Vizita.si
Veliko ljudi ima še vedno predsodek pred beljakovinami v prahu in beljakovinskimi napitki, morda tudi zaradi večje embalaže.

Zdravje

Razkrivamo, kako nastanejo proteinski napitki

Vizita.si
25. 03. 2014 08.08
0

Veliko ljudi ima še vedno predsodek pred beljakovinami v prahu in beljakovinskimi napitki, morda tudi zaradi večje embalaže. Prav zato razkrivamo, kaj se v resnici skriva v njih.

Veliko ljudi ima še vedno predsodek pred beljakovinami v prahu in beljakovinskimi napitki, morda tudi zaradi večje embalaže.
Veliko ljudi ima še vedno predsodek pred beljakovinami v prahu in beljakovinskimi napitki, morda tudi zaradi večje embalaže.FOTO: proteini.si
Beljakovine v prahu oziroma preprosto proteini, kot jim pravi večina, so tisti dodatki k prehrani, o katerih je največ govora in so deležni številnih komentarjev. Proizvajalci športne prehrane pravijo, da je precej ljudi še vedno prepričanih, da so to substance, ki jih uporabljajo posamezniki z namenom, da bi oblikovali kar se da mišičasto telo. A resnica je nekoliko drugačna, zato je dobro vedeti, kaj beljakovine v prahu sploh so, kako nastanejo in komu so namenjene.
Strokovnjaki razlagajo, da je športna prehrana primerna za širšo populacijo, tako za profesionalne športnike, rekreativce, kot tiste, ki jim preprosto zmanjka časa za kvaliteten in okusen obrok.
Strokovnjaki razlagajo, da je športna prehrana primerna za širšo populacijo, tako za profesionalne športnike, rekreativce, kot tiste, ki jim preprosto zmanjka časa za kvaliteten in okusen obrok. FOTO: proteini.si

Beljakovine v prahu so eno od številnih živil, ki jih posameznik lahko umesti v svoj jedilnik in so prisotne v različnih sestavah. Med najbolj prepoznavnimi so tiste, ki so izdelane na osnovi soje, kazeina in sirotke. Brez dvoma pa so slednje najbolj priljubljene in razširjene med uporabniki. Glede na to, da precej ljudi ne želi preizkusiti omenjenih izdelkov, ker so prepričani, da gre za umetne in nezdrave snovi, smo v videu prikazali, kako beljakovine v prahu nastanejo, saj gre v sami osnovi za popolnoma naravno snov.

Od mleka do proteinskih praškov

Pridelava se začne pri kravi oziroma osnovni sestavini, in to je mleko. Zbrano mleko v prvi fazi ohladijo na 4 stopinje Celzija in ga transportirajo do sirarn. Na naslednji postaji gre mleko skozi proces pasterizacije, s čimer se doseže, da mleko ne vsebuje bakterij škodljivih organizmu. Sledi proces pridelave sirnih izdelkov, katerih stranski produkt je sirotka v tekoči obliki. Vso to sirotko se nato zbere in preusmeri v naslednji proces, pri katerem se s pomočjo različnih načinov filtracij loči samo sirotko od ostalih snovi. Od načinov ločevanja sirotke od ostalih ne-beljakovinskih snovi je odvisna sama kvaliteta končnega produkta. Ko zadevo sprocesiramo oziroma ko dobimo sirotkin izolat, se nato s postopkom izsuševanja iz snovi izloči še voda in tako dobimo prah.

Pridelani sirotki se nato v fazi obdelave doda še snovi, ki poskrbijo za raznolike okuse, da zadostijo tudi tistim najbolj izbirčnim posameznikom. Na koncu zadevo preprosto še shranijo v primerne embalaže in jih razpošljejo do prodajnih mestih.

Jedli naj bi jih vsi

Kar se tiče uporabe strokovnjaki razlagajo, da so primerne za širšo populacijo, tako za profesionalne športnike, rekreativce, kot tiste, ki jim preprosto zmanjka časa za kvaliteten in okusen obrok. Namreč na zelo preprost način lahko v svoje telo vnesete kvaliteten vir beljakovin in tako telesu priskrbite snovi za super počutje. Namesto, da denar zapravljate za nezdrave prigrizke in hitro hrano, preprosto samemu napitku dodajte še druge sestavine in si po svojem okusu pripravite res slasten obrok.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650