A dodaja, da je velik izziv ljudi prepričati, da bi se držali prehrane z manj kalorijami. ''Kot vemo, bi bilo za večino ljudi težko vzdrževati nizko kalorično prehrano, pa čeprav bi se pokazalo, da ima pozitiven vpliv na zdravje možganov. Še vedno pa velja, da je pomembno, da ohranjamo uravnoteženo in zdravo prehrano, še posebej, ko se staramo. Če ljudje razmišljajo o večji spremembi svoje prehrane, pa se morajo posvetovati z zdravnikom.''
Kot dodaja, za starejše še vedno velja priporočilo, da morajo za zdrave možgane ohranjati zdravo telesno težo, uživati uravnoteženo prehrano, piti alkohol v zmernih količinah, imeti pod nadzorom nivo krvnega pritiska in holesterola ter se odpovedati kajenju.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV